The best pet content in Malaysia

We share everything from general pet health, how-to guides, illnesses to community stories & more.

Join thousands of furparents in Malaysia and become a better one today!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Insight
- read

Pernahkah kucing anda sakit dan bil rawatan tinggi? Jika anda mempunyai insurans haiwan peliharaan, anda mungkin tidak perlu membayar semahal itu. 

Oleh itu, amat penting untuk anda mempunyai insurans haiwan peliharaan. Bayangkan jika haiwan kesayangan anda memerlukan surgeri atau rawatan perubatan yang mahal.

Ramai yang masih tidak cakna akan perlunya insurans haiwan peliharaan. Anda harus tahu, haiwan juga akan sakit dan mungkin memerlukan rawatan intensif untuk terus hidup. Oleh itu, terus membaca dan kenali sebab-sebab perlunya insurans haiwan peliharaan!

5 Sebab Perlunya Insurans Haiwan Peliharaan

1. Mengurangkan beban bil 

Ini merupakan sebab utama perlunya insurans haiwan peliharaan. Bil rawatan veterinar sememangnya tidak murah kerana tidak ramai orang sedar pentingnya rawatan untuk haiwan peliharaan. 

Walaupun insurans haiwan membayar hanya sebahagian besar bil rawatan. Itu sudah sangat memadai.

Ramai juga tahu kos pemeliharaan haiwan sangat tinggi. Dengan adanya insurans, ia dapat mengurangkan bebanan kewangan anda di samping membantu anda.

2. Pendaftaran mudah

Kedua-dua syarikat insurans yang kami senaraikan di bawah menyediakan pendaftaran mudah secara online sahaja. Anda hanya perlu klik pautan yang diberikan dan ikuti langkah-langkah mudah untuk mendaftar.

Jika anda mendaftar dengan Oyen, anda juga akan mendapat hadiah pengenalan istimewa tanda sebahagian keluarga kami! (hanya untuk bayaran secara tahunan)

3. Melindungi pihak ketiga yang terkesan

Ada masa, haiwan peliharaan kita akan menyebabkan kecederaan atau keroskan kepada pihak ketiga. Jika anda mempunyai insurang haiwan peliharaan, anda tidak perlu runsing lagi. Hampir semuanya akan ditanggung untuk anda. 

Mudah bukan?

4. Bayaran bulanan murah

Seperti insurans lain, bayaran bulanan yang murah juga tidak akan membebankan anda. 

Dengan serendah RM32 sebulan di Oyen, anda mampu menikmati banyak faedah untuk haiwan kesayangan anda. Jika anda mampu, anda boleh memilih untuk membayar secara tahunan iaitu sebanyak RM299 setahun.  

5. Had perubatan yang tinggi

Dengan bayaran bulanan yang rendah, anda layak mendapat had perubatan yang tinggi daripada Oyen sebanyak RM8,000 (yang tertinggi di Malaysia setakat ini). 

Hal ini sangat menguntungkan anda dan haiwan kesayangan anda. Selain perubatan, Oyen juga menyediakan kos selamat tinggal untuk haiwan kesayang anda.

Kisah benar Annie dan Shih Tzu miliknya, Jazz

Jika anda masih ragu-ragu akan pentingnya memiliki insurans haiwan, ikuti kisah Annie dan Jazz.

Jazz berusia 6 tahun apabila ia didapati menghidap katarak bilateral, yang menyebabkan kehilangan deria penglihatan. Jazz memerlukan rawatan segera untuk memulihkan penglihatannya yang semakin merudum.

Jazz diberikan ubat mata lanosterol dan akan dijadualkan untuk menjalani pembedahan mata. Sebelum pembedahan dijalankan, Jazz didapati menghidap bronkitis dan isu gastrik pula. Keseluruhan rawatan dan ubat-ubatan Jazz melebihi RM4000

Oleh sebab Annie sudah mendapatkan insurans awal sebelum Jazz didapati menghidap keadaan-keadaan di atas, dia layak menuntut sehingga RM5000 dan jimat sehingga 90% keseluruhan bayaran rawatan dan ubat-ubatan!

Mungkin ramai pemilik tidak yakin perlunya insurans haiwan peliharaan, namun, jika anda di tempat Annie, anda pasti bersyukur. Berikut disenaraikan dua insurans haiwan terbaik di Malaysia.

2 Insurans haiwan terbaik di Malaysia

Dengan kepentingan insurans perubatan haiwan peliharaan di atas di Malaysia, hanya dua syarikat sahaja yang menyediakan insurans haiwan peliharaan. 

CG Cover tidak menyediakannya buat masa ini. Oleh itu, anda mempunyai dua pilihan sahaja, seperti di bawah:

1. Oyen Pet Insurance

Melalui Oyen Pet Insurance, anda boleh memilih pelan yang sesuai dengan keperluan dan bajet anda. Ada tiga jenis pelan yang berbeza untuk kucing dan anjing. Pelan-pelannya adalah seperti berikut:

Untuk Anjing:

 • Dog Basic (RM499/ tahun; RM51/bulan)
 • Dog Plus (RM649/ tahun; RM66/ bulan)
 • Dog CHampion (RM799/ tahun; RM80/ bulan)

Untuk Kucing

 • Cat Basic (RM299/ tahun; RM32/ bulan)
 • Cat Plus (RM399/ tahun; RM41/ bulan)
 • Cat Champion RM499/ tahun; RM51/bulan)
Maklumat lanjut untuk Insuran Oyen

2. MSIG Pet Insurance

MSIG Pet Insurance Malaysia juga menyediakan pakej yang menarik untuk anjing dan kucing kesayangan anda. Pakej-pakejnya adalah seperti berikut:

Untuk Anjing:

 • Plan 1 (RM500.52/ tahun)
 • Plan 2 (RM646/ tahun)
 • Plan 3 (RM750.94/ tahun)

Untuk Kucing: 

 • Plan 1 (RM358294.61/ tahun)
 • Plan 2 (RM375.70/ tahun)
 • Plan 3 RM437.71/ tahun)

Jenis-jenis Insurans Haiwan Peliharaan

Anda boleh meilih untuk mendapatkan insurans yang bagaimana untuk haiwan kesayangan anda. Anda boleh bayar bulan-bulan serendah RM32 untuk insurans perubatan atau bayaran sekali untuk perjalanan atau travel. Kedua-duanya berbeza dari segi kos dan syarat keperluan.

1. Medical

Anda perlu mendaftar dan membayar secara bulanan untuk menikmati segala kelebihan insurans perubatan. Insurans ini melindungi hampir keseluruhan kos perubatan yang diperlukan haiwan kesayangan anda.

2. Travel

Insurans perjalanan hanya melindungi haiwan dalam tempoh perjalanan tersebut sahaja. Jika anda merancang bercuti dengan haiwan kesayangan, anda digalakkan mendapatkan insurans ini untuk sebarang kejadian atau kecederaan semasa dalam tempoh bercuti dan perjalanan. 

Soalan Lazim

1. Mengapakah perlu mendapatkan insurans haiwan kesayangan sejak awal?

Anda sentiasa digalakkan untuk mengambil pelan insurans haiwan kesayangan sebaik sahaja si bulus kesayangan anda layak. 

Hal ini kerana terdapat tempoh menunggu selama 14 hari dan insurans haiwan peliharaan tidak akan melindungi apa-apa keadaan sebelum mendapatkan insurans (sama seperti insurans untuk manusia).

2. Apakah syarat kelayakan insurans haiwan?

Terdapat beberapa syarat kelayakn untuk mendapatkan insurans haiwan peliharaan, terutamanya di Oyen. Anda boleh rujuk senarai di bawah:

 • Umur haiwan: antara 12 minggu hingga 10 tahun
 • Keadaan kesihatan haiwan: Bebas dari sebarang kecederaan atau ketidak upayaan fizikal
 • Lokasi: Tinggal bersama anda dan sentiasa dalam jagaan anda
 • Kerja: Mesti bukan haiwan buruh (haiwan untuk melakukan tugas-tugas praktikal), haiwan peliharaan sahaja
 • Perlesenan: Berlesen sewajarnya oleh pihak berkuasa (tidak wajib disediakan)

3. Perlukah pemeriksaan kesihatan dijalankan sebelum memohon insurans haiwan peliharaan?

Jawapannya tidak wajib! Berdasarkan polisi, andahanya diminta untuk membuat pengesahan kesihatan haiwan kesayangan anda dahulu sebaik mungkin. 

Jika anda tidak memberikan sebarang info yang tepat, anda tidak akan didenda.

4. Berapa lamakah proses tuntutan?

Anda hendaklah menyerahkan sebarang notis tuntutan dalam tempoh 5-10 hari selepas haiwan anda mendapat rawatan.

Anda harus tahu bahawa sebarang tuntutan akan disemak berdasarkan kepada kes dan mungkin mengambila masa yang lebih lama untuk tuntutan yang lebih tinggi. 

5. Kenapa hanya kucing dan anjing yang mempunyai insurans?

Buat masa ini, hanya kucing dan anjing sahaja yang layak mendapat perlindungan insurans. Ini kerana kedua-dua spesies haiwan in merupakan haiwan peliharaan yang lazim ditemukan di Malaysia.

6. Bagaimana insurans haiwan peliharaan berfungsi?

Berikut adalah cara mudah untuk anda mendapatkan tuntutan dengan Oyen:.

Langkah 1: Jawab beberapa soalan asas tentang haiwan kesayangan anda di sini 

Langkah 2: Pilih pelan: Basic, Plus, atau Champion 

Langkah 3: Isikan maklumat pemilik seperti nombor kad pengenalan, nama penuh, dan alamat

Langkah 4: Isi pengesahan kesihatan haiwan kesayangan anda dan jika anda ada lebih daripada satu haiwan kesayangan, klik “Add Pet” dan anda akan dapat terus menikmati diskaun 10% dengan pelan tahunan 

Langkah 5: Bayar menggunakan kad kredit atau perbankan atas talian FPX 

Langkah 6: Anad akan menerima sijil insurans haiwan peliharaan hampir serta-merta and muat naik sebarang dokumen yang diperlukan seperi kad vaksin (atau ID Mikrocip untuk anjing) 

7. Bagaimana membuat tuntutan insurans haiwan peliharaan?

Melalui Oyen, anda boleh membuat tuntutan dengan cara berikut:

 • Tetapkan janji temu
 • Dapatkan resit veterinari lengkap
 • Muat naik dan hantar
 • Tuntutan akan dikreditkan ke akaun selepas diluluskan

Melalui MSIG pula, anda boleh menuntut dengan cara berikut:

 • Simpan dan buat salinan sebarang bukti rawatan veterinar
 • Kunjungi atau hubungi agen MSIG Pet Insurance untuk membuat tuntutan

8. Apakah erti liabiliti pihak ketiga?

Secara mudahnya, .iabiliti pihak ketiga bererti segala jenis kerosakan atau kecederaan yang memberi kesan kepada pihak ketiga, iaitu bukan pemilik haiwan peliharaan tersebut. Jika haiwan kesayangan anda ada memberi kesan dan menepati syarat-syarat, maka anda layak membuat tuntutan untuk pihak ketiga.

9. Adakah berbaloi memiliki insurans haiwan peliharaan?

Semestinya ya! Dengan kos yang bukan murah dan berlakunya kecederaan atau kerosakan yang todak dijangka, adanya insurans haiwan peliharaan akan banyak membantu para pemilik. Oleh itu, dapatkanlah sekarang untuk kepentingan anda.

Insight
- read

It’s no surprise that vaccines have been the talk of the town in recent times. While we may be swamped with loads of information on which Covid-19 vaccine is best, which combinations, and what age they should be taken, the same can’t be said for dog vaccinations. 

So here’s everything you need to know about puppy vaccinations in Malaysia.

Why are vaccines important?

Everyone now knows that vaccines help prevent dangerous and contagious diseases. They have been proven to work in certain diseases in humans. 

Smallpox has been eradicated in most parts of the world because of the efficacy of its vaccine. Human vaccines for tuberculosis (TB), typhoid fever and measles have also been highly successful. 

In dogs, the rabies vaccine is a well-known success story. Rabies is rare in Malaysia due to the success of its vaccination program. 

The fact that stray dogs remain unvaccinated has always been a headache for Public Health specialists in Malaysia as the threat of a rabies outbreak (like the recent one in Sarawak)  is ever-present. 

Most countries have their own tailor-made vaccination programs and protocols that cater to the diseases seen commonly in their region. 

This rule applies to both humans and pets. Dog vaccination protocols vary from region to region, but the core vaccines remain the same.

Why does my puppy need to be vaccinated?

Back in the day, before vaccines, loss of life was common a few weeks after being born. This was true for both humans and puppies. When they’re born, puppies rely on the antibodies from their mother’s milk to fend off harmful germs. 

This protection wears off within a few weeks, and they then become susceptible to a few dangerous diseases. The right vaccine given at the right time will prevent these diseases from causing loss of life.

What are the vaccines that my puppy needs?

In Malaysia, there are several grouped vaccine schedules that your vet can recommend. Among them are the 6 in 1, 7 in 1, 9 in 1 and 10 in 1 dog vaccine combos. 

Without boring you with too much detail, all these combos cover the essential core vaccines for Canine distemper virus (CDV), Canine parvovirus (CPV) and rabies. The additional constituents in these combinations are for various germs that cause canine flu. 

Some sources claim Infectious Hepatitis to be a core vaccine too but speak to your vet for more details regarding what vaccines are best for your pup. Your trusted vet will be the best person to discuss the various options and which schedule suits you best. 

Canine distemper can manifest in many ways, making it difficult to diagnose. It causes fever, pneumonia, bronchitis, gastroenteritis and even affects the eyes and nervous systems. It can be fatal if not treated early.

Canine parvovirus is common among stray unvaccinated dogs and is highly infectious. It attacks the gastrointestinal system and causes diarrhoea, vomiting, poor feeding, which leads to dehydration and death.

Rabies is a fatal disease for dogs and even for humans. A rabies-infected dog’s bite can bear fatal complications to humans. Its symptoms include an unstable gait, painful neck, excessive salivation and convulsions of the facial muscles. 

Unusually aggressive behaviour is seen in dogs with rabies which is why it’s called penyakit anjing-gila locally.

What is the 6 in 1 dog vaccine combo?

The 6 in 1 dog vaccine combo includes vaccines for Canine Distemper, Canine Adenovirus Type 2 (CAV-2), Canine Coronavirus, Canine Parainfluenza and Canine Parvovirus Type 2b. 

It comes in a single syringe for a single shot. It can be given for puppies above six weeks of age and is usually the first shot given to all puppies.

Most breeders will have this shot taken care of before your puppy arrives under your care, so check your new furbaby’s vaccine card for the all-important 6 in 1 shot.

Note that the Rabies dog vaccine for puppies isn’t included in this combo as that particular vaccine can only be given at four months.

The Spectra series runs similar combinations 5 in 1, 9 in 1, 10 in 1 etc. Some of which aren’t available in Malaysia, but here’s a table of what the coverage includes.

Image courtesy of tractorsupply.com

In Malaysia, Zoetis is a common brand used for both dog and cat vaccines. In dogs, Vanguard Plus 5L is a 7 in 1 combo by Zoetis that is popular. 

The price ranges from RM40 to RM75 per shot. Felocell is a 4 in 1 combo by Zoetis that is used in cats.

How will I know which vaccinations are suitable for my puppy?

Your vet will likely ask you a series of questions regarding your pup’s routine and likely schedule. 

If it involves visiting boarding kennels, doggie daycare, walks in the jungle, and potential contact with wild animals, or even access to other dogs and strays, you will be recommended a dog vaccination combination with more coverage.

It is also crucial to let your vet know if you plan on entering your puppy into dog shows or competitions and if you will be travelling overseas with your pup.

When does my puppy need to have their vaccinations?

While this may vary from vet to vet, vaccinations for puppies begin as early as six weeks, and the second dose is usually given at ten weeks, with the third dose at 14 weeks. 

Subsequently, your pup will require boosters annually, bi-annually or even every five years, depending on your pup’s lifestyle and health.

Are these annual boosters really required?

As mentioned above, your vet will determine how frequent your pup may require boosters. Boosters for Canine Distemper Virus (CDV), Canine Parvovirus (CPV) and infectious hepatitis are usually given annually.

What happens when my puppy is vaccinated?

When vaccinated, puppies are given a small dose of the virus or bacteria. This will stimulate the immune system to develop antibodies that will be able to fight off these germs should they encounter them in the environment. 

Could these vaccines cause my puppy to contract the virus/bacteria and become ill?

It’s highly unlikely as the viruses/bacteria used to make vaccines are either killed or weakened/inactivated. 

Are there any side effects to these dog vaccines that I need to be worried about?

Your pup might seem a little quiet or out of sorts right after being vaccinated. They are usually less energetic. 

Fret not, as they will not be in any discomfort. It’s just their immune system responding to the vaccine. Keep your pup well-rested, and lots of hugs and kisses are highly recommended.

Do contact your vet if your pup isn’t back to its normal self within 24 hours.

How much do these dog vaccinations cost?

The price of dog vaccinations in Malaysia varies quite significantly from one vet to another. Some vets charge consultation during each visit while others don’t. 

The average price for dog vaccinations ranges from RM50 to RM100 for each visit.

Do you know you can claim for dog vaccinations now?

Oyen had recently just launched a subscription plan that allow pet owners like you to claim for dog vaccinations. 

Not just pet vaccinations, you can also claim for blood test, deworm, deflea and routine checkups. 

Table showing the different preventive care plans offered by Oyen

The cheapest plan starts from RM179/year and you can claim up to a value of RM250. Check out the plan details here

Lastly, is it OK to not vaccinate my dogs?

It is highly recommended by the Malaysian Kennel Association (MKA) and the Malaysian Small Animal Veterinary Association (MSAVA) that all pet dogs in Malaysia are vaccinated.

Well, there you go! That’s basically everything you need to know about dog vaccinations in Malaysia. Do check out our guide on how much it costs to be a pet owner in Malaysia, and be sure to contact your trusted vet for more details about dog vaccines.

Insight
- read

Bagi pemilik kucing, pastinya anda sudah sebati dengan perangai comel si kucing ini. 

Namun, bagaimana sekiranya kucing anda yang dahulunya ceria dan aktif, tiba-tiba menjadi lemah dan tidak aktif sepanjang hari.

Bak kata pepatah, mencegah lebih baik daripada merawat. Apabila kucing berada dalam keadaan sakit dan tidak sihat, mereka biasanya akan menunjukkan beberapa tanda dan simptom. 

Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan tanda kucing sakit dan apa yang anda perlu lakukan.

1.Hilang selera makan

Sekiranya kucing anda sebelum ini tidak mempunyai masalah sewaktu makan namun tiba-tiba hilang selera makan, ia merupakan salah satu tanda yang anda perlu perhatikan. 

Walaupun nampak mudah, kucing yang hilang selera makan atau langsung tidak makan sebenarnya sangat berbahaya dan boleh membawa maut. 

Bukan itu sahaja, hilang selera makan juga boleh menjadi simptom penyakit kucing lain yang boleh membawa maut.

Sekiranya ini terjadi kepada kucing anda, cuba kaji mengapa perkara ini berlaku. Bagi sesetengah kucing, perkara ini boleh disebabkan oleh perubahan jenis makanan yang diberi. Sekiranya kucing anda masih hilang selera makan, anda perlu segera membuat lawatan ke pihak veterinar yang berdekatan

2. Selera makan bertambah

Hilang selera makan salah, selera makan bertambah pun salah? 

Ya, selera makan yang bertambah terutamanya bagi kucing yang tua merupakan salah satu simptom penyakit hyperthyroidism.

Malah. Sekiranya ia berlaku kepada kucing yang masih muda, cuba kawal selera makan kucing anda pada peringkat awal ini. 

Sekiranya dibiarkan, kucing boleh menjadi obesiti dan juga boleh mendapat komplikasi pelbagai penyakit yang lain.

3. Perubahan berat badan

Biasanya, perubahan berat badan akan berlaku akibat kesan hilang atau bertambahnya selera makan. 

Sekiranya kucing anda menunjukkan penurunan berat badan, ia merupakan salah satu tanda yang serius dan perlu dibawa ke veterinar bagi rawatan kecemasan.

Sekiranya berat badan kucing anda bertambah, namun masih dalam lingkungan yang normal, ia tidak menjadi masalah. 

Namun, sekiranya kucing anda mempunyai berat badan berlebihan dan berat semakin naik secara mendadak, ia boleh mendatangkan kesan komplikasi buat jangka masa yang panjang.

4. Bulu gugur secara banyak

Seperti yang kita ketahui, bulu kucing biasanya akan gugur dan tidak asing lagi melekat di baju atau sofa. Namun, sekiranya bulu kucing ini gugur lebih banyak daripada biasa, ia mungkin salah satu tanda kucing anda sedang sakit.

Selain itu, bulu kucing yang gugur secara banyak dan abnormal ini mungkin akan meninggalkan kesan botak pada kawasan tertentu sahaja. 

Feline alopecia atau kesan botak kepada kucing ini boleh disebabkan oleh alahan, atau jangkitan parasit seperti kutu kucing.

Walaupun nampak remeh, sekiranya dibiarkan tanpa rawatan yang betul, kesihatan kucing anda mungkin akan terjejas buat jangka masa yang panjang. 

5. Muntah dan cirit birit

Seterusnya, kucing yang muntah dan cirit-birit juga merupakan salah satu simptom kucing anda sedang sakit. 

Walaupun ada sesetengah kucing yang biasanya akan muntah disebabkan hairball, dan dianggap biasa oleh pemilik kucing, namun ia bukan satu-satunya punca perkara ini terjadi.

Berikut merupakan beberapa keadaan yang boleh menyebabkan kucing anda muntah dan cirit-birit:

 • Keracunan makanan
 • Perubahan diet makanan
 • Inflamasi dan iritasi pada usus
 • Kesan sampingan daripada sesetengah ubat

Sekiranya kucing anda mengalami muntah dan cirit-birit, pada peringkat ringan, ia masih boleh dirawat dengan memberi diet makanan yang mudah hadam, dan ubat-ubatan. 

Namun, sekiranya berada di tahap yang teruk, anda perlu membawa kucing ke veterinar bagi menjalani pemeriksaan yang lebih lanjut.

Pihak veterinar mungkin akan menjalankan ujian darah, X- Ray dan juga pemeriksaan abdomen bagi mengenalpasti punca sebenar perkara ini berlaku. 

Kucing anda yang mungkin mengalami dehidrasi juga akan diberikan air melalui suntikan IV.

6. Bengkak atau ketulan abnormal pada bahagian badan

Sebagai pemilik kucing, pastinya anda kerap membelai dan menggosok kucing kesayangan anda. Sewaktu menggosok mereka, jangan lupa untuk perhatikan serta rasa sebarang ketulan atau bengkak yang abnormal pada kucing.

Walaupun kucing anda nampak sihat dan normal, ketulan atau bengkak pada bahagian badan kucing ini tidak boleh dipandang remeh. Ia boleh menjadi satu tanda bahawa kucing anda sakit dan merupakan simptom kepada penyakit kucing lain yang serius.

Berikut merupakan beberapa punca ketulan atau bengkak ini terjadi:

 • Kecederaan ringan
 • Ketulan bernanah
 • Tumor biasa
 • Tumor kanser

Biasanya, ketulan atau bengkak yang disebabkan kecederaan ringan akan pulih dan sembuh sendiri, namun sekiranya tidak diawasi secara awal, ia boleh mengalami jangkitan kuman.

Salah satu cara yang terbaik sekiranya kucing anda mengalami simptom ini ialah mendapatkan rawatan veterinar dengan segera. Ia membantu mengesan penyakit serius yang tidak diingini seperti kanser pada peringkat awal.

7. Mempunyai masalah menggunakan litter box

Seterusnya, sekiranya kucing anda tiba-tiba mempunyai masalah menggunakan litter box, ini mungkin salah satu tanda bahawa mereka sedang sakit. 

Sebenarnya, masalah menggunakan litter box ini juga boleh berpunca disebabkan perubahan tempat, litter box yang kotor dan sebagainya.

Namun, sekiranya perkara ini berlaku secara tiba-tiba, ia juga boleh berpunca daripada sesetengah penyakit yang menyebabkan kucing tidak mampu mengawal pundi kencingnya dengan baik.

8. Kerap haus dan kencing

Dengan keadaan cuaca yang panas, sekiranya kucing anda minum kerap daripada biasa ia tidak menjadi masalah. 

Namun, sekiranya ia terlampau kerap sehingga bekas minuman kerap kosong, ia boleh menjadi salah satu tanda bahawa kucing anda sakit!

Ya, tiada yang bahaya hanya kerana kucing anda kerap minum daripada biasa. Namun, tahukah anda, kerap haus dan kencing juga biasanya boleh disebabkan penyakit diabetes, hyperthyroidism dan penyakit buah pinggang!

9. Cara bernafas yang tercungap-cungap

Bagi kucing yang aktif, setelah mereka berlari atau melakukan aktiviti fizikal, mereka mungkin akan tercungap-cungap bagi melepaskan lelah. 

Namun, sekiranya dalam keadaan rehat dan duduk, kucing anda juga menunjukkan tanda bernafas secara tercungap-cungap, besar kemungkinan kucing anda mengalami masalah pernafasan.

Selain itu, anda juga boleh memerhatikan bunyi nafas pada kucing anda. Sekiranya kucing anda bernafas secara kuat atau mengeluarkan bunyi wheezing atau semput, segera bawa kucing anda ke veterinar. 

Masalah pernafasan yang tidak dirawat buat jangka masa yang panjang akan memberikan kesan pada paru-paru kucing anda dan boleh memakan kos yang lebih besar untuk dirawat.

10. Discaj atau cecair keluar dari mata dan hidung

Bagi seekor kucing yang sihat, mata mereka akan kelihatan bersih dan sihat. Begitu juga dengan bahagian hidung, ia akan kelihatan bersih kerana kucing mampu membersihkan diri mereka sekiranya sihat.

Namun, bagaimana pula sekiranya cecair atau discaj mula keluar dari mata dan hidung? 

Sekiranya ia jarang berlaku dan pulih kembali, ia mungkin disebabkan oleh faktor yang ringan seperti alahan, habuk dan sebagainya.

Namun, sekiranya ia kerap berlaku dan berulang sehingga mungkin mata kucing kelihatan tidak sihat atau kucing sukar bernafas disebabkan lelehan pada hidung, dapatkan rawatan veterinar dengan segera bagi mengenalpasti punca sebenar pekara ini berlaku.

11. Kerap mengiau secara kuat

Ya, kucing memang suka mengiau terutamanya ketika mereka gembira, meminta makanan atau meminta tolong. 

Sebagai pemilik kucing, pastinya anda sudah tahu beza kucing anda mengiau dalam keadaan gembira atau tidak.

Sekiranya tabiat mereka berubah dan kerap mengiau secara kuat tanpa sebab, mungkin ia sedang meminta tolong atau memberitahu bahawa mereka sedang sakit.

12. Nafas berbau busuk

Jangan sesekali memandang remeh masalah nafas berbau busuk pada kucing anda. Ia mungkin merupakan tanda kucing anda mengalami masalah penyakit mulut. 

Pada tahap teruk, air liur akan meleleh daripada mulut kucing dan juga berdarah.

Sekiranya kucing anda mengalami masalah jangkitan pada mulut, bakteria di dalam mulut boleh merebak dan menyebabkan masalah pada jantung dan organ penting yang lain.

13. Menyembunyikan diri

Akhir sekali, pada habitat semulajadi, kucing akan menyembunyikan diri sekiranya ia berada dalam keadaan lemah dan sakit. 

Sekiranya kucing anda yang sebelum ini ceria dan aktif, tiba-tiba menyembunyikan diri dan hampir hilang, ia mungkin salah satu tanda kucing anda sedang sakit.

Sekiranya sudah menjumpai kucing anda yang bersembunyi, jangan lupa untuk memerhatikan kelakuan atau bawa kucing anda ke veterinar untuk menyiasat sebarang penyakit yang boleh menyebabkan mereka menyembunyikan diri.

Kesimpulan

Semoga perkongsian artikel kali ini membantu anda mengesan lebih awal tanda kucing anda sedang sakit yang selama ini mudah terlepas pandang. 

Malah anda juga boleh menjimatkan lebih banyak kos rawatan sekiranya penyakit ini dikesan daripada awal.

Bagi mendapatkan lebih penjimatan serta memastikan si comel ini mendapatkan perlindungan secukupnya, apa kata dapatkan insurans bagi kucing anda?

Dengan mendapatkan Oyen Pet Insurance, ia akan melindungi segala kos rawatan dan surgeri sehingga RM8,000. 

Anda sudah tidak perlu lagi bimbang memikirkan kos rawatan yang perlu dihabiskan bagi si comel ini. Semak kelayakan di sini.

Business
- read

This May, Oyen is giving away our Preventive Care Plans (with value up to RM1,650) for free!

Here is what’s up for grabs:

 • 3 Preventive Care Essential plans (value up to RM750)
 • 2 Preventive Care Deluxe plans (value up to RM900)

To win, all you need to do is buy a pet insurance plan and you’ll automatically be eligible!

5 people will stand a chance to win one plan for free!

All winners will be announced on IG Live on 1 June 2022 at 5:00 pm on @my.oyen’s Instagram. 

What are Oyen’s Preventive Care Plans? 

These plans allow you to claim for routine & preventive treatments such as physical checkups, vaccinations, blood tests, de-flea and deworm. 

You can visit any vet clinic in Malaysia, pay first and get reimbursed from us (just like our insurance plans). 

What is the difference between the Preventive Care Plans & Pet Insurance Plans?
Here is a comparison:

To win a FREE preventive care plan, buy a pet insurance plan this May 2022 and you will be eligible*! 

The giveaway period is between:

1 May 2022, 12:00AM - 31 May 2022, 11:59PM

Click here to purchase your pet insurance plan now. Premium starts from just RM32/month. 

*Terms and conditions apply:

 1. This campaign period is between 1 May 2022, 12:00 AM to 31 May 2022, 11:59 PM
 2. The campaign is only applicable to new Oyen Pet Insurance policies purchased during the campaign period
 3. The offer is applicable for all pet insurance plans for cats and dogs (single & group policies; annual & monthly policies)
 4. Each policy purchased will be considered one (1) entry. You can have multiple entries, up to a maximum of 10 (the higher the entry numbers, the higher your chances of winning).
 5. All giveaway winners will be announced on IG Live on 1 June 2022 at 5:00 pm on @my.oyen’s Instagram
 6. This giveaway cannot be exchanged for cash and is not valid in conjunction with other promotions, discount or vouchers unless otherwise stated
 7. Oyen Sdn Bhd reserves the right to update or modify any terms and conditions at any time
 8. In the event of any updates or changes being made, the revised terms and conditions will be shared via email
 9. All other terms and conditions for Oyen Pet Insurance applies
Insight
- read

Health is the main priority in life; be it for you or your pet. With numerous veterinary clinic options, it may be challenging to tackle the question of "Which vet clinic is better?" or "Where should I bring my pet for a checkup?"

Choosing the best vet clinic for your pet can be challenging. But we're here to help. In this article, we'll look at our top picks for the best veterinary clinics in Miri, Sarawak, for you and your dearest pet! 

We've done thorough research to put this list together, but it's best you perform your own research before making a choice as well. 

Without further ado, let's get into it! 

1. J&J Animal Clinic

This clinic is at the top of our list because it's the highest-rated (4.7 stars) and one of the longest-running pet clinics (over five years!).

J&J Animal Clinic provides a full range of preventative care services for pet cats and dogs. 

The services here are often described as reasonably priced and friendly. You can bring sick and injured animals to this facility for minor surgery or care as well. Other than that, J&J Animal Clinic offers boarding services upon request, too. 

Address: Lot 2062, Jalan MS1/6, Marina Square 1, Marina Parkcity, 98000 Miri, Sarawak

Opening hours: 10am to 7pm (closed on Sundays and Mondays)

Contact number: 010-982 0661

Socials: Facebook 

2. Bettie Veterinary Clinic & Surgery

Image source: Bettie Veterinary Clinic & Surgery Facebook page

This corner-lot veterinary clinic, run by three qualified veterinarians, has been operating well since the early 1990s. Their notable services include pet laboratory and diagnostic services, surgery, and hospitalisation.

Many customers are well-pleased with their professional services. Reviews note that the vets are very kind and gentle and the pricing is reasonable for the quality of service received. 

Moreover, there's also a Bettie Animal Shop within the compound, where you can purchase pet supplies and accessories. Bettie vet Miri does not entertain emergency services and house calls as of now. 

Address: Lot 1490-1492, Jalan Krokop 10B, 98000 Miri, Sarawak

Opening hours: 8am to 5:30pm (closed on Sundays) 

Contact number: 085-439 439

Socials: Facebook 

3. Brighton Veterinary Clinic

Founded in 2010, this veterinary clinic is the go-to facility for many Miri pet owners whenever their fur babies require medical attention.

The team at Brighton Veterinary Clinic offers holistic treatment services, ranging from general consultation to vaccinations and minor surgery. 

Besides that, this clinic also has a commendable environment that’s both spacious and clean.

Customer reviews are highly positive, with many people commenting that the doctors and staff are very friendly and professional. According to these reviews, the price of treatment here is affordable and reasonable, too. 

Address: Lot 287, Bk 11, MCLD, Jalan Temenggong Datuk Oyong Lawai, 98000 Miri, Sarawak

Opening hours: 8:30am to 5:30pm (closed on Sundays) 

Contact number: 085-322 020

Socials: Facebook 

4. Paws & Claws Animal Clinic

This animal clinic is manned by Dr. Lee and Dr. Felix, two Universiti Putra Malaysia (UPM) veterinary graduates.

Their friendly and efficient approach to veterinary care makes them one of the most trusted vet clinics in Miri. 

You can bring your pet for professional services such as vaccinations, neutering, deworming, and spaying in this facility. Moreover, the consultation fee and medication prices are affordable to pet owners. 

However, note that Paws & Claws Miri does not take in emergency cases, and their queuing hours may be on the longer side.

Address: Lot 2988, Ground Floor, Jalan Pujut 5C/7, Sevenew Commercial Centre, Lutong, 98000 Miri, Sarawak

Opening hours: 9:30am to 5:00pm (Tues-Thurs and Saturdays); 9:30am to 12:30pm (Fridays and Saturdays); closed on Mondays 

Contact number: 085-665 215

Socials: Facebook 

5. Petpal Animal Clinic

Something that sets Petpal Miri apart from other veterinary clinics is their house call services. This service is especially of value for busy pet parents who prefer the convenience of home-based veterinary services. 

Furthermore, pet owners are also given the flexibility to place orders for out-patient veterinary medications through WhatsApp. Once the medication availability is confirmed, pet owners can collect them at their earliest convenience. 

This veterinary clinic is a good choice for general consultation or medical treatments of pets. The accessible parking space right in front of the clinic is also another huge plus!

Address: Lot 7247, Ground Floor, Desa Murni, Bandar Baru Permyjaya, Miri, Sarawak

Opening hours: 10:30am to 6:00pm (closed on Mondays, Tuesdays, Thursdays and Sundays) 

Contact number: 085-644 969 or 010-787 8950

Socials: Facebook 

6. Angel Animal Clinic

Considering that Angel Animal Clinic has been operating for more than 10 years with overall positive feedback, it's no doubt that you can expect exceptional veterinarian care here.

Although this clinic does entertain emergency cases, it's best for you to call them before paying a visit. 

Additionally, they will provide pets visiting this clinic with a pet health record, which helps pet owners keep tabs on their pet's health status.

Unfortunately, there are mixed opinions about the affordability of veterinary services and medications dispensed in this veterinary clinic.

Address: Lot 163, Jalan Tanjung, 98000, Miri, Sarawak, 98000

Opening hours: 9:00am to 5:30pm (closed on Sundays)

Contact number: 085-417 128

Socials: Facebook 

7. Alliance Mobile Veterinary Services / Live Animals Medical Centre

Image source: The Borneo Post Online

The Alliance Mobile Veterinary Services (AMVS) is the first (and only) mobile vet in Miri. It's a mobile vet established by Dr. Ling Tung King, the renowned veterinarian of Live Animals Medical Centre (LAMC). 

This mobile vet service provides daily door-to-door mobile veterinary services for appointments and emergency cases. Pets transported through AVMS will be brought up to LAMC for treatments, surgeries, vaccinations, or other veterinary services. 

AVMS essentially brings the element of convenience to the lives of busy pet owners throughout North Borneo. That said, you can also opt to walk into Live Animals Medical Centre, like the traditional way.

Address: Lot 2092, Piasau Lorong 7, Pujut-Lutong Road, 98000 Miri, Sarawak, Malaysia.

Contact number: 085-655 188 or 019-8855588

Socials: Website 

Conclusion 

And that rounds up our article! Veterinary care is integral to making sure your pet lives a healthy and happy life, so take some time to find the best facility for both of you.  

Spending money on your pet is inevitable, but it doesn't necessarily have to leave a distressing dent in your bank balance. It's true that vet bills can add up to a very large amount, but this doesn't have to be a headache for you any longer. 

Oyen Pet Insurance helps you get your pet the best vet treatment at any vet clinic in Malaysia without having to worry about sky-high bills.

You can claim up to RM8,000 worth of vet bills with our insurance plan. In just 3 minutes, you can find out if your furbaby is eligible. Secure your pet's health today! 

Insight
- read

Poodles are one of Malaysia's most popular dog breeds. They've been around for centuries and are popular with many royals worldwide, including our neighbour Thailand. 

These intelligent canines were initially bred to be water retrievers, so their name was derived from the German word "pudel”.

We won't sugarcoat it; owning a poodle is a long-term commitment that requires extensive training and financial investment!  But don’t let that put you off; becoming a dog owner in Malaysia is a rewarding experience that greatly enriches your life. 

In this article, we'll give you a step-by-step guide to owning a poodle in Malaysia, including:

 • the different types of poodles
 • how to choose a poodle that complements your lifestyle
 • what you should know before adopting/owning a poodle
 • where to buy a dog poodle and;
 • how much does a dog poodle cost in Malaysia

Let’s get into it. 

The Different Types of Poodles

To start, we need to know that there are three main types of poodles: toy, miniature and standard poodles.

Toy poodles

The smallest of the three would be a toy poodle. A toy poodle can reach a height of 25 cm and a weight of 3 - 4 kg.

Miniature poodle

A miniature poodle is the second smallest among the three. A miniature poodle can grow to between 28 - 37 cm tall and 6.8 - 8 kg in weight. 

Standard poodles

A standard poodle on the other hand is much larger than the other ones. They are typically 38 cm or taller (averages about 56cm), where the male standard poodles weigh between 20 and 31 kg, while females weigh between 20 and 27 kg. 

In addition to different sizes, poodles come in various colours, including black, white, cream, brown, blue, grey, apricot, and red.
Because of their small size, toy and miniature poodles are more common in Malaysia. To keep their maintenance costs low, most dog owners prefer smaller-sized pooches. 

It is common to see many poodles selectively bred with other dog breeds in our country. This includes:

 • Shih Tzu poodles (also known as shih-poo)
 • Maltipoos (a cross between a poodle and maltese)
 • Labradoodles (a cross between a poodle and a labrador)
 • Cavapoos (a cross between a poodle and a king charles spaniel). 

It is also worth noting that the infamous teacup poodles result from selective breeding rather than a natural variation of the poodle breed. Here's an infographic on the different variations of poodle dogs.

comparison of the different variations of poodle dogs

Nature of a poodle dog

Poodles are well-known for their intelligence. They are frequently featured in videos on the internet performing tricks like catching balls, jumping through hoops, balancing on two legs and walking backwards, are quick to learn new tricks and obedience. 

They are much more intelligent than other smaller dog breeds in Malaysia, such as the Shih Tzu, Schnauzer, and Pomeranian, and can quickly learn new commands and rules. 

A poodle, however, requires more mental stimulations than the other breeds mentioned. When left alone for an extended period without proper attention, obedience training and active playtime, they can become irritable or destructive.

Characteristics of a poodle dog

Living space 

Because of the size differences between toy, miniature, and standard poodles, it's essential to make sure the poodle you get can live comfortably in your living space. 

Toy and miniature poodles are ideal for people who live in apartments or don't have enough space at home for a larger dog. 

If you want to get a standard poodle as a pet, make sure you have enough room in your living space for the dog to move and run around. 

Weather-tolerance 

Poodles can tolerate hot weather and moderately cold weather, so our ever-changing Malaysian weather is no problem.

Dog training with poodles

If you lead a hectic lifestyle, getting a poodle may not be the best choice. Poodles need proper training and firm leadership to learn how to behave. 

Because they are one of the more intelligent dog breeds, their minds must be kept occupied so that they do not become bored and make their own choices, which are frequently shoe biting or rug chewing. 

As a result, you'll have to invest your time in training them during the early stages of their life. On a related note, they can develop attachments to their owners quickly, so don't leave them alone for too long!

Other characteristics of a dog poodle

Aside from that, poodles are more friendly and playful than other dog breeds. They are also friendly with strangers and other dogs. 

Being affectionate goes hand in hand with being sensitive with these pups. Because of that, harsh punishment methods, such as sending them to their crates or not paying them any attention, will not work. 

Poodles should be trained using positive reinforcement techniques such as positive affirmations and treats when they follow commands correctly.

Exercise Required for Poodles

Despite appearances, these little furballs are bursting at the seams with energy! A couple of walks a day would suffice to tire them out. Furthermore, playtime activities such as catch or frisbee would help with their energy levels. 

If you want to keep them mentally engaged, keep puzzle toys around the house.

As mentioned earlier in the article, poodles were originally bred to be water retrievers, so they naturally enjoy water. Swimming is a low-impact exercise that should be included in their exercise routine if at all possible. 

Pet swimming is available at some Petsmore Malaysia locations, including Desa Park City (DPC)  and Kota Damansara in Kuala Lumpur. 

DPC also has a large dog park that is popular with dog owners. If you want to start training your poodle by exposing him to other dogs, this could be a good place to start.

Grooming for poodles

The dog fur…

If you're allergic to dog fur but want to get a dog as a pet, look no further. Poodles are the best choice for a pet because they rarely shed and have hair instead of fur. 

However, because they rarely shed, you must comb them out frequently to prevent loose hair from becoming matted under their coat. Ideally, you should comb them every day to make sure their coat stays healthy and clean.

Besides that, poodles are known for having 'teary' eyes, which stain the hair beneath their eyes and are more noticeable if your poodle has a lighter coat. To help with this, use alcohol-free wipes or a damp washcloth to clean around their eyes daily. 

Check the ingredients of the wipes you use, as most Malaysian wipes contain a small percentage of alcohol. If you use an alcohol-based wipe, it can irritate your pet's eye and cause an infection.

So always be careful.

Be wary of their floppy ears

Because poodles have floppy ears, it's also important to check them at least three times a week for dirt, bad odour, or redness that could indicate an infection. 

Infections are more likely in pets with drop-down or floppy ears because the ear canal remains dark and moist. 

To prevent this, wipe your poodle's ears weekly with a cotton ball and a gentle ear cleanser, which is available from most pet shops and veterinarians in Malaysia.

Trimming a poodle’s nails

Short, neatly trimmed nails keep your poodle's feet in good condition. 

If your poodle’s nails don't wear down naturally, trim them once or twice a month. They're too long if you can hear them clicking on the floor.

It's best to have your poodle professionally groomed every six weeks to prevent its coat from becoming too long and unmanageable.

Diseases to look out for in poodles

Poodles, like any other dog breed, can develop certain health issues. A poodle-owner needs to look out for them. Here are some of the common health issues that can affect poodles:

 • Hip Dysplasia: Dysplastic hip sockets occur when the hip socket is poorly formed, or the ligaments are loose enough to allow the ball of the thigh bone to slide partially out. Degeneration of the joint occurs over time, causing arthritis, pain, and even lameness.

 • Patterlar Luxation: Patellar luxation occurs when the knee joint (mainly in the hind leg) slides in and out of place, resulting in pain. This condition can be crippling, but many dogs live relatively normal lives despite it.

 • Optic Nerve Dysplasia: This is a congenital failure of the optic nerve development. In the affected eye, it causes blindness and abnormal pupil response.

 • Progressive Retinal Atrophy (PRA):  PRA is a family of eye diseases that cause progressive retina deterioration, but many affected dogs adapt very well to their limited or loss of vision as long as their surroundings do not change.

 • Addison’s Disease: This severe condition is caused by the adrenal gland's insufficient production of adrenal hormones. Most dogs with Addison's disease vomit, have a poor appetite and are sluggish. More severe symptoms appear when a dog is stressed or when potassium levels rise to the point where they interfere with heart function, resulting in severe shock and death. It's easy to overlook this disease as a diagnosis until it's too late.

If you are unsure about your pet's symptoms, remember to videotape them and bring them to your veterinarian.

Price of poodles in Malaysia

With so many desirable characteristics,  it's no surprise that poodles are expensive dogs. Poodles' retail prices start at RM2000 and can cost up to RM5000 in Malaysia. 

However, it’s important to note that toy and miniature poodles are more commonly bred and sold than standard poodles. Therefore, if you're looking for a standard poodle, the search might be a little more challenging.

Where to buy poodles in Malaysia?

With their rising popularity, poodles can be easily found in most places in Malaysia.

Before you begin your search, you can ask questions and get recommendations for places and tips by joining Facebook groups started by Malaysian poodle owners

If you're ready to take the next step and can't wait to get a poodle, here are some places where you can adopt or buy one:

Dog adoption centres:

Places to buy a dog poodle:

Disclaimer: Please conduct your due diligence before adopting or buying a poodle from the abovementioned places. Oyen is not affiliated with any of the businesses mentioned and will not be liable for any losses or inconveniences that happen from dealings with them.

Conclusion

Getting a pet is a big commitment, and it is important to do your research. We hope this article has helped to answer some of your poodle-related questions.

If you're a new pet owner, you may benefit from getting pet insurance that can help with any unforeseen medical issues and unavoidable vet visits.

Insight
- read

Tidak kira sama ada kucing anda tinggal di dalam atau luar rumah, mereka tetap terdedah kepada pelbagai risiko penyakit  kucing yang boleh membawa maut

Malang tidak berbau, namun salah satu cara terbaik untuk melindungi mereka daripada jangkitan ini adalah mendapatkan vaksin bagi kucing anda sejak dari awal lagi.

Oyen tahu, sebagai pemilik kucing yang bertanggungjawab, pastinya anda mencari panduan vaksin kucing yang terbaik. 

Dalam artikel ini, Oyen akan kongsikan kepada anda segalanya yang anda perlu tahu tentang vaksin kucing ini. Jom kita bermula!

Apa itu vaksin kucing

Secara ringkasnya, vaksin merupakan virus yang telah dilemahkan. Ia akan disuntik ke dalam badan kucing ini bagi membantu badan dapat melawan serangan penyakit di masa akan datang.

Sekiranya kucing anda  terdedah kepada penyakit ini di masa akan datang, sekurang-kurangnya mereka sudah mempunyai antibodi badan yang mampu melawan jangkitan penyakit ini.

Kebaikan vaksin kucing

Jika anda masih ragu sama ada kucing anda perlu divaksin atau tidak, jom Oyen kongsikan lagi kepada anda manfaat vaksin kucing ini seperti berikut:

 1. Menaikkan tahap imuniti badan kucing

Setelah berhenti menyusu dengan ibu kucing, semakin lama, tahap imuniti badan anak kucing akan makin berkurangan. Dengan bantuan vaksin sejak usia mereka 2 bulan, ini akan membantu membina semula imuniti di dalam badan anak kucing.

 1. Melindungi anda daripada kos rawatan yang tinggi sekiranya dijangkiti

Tidak dinafikan lagi, apabila kucing anda telah disahkan dijangkiti penyakit berbahaya, ia pastinya akan menelan belanja dan kos rawatan yang mahal. Dengan melakukan langkah pencegahan dengan memberi vaksin kepada kucing anda sejak awal lagi, ia sekurang-kurangnya mampu mengurangkan risiko jangkitan penyakit ini.

3. Memberi perlindungan kepada pemilik kucing

Tahukah anda, terdapat penyakit yang boleh menjangkiti manusia yang boleh berpunca daripada kucing yang dijangkiti seperti Rabies? Dengan memberikan vaksin kepada kucing anda, ia akan mencegah jangkitan penyakit ini dan secara tidak langsung memberikan perlindungan kepada pemilik kucing itu sendiri.

Umur kucing vaksin

Secara umumnya, umur yang sesuai bagi kucing anda untuk menerima suntikan pertama ialah bermula umur 2 bulan bagi anak kucing. Suntikan vaksin ini akan diberikan sehingga anak kucing berusia 4 bulan.

Setelah mencecah umur setahun atau mencapai umur kucing dewasa, vaksin akan diberikan secara tahunan atau 3 tahun sekali.

Bagaimana pula sekiranya anda membela kucing yang sudah dewasa? Cara yang terbaik ialah pergi ke veterinar dan membuat pemeriksaan. Kebiasaannya, pihak veterinar akan menasihatkan program vaksinasi lengkap yang akan diberikan secara temujanji mengikut kesesuaian.

Jenis vaksin kucing

Secara ringkasnya, vaksin terbahagi kepada dua kategori iaitu:

Vaksin asas (core vaccines)

Vaksin asas merupakan vaksin yang direkomenkan bagi semua kucing bagi melindungi mereka daripada penyakit yang berbahaya dan boleh membawa maut. Malah, vaksin asas ini juga akan melindungi pemilik kucing daripada penyakit berjangkit yang boleh menjangkiti manusia.

Biasanya, terdapat 4 jenis vaksin kucing dalam kategori ini seperti berikut:

1.Feline Panleucopaenia (FPL)

Salah satu vaksin yang popular ialah FPL bagi mencegah virus parvo. Biasanya, penyakit ini akan lebih mudah menjangkiti kucing yang tidak divaksin. Bukan itu sahaja, penyakit ini lebih mudah menyerang anak kucing yang masih muda. 

Sekiranya kucing anda sudah dijangkiti virus parvo ini,  rawatan yang diperlukan boleh mencecah ribuan ringgit.Malah, penyakit ini mudah berjangkit sesama kucing sekiranya anda membela dalam jumlah yang ramai.

Jadi, dapatkan pencegahan lebih awal bagi penyakit ini dengan mendapatkan vaksin parvo kucing ini bagi semua kucing anda.

2. Feline Calicivirus (FCV)

Seterusnya, vaksin bagi penyakit Feline Calicvirus (FCV) diperlukan bagi mencegah penyakit yang mencegah saluran pernafasan kucing. Jika dibiarkan, ia boleh menyebabkan penyakit pernafasan yang teruk kepada kucing.

Walaupun kucing anda boleh sembuh daripada virus ini, namun ia masih boleh menjadi penyebar virus ini dan menjangkiti kucing yang lain di rumah. 

3. Feline Viral Rhinotracheitis (FVR)

Selain itu, Feline Viral Rhinotracheitis (FVR) merupakan penyakit kucing yang sangat mudah berjangkit melalui air liur atau discaj daripada mata atau hidung. Malah, virus ini juga boleh menjangkiti kucing pada semua usia tidak kira muda atau tua.

Dengan mendapatkan vaksin ini, ia bukanlah termasuk kucing anda akan terselamat daripada jangkitan ini, namun ia boleh mengurangkan komplikasi penyakit ini serta memendekkan masa serangan jangkitan ini.

4. Rabies

Akhir sekali, penyakit Rabies bukan lagi penyakit yang diketahui boleh menjangkiti manusia. Ia boleh tersebar dengan gigitan oleh kucing yang dijangkiti virus ini atau luka terbuka yang terkena air liur kucing yang dijangkiti virus ini.

Apa yang menakutkan, virus Rabies ini boleh menyerang sistem saraf manusia sehingga menyebabkan kekeliruan dan perubahan sikap. Jadi, jangan ambil mudah kepentingan mendapatkan vaksin Rabies ini bagi kucing anda.

Vaksin bukan asas ( Non core- vaccines)

Selain itu, terdapat beberapa jenis vaksin lain yang juga digalakkan untuk diberi kepada kucing anda. Walaupun ia hanya sekadar pilihan dan juga diberikan bergantung kepada gaya hidup kucing anda, ia juga tidak kurang pentingnya.

Dapatkan nasihat pihak veterinar anda tentang pilihan vaksin terbaik yang boleh diberikan kepada kucing anda. Berikut merupakan pilihan beberapa jenis vaksin yang ada:

 • FeLV 
 • Chlamydia felis
 • Bordetella 

Syarat vaksin kucing

Sebelum anda membawa kucing bagi mendapatkan vaksin kucing, biasanya terdapat beberapa syarat yang dikenakan bagi mengelakkan sebarang masalah dan komplikasi iaitu:

 • Perlu berumur dua bulan ke atas
 • Sihat dan tidak demam sewaktu mengambil suntikan
 • Mempunyai berat badan yang mencukupi 

Kesan sampingan vaksin kucing

Sama seperti manusia sewaktu menerima vaksin, kucing anda boleh mengalami sebarang kesan sampingan atau tidak. Walaupun begitu, biasanya sebarang kesan sampingan ini tidak serius dan hanya buat tempoh masa yang pendek. 

Berikut merupakan beberapa kesan sampingan yang mungkin dialami oleh kucing anda setelah menerima vaksin:

 • Cirit-birit 
 • Muntah
 • Hilang selera makan
 • Bengkak pada tempat suntikan
 • Demam

Sekiranya tanda atau simptom ini semakin teruk, hubungi pihak veterinar anda bagi mendapatkan rawatan lanjut.

Kos vaksin kucing

Sebenarnya, harga vaksin kucing akan bergantung kepada harga semasa. Anda juga boleh memilih untuk mendapatkan vaksinasi di pihak veterinar kerajaan atau swasta. Secara puratanya, bagi perkhidmatan klinik swasta anda mungkin akan dikenakan caj sebanyak RM 40 - RM 80 bagi proses vaksinasi ini.

Akhir sekali, jangan lupa untuk mendapatkan vaksin tahunan kucing atau vaksin booster sekiranya perlu. Ia boleh membantu mengekalkan kesihatan dan keberkesanan vaksin ini bagi kucing anda. 

Oyen juga ucapkan terima kasih kepada anda kerana telah menjadi pemilik yang bukan sahaja penyayang, tetapi bertanggungjawab kerana komited dan bersetuju memberikan vaksin kucing ini kepada si comel yang tersayang!

Tahukah anda, Oyen juga menawarkan Oyen Preventive Care Plan yang merangkumi pelan vaksinasi, ubat cacing dan juga rawatan rutin. 

Dengan mendapatkan pelan ini, ia akan membantu kucing anda menjalani kualiti hidup yang lebih baik dan pada masa yang sama mampu menjimatkan kos bagi anda sebagai pemilik!

Bukan itu sahaja, kami turut menawarkan Oyen Pet Insurance, yang akan melindungi segala kos rawatan dan surgeri sehingga RM8,000. 

Anda sudah tidak perlu lagi bimbang memikirkan kos rawatan yang perlu dihabiskan bagi si comel ini.

Semak kelayakan di sini.

Insight
- read

Every pet parent would know the stress behind finding the right vet clinic to get the best care for your beloved pet.

It is, without doubt, one of the most important decisions as a pet parent. This article is for our fellow Sarawakians searching high and low for a reliable vet in Kuching.

Here are our picks for the top 10 best veterinary clinics in Kuching! But before choosing a vet clinic for your pet, be sure to do your own research as well. 

Alright, let's dive into it! 

1. Dr Zawani Animal Clinic Kuching

Image Source: Dr Zawani Animal Clinic Kuching Facebook

This is the top-rated vet in Kuching with more than 12 000 positive reviews (and counting!) from clients. Walk-in customers are accepted in this clinic as no early appointments or bookings are required. The clean and tidy environment of this clinic accommodates pet boarding services too.

Other than general check-up services, this veterinary clinic in Kuching offers soft-tissue surgery, grooming, dental scaling, and vaccination services, too. This is also one of the few Kuching vets that provides acupuncture, a traditional Chinese treatment, to domestic pets. 

Address: Ground Floor, Lot 14930, Section 65, Kuching Town Land District, Jln Datuk Haji Daud Bin Abdul Rahman, 93050 Kuching, Sarawak

Opening hours: 10:30 AM to 5:30 PM  

Contact number: 082-443 638

Socials: Facebook // Instagram 

2. Animal Central Veterinary Clinic

Image Source: Animal Central Veterinary Clinic Facebook

The Animal Central Veterinary Clinic is spacious and surrounded by luscious flora and fauna. This means that you and your pet can take walks around the vicinity while waiting to pass the time and keep your pet calm during its visit. 

Besides that, this is also a budget-friendly veterinary clinic in Kuching because the consultation fees are reasonable. Customer reviews have also mentioned that the veterinary doctor, staff, and groomers are friendly and helpful, too. 

Address: 70, Jalan Tabuan, 93100 Kuching, Sarawak

Opening hours: 9:00AM to 8:00PM 

Contact number: 016-937 7234

Socials: Facebook 

3. Petlife Veterinary Clinic

This animal veterinary clinic in Kuching operates daily and until late evening on weekdays. The veterinarian in this clinic is reviewed as helpful, professional, and kind by many satisfied pet owners.

Besides that, this clinic has the facility to neuter both cats and dogs. However, do remember to book an appointment with them before paying a visit to avoid a long waiting time. 

Address: Ground Floor, 2866, Lot 77, Off Jalan Kedandi 6, Tabuan Dusun, 93350 Kuching, Sarawak

Opening hours: 9:30AM to 8:00PM (Mon-Fri); 9:30AM to 5:00PM (Saturdays and Sundays)

Contact number: 019-992 8822 or 082-366 882

Socials: Facebook 

4. Lee Veterinary Hospital

This animal veterinary facility in Kuching is in a home lot, giving off a very "homey environment." The ambience and atmosphere of Lee Veterinary Hospital could make your pet feel more comfortable and at home. 

You can bring your pet here for general check-ups, vaccinations, and neutering. Emergency cases are accepted in this Kuching vet. Moreover, they also accept exotic pets such as snakes, birds, and hedgehogs for treatment. 

If necessary, the veterinarian here will recommend supplements in conjunction with medicine for the optimal well-being of your pet. When visiting this animal clinic, you will have the chance to see pet dogs and cats that are up for adoption, too!

Address: 1844, BDC Lorong G1, Taman Satria Jaya, 93350 Kuching, Sarawak

Opening hours: 9:00AM to 5:00PM (Mon-Sat); 9:00AM to 12:00PM (on Sundays)

Contact number: 082-456 115

Socials: Facebook 

5. Vet Corner Veterinary Center

Image Source: Vet Corner Veterinary Center Facebook

The Vet Corner Veterinary Center team consists of passionate and knowledgeable veterinarians and staff who care for your pet's well-being as if they were their own.

Their service is oftentimes described as affordable, helpful, and skilled. Aside from general consultation, you can also find branded pet supplements or foods such as the Veterinary Exclusive or Royal Canin prescription diets here. 

Address: 136, Jalan Batu Lintang, 93200 Kuching, Sarawak

Opening hours: 9:00AM to 7:00PM (closed on Sundays)

Contact number: 012-879 3511 or 082-253 511

Socials: Facebook 

6. Primavet Animal Clinic

Image Source: Primavet Animal Clinic Facebook

This animal clinic has been operating successfully since 2008, and it offers a comprehensive range of veterinary services—in-house diagnostic lab, hospitalisation, soft tissue surgery, and vaccinations, just to name a few!

There’s also a separate waiting area, air-conditioned playrooms, consultation rooms, and wards for dogs and cats. 

In light of the current pandemic, this clinic has medicine delivery, pet taxi, and housecall services too. Moreover, Primavet Animal Clinic has valid accreditation from the International Society of Feline Medicine.

That being so, you can always expect a high standard of care for your pets in this clinic. 

Address: Sublot 13, Block 17 Salak Land District, Ashraf Avenue, 2, Jalan Depo, Petra Jaya, 93050 Kuching, Sarawak

Opening hours: 10:00AM to 9:00PM (Mon-Thurs); 10:00AM to 4:00PM (Fri-Sun)

Contact number: 012-852 2258

Socials: Facebook // Instagram 

7. PM Veterinary Clinic

There aren't many veterinary clinics that are open late in Kuching; therefore, PM Veterinary Clinic has to make it to the list.

This city vet in Kuching is open until night time 9.30 pm on most weekdays, making it a convenient option for pet parents who are busy during the daytime. 

This clinic is manned by Dr. Kelvin, an experienced and passionate veterinary doctor, and a group of well-trained staff. Although walk-ins are accepted, greater priority is given to appointments (except for emergency cases).

Address: Ch102, Jalan Batu Kawa, New Township, 93250 Kuching, Sarawak

Opening hours: 8:30AM to 9:30PM (Mon-Thurs); 8:30AM to 4:30PM (Fri-Sun)

Contact number: 011-5641 2988

Socials: Facebook

8. Ai Love Animals Clinic

Image Source: ClinicStandard

When it comes to quality service and experience in business, Ai Love Animals Clinic is definitely at the top of the competition. This Kuching vet has been of service to the local community for more than five years.

The consultation fee and medications are priced reasonably to ensure treatment is more accessible to pets and their owners. Additionally, this veterinary facility also has excellent cleanliness!

Address: L.8708, S.L.36, Jalan Pending, Section 64, 93450, Kuching, Sarawak, 93450 Kuching

Opening hours: 10:00AM to 4:00PM (closed on Sundays and Tuesdays)

Contact number: 012-882 2108

9. Department Of Veterinary Services Sarawak

Image Source: DVS Website

The Department Of Veterinary Services Sarawak is a government veterinary clinic organisation that focuses on establishing sustainable veterinary care.

Although general consultation is not available, you can get your pet vaccinated (i.e., rabies vaccination) and microchipped here. Aside from that, you can also register for pet passports or import permits here.

Address: Off, Lot 877, Jalan Semengok, Batu 12, Jalan Kuching - Serian, 93250 Kuching, Sarawak

Opening hours: 8:00AM to 5:00PM (closed on weekends) 

Contact number: 082-628 249

Socials: Website // Facebook 

10. Country Veterinary Centre

This veterinary clinic in Batu 7 Kuching is placed in a strategic and convenient location that can draw in many customers.

The environment of this clinic is described as clean and welcoming. Despite having lower consultation rates than other veterinary facilities, Country Veterinary Centre provides services on par with high-end vets.

Moreover, this vet in Kuching also accepts exotic pets such as hamsters, guinea pigs, owls, or bunnies for treatment. 

Address: KNLD, No. 224, Lot 2058, Blok 233, Jalan Penrissen & Batu 7, Kota Sentosa, 93250 Kuching, Sarawak

Opening hours: 8:30AM to 4:00PM (Mon-Fri); 8:30AM to 12:00PM (on Saturdays); closed on Sundays

Contact number: 082-616 722

Socials: Facebook 

Conclusion 

Finding the right veterinary clinic is more than just searching for the best service. It's also a search for a facility that deeply cares for your pet and makes it feel comfortable. 

Oyen Pet Insurance could be your solution if you're worried about the burden of outstanding veterinary bills! Check for your pet's eligibility and get in touch with us for more information. 

We hope our list of best Kuching vets has helped Sarawakians get a step closer to giving their pets excellent veterinary care.

Insight
- read

Find yourself googling ‘dog blood test near me’ recently? You’ve come to the right place. 

Here’s everything you need to know about getting a dog blood test or a cat blood test here in Malaysia. How to prepare for it, what tests are needed, where you can get it and how much it will cost. We’ve got you covered!

What is a pet blood test?

A dog blood test or a cat blood test is similar to a human blood test. Your vet will recommend a routine or special blood test for your pet depending on the presenting symptoms, and you will need to prepare for it appropriately.

A blood test entails taking a sample of blood from your pet. It’s helpful if you’re in the room with your pet to keep it calm. A familiar face is always comforting.

Your vet will identify a vein on your pet, usually on its legs, to which a small needle is inserted, and blood is withdrawn. Your highly skilled vet will distract your pet, and it will hardly feel any discomfort during the procedure.

If you’re squeamish with blood, look away and pet your furbaby or call out reassuringly till the procedure is completed. It will usually get a treat after a job well done. You can ask for one too! 

Are all pet blood tests the same?

No. Dog and cat blood tests, in particular, can be grouped into routine blood tests and special blood tests.

A routine blood test includes a complete blood count (CBC), serum biochemistry, and it might include kidney and liver function tests as well. 

They provide a general overview of your pet’s health and can be done in totally healthy as well as recently ill pets. They are done at regular vet visits and don’t require much preparation beforehand.

A blood test in isolation may not provide enough information. Your vet will usually conduct a thorough physical examination as well. 

Blood testing for cats and dogs helps your veterinarian diagnose and treat various conditions from parasites, allergies and diabetes to liver, kidney and pancreatic issues. 

If your pet is obese, your vet might recommend a fasting lipid profile. Your pet would need to fast for a few hours, so it's best to visit the vet first thing in the morning for this test. 

This is also the case if your vet looks to check for diabetes. Fasting glucose tests are also done on an empty stomach.

If your pet has been unwell for a while and has been on medications, your vet might ask for a test to gauge medication levels in your pet’s blood. They do this to check if your dog/cat is getting the right dose and if the medication is working. 

In this instance, your vet will instruct you to have the test done at a very specific date/time. For example, an antibiotic drug level test is done specifically after six or ten doses.

Why is it important to prepare appropriately for a dog/cat blood test?

Proper preparation helps ensure that the test results are reliable and accurate. They will help your vet make a correct diagnosis and offer the best treatment options for your furbaby. 

Sometimes, your vet will be able to tell if your pet hasn’t been prepared adequately and might have you repeat the test. 

So to avoid time and cost wastage, prepare your pet adequately before a blood test or any veterinary procedure for that matter.

How do I prepare my pet for a dog/cat blood test?

There are a few things you should do in preparation for a routine vet visit, regardless of whether your pet is getting a dog/cat blood test.

 1. Gentle fasting, which means fasting for up to 6 hours before the appointment, helps keep your pet’s blood free of fat droplets, which might interfere with certain blood results. It also helps prevent vomiting if your pet is in for a procedure or due to receive any medications/vaccinations.
 2. Always keep water available, especially with the hot and humid conditions in Malaysia. Dehydration might skew the test results ever so slightly. 
 3. Avoid too much exercise and active play before your vet appointment. Toxins released into the blood might alter your pet’s blood results.
 4. If you have an anxious pet who fears visits to the vet, try these simple tricks to keep your furbaby calm and happy:
 • For dogs, keep them on a leash at all times. Keep them occupied with calming words and with treats ready on hand.
 • Cats should be brought in a cat carrier with a blanket or toy that smells like home. This helps prevent it from trying to flee.
 • If you find the waiting room at your vet’s too crowded with other pets, ask so that you can wait in your car and be called when it’s your furbaby’s turn to see the vet.

How long does a dog/cat blood test take?

As mentioned above, the procedure takes no more than a few minutes for a skilled vet. Routine dog/cat blood tests are usually scheduled with a vaccination appointment or a regular medical visit. 

Routine bloodwork takes about a few minutes to return the results as most vets have these machines in their surgery/clinic. These include complete/full blood counts (CBC/FBC) and serum biochemistry. Urine tests can also be returned within a short period.

Special tests need to be sent out to a lab to be run, and their reports could take around 2-3 business days to return.

How much does it cost to do a dog/cat blood test?

Routine blood tests like a Complete Blood Count (CBC) would cost anywhere between RM30 and RM80 depending on the type of machine your vet uses. Serum biochemistry costs between RM150 and RM200. In general, tests run in the clinic/surgery tend to cost more than those sent out to the lab, as the return time is much quicker.

The cost of special tests varies depending on the type of test and which labs they have to be sent to.

How do I understand my pet's blood diagnostic test results?

It’s always best to get the proper and correct analysis of your pet’s blood results from your vet. Many tests need to be interpreted with context, and what might seem high or low on the report may not be significant after all. So fret not; your vet will put all your doubts and worries at ease with a quick consultation.

Many test reports aren’t interpreted in isolation and must be supported by a thorough physical examination before any diagnosis is made, be it anaemia, diabetes or even cancer.

So don’t break down in tears when the first thing that pops up on a search engine for a headache is a brain tumour!

Briefly, a complete blood count (CBC) quantifies white blood cells (WBC), red blood cells (RBC) and haemoglobin (Hb) as well as platelet levels. High WBC levels indicate an infection, while low WBCs could be immunosuppression.

Low RBC and Hb levels indicate anaemia or could be a sign of chronic bleeding. Low platelet levels could indicate a viral infection or poor blood clotting in your pet.

A routine serum biochemistry test checks for electrolyte levels in your pet’s blood. This test is usually done along with a urine test to check for signs of dehydration and an imbalanced diet.

The test also includes a renal (kidney) function test to check if there is any kidney damage due to improper food or dehydration.

Additional tests your vet could order include liver enzymes, endocrine hormonal levels, and a stool sample.

When should I take my dog/cat to the vet for a blood test?

When your dog is ill, and it doesn’t seem like the diagnosis is obvious, your vet will require blood work to help formulate a diagnosis.

Symptoms like persistent fever, lethargy or poor food intake, sudden weight loss or loss of fur, vomiting, and diarrhoea will prompt your vet to order blood work.

Blood tests are also usually done routinely before any scheduled surgical procedure to ensure all is well before going under the scalpel.

As prevention is always better than cure, routine blood work is usually part of your dog/cat’s annual check-up at most vet clinics. Senior dogs (above 8) and cats (above 11) could require blood tests every six months or at your vet’s discretion.

What is a titre test, and should I get one for my dog/cat?

A titre test is a blood test that checks for levels of antibodies against a particular bacteria/virus. It is used to check the effectiveness of vaccines and, in some cases, is used to determine if additional boosters are required.

Vets do not routinely carry out titre tests. They are sometimes required when a pet presents with symptoms of a disease even after it has been completely vaccinated. It can also determine the requirements for vaccinating pets with unknown vaccine status or when pets arrive from abroad with varying vaccination requirements.

Your vet will probably tell you that titre tests aren’t 100% reliable, with false positives and false negatives relatively high.

Well, that’s everything you need to know about getting a blood test for your pet. Always consult your trusted vet for more details about the need for a blood test and preparing for one, as well as how to interpret the results.

Lastly, if you would like to visit your nearest vet for a dog blood test or cat blood test, check out our list of vet clinics here:

While pet blood test is not covered by our pet insurance in Malaysia (as with any pet insurance plan), it is recommended to get one as well.

If in the event the blood test result discovered an underlying pet illness, pet insurance will definitely come in handy to help you cover some of the cost.

Insight
- read

Pernahkah anda pulang dan menemui kucing anda dalam keadaan luka yang teruk? Kucing anda mungkin bergaduh dengan kucing yang lain atau mungkin mengalami kemalangan. 

Jika berhadapan dengan sitasi ini, apakah langkah atau rawatan kecemasan yang anda perlu lakukan?

Dalam artikel ini, kami akan kongsikan cara menjaga dan merawat kucing yang luka yang boleh anda lakukan di rumah. Jom kita bermula!

Punca kucing luka

Sebelum kita pergi lebih lanjut mengenai cara merawat kucing yang luka ini, jom kita lihat apakah punca kucing luka. Dengan mengetahui punca kucing luka, anda boleh melakukan langkah pencegahan bagi mengelakkan perkara ini berulang kembali.

1. Bergaduh dengan kucing lain dan berebut kawasan

Antara salah satu punca utama kucing luka terutamanya kucing jantan adalah disebabkan bergaduh sesama kucing dan berebut kawasan. Selain itu, kucing yang tidak dimandulkan pada musim mengawan akan keluar mencari pasangan.

Apabila mereka masuk ke kawasan kucing yang lain, ia boleh menyebabkan berlakunya pergaduhan disebabkan berebut kawasan. Malah, pergaduhan juga boleh boleh terjadi akibat kucing ini berebut pasangan.

Oleh itu, kucing yang dimandulkan akan mengurangkan risiko mereka mendapat luka kerana biasanya mereka tidak lagi akan keluar jauh dari kawasan rumah.

2. Terkena benda tajam

Sewaktu kucing bergaduh sesama sendiri, mereka sudah tidak peka dengan kawasan persekitaran. Ia boleh menyebabkan mereka terkena benda yang tajam di persekitaran mereka seperti besi, kayu atau kaca.

Malah, cakaran kuku kucing yang tajam  sewaktu bergaduh juga boleh menyebabkan kesan luka pada badan kucing .

3. Dilanggar kenderaan yang lalu lalang di depan rumah

Sekiranya anda tinggal di kawasan perumahan yang sibuk dengan kenderaan yang lalu-lalang di depan rumah, jangan sesekali membiarkan kucing anda terlepas ke luar rumah.

Kucing anda bukan sahaja boleh mengalami luka ringan, malah boleh membawa maut sekiranya dilanggar kenderaan yang laju.

Tanda-tanda kucing luka

Secara semulajadinya, kucing yang cedera atau mempunyai luka akan menyembunyikan diri. Namun, terdapat beberapa tanda yang boleh diperhatikan pada kucing anda sekiranya terdapat luka di badan mereka.

 • Berjalan dengan mengangkat kaki yang sakit
 • Pendarahan pada bulu badan
 • Bengkak pada bahagian luka
 • Hilang bulu pada kawasan luka 

Sekiranya luka di badan kucing bukan luka yang baru, kesan luka tersebut mungkin sudah dijangkiti. Bagi keadaan ini, anda boleh memperhatikan beberapa tanda di bawah:

 • Luka kucing berbau busuk
 • Luka kucing berlubang 
 • Luka kucing berair

Cara bersihkan luka kucing

Perkara pertama yang perlu dilakukan pada luka kucing sebelum merawatnya ialah membersihkan terlebih dahulu kesan luka ini daripada sebarang kotoran. Berikut merupakan beberapa cara mudah bagi membersihkan luka kucing ini.

 1. Tenangkan kucing anda. Kucing yang cedera cenderung menjadi lebih agresif dan mungkin menyerang anda. Jika perlu, gunakan kain atau tuala tebal membalut kucing ini.
 2. Sekiranya terdapat kotoran pada kesan luka, alirkan kesan luka ini di bawah air bersih yang mengalir
 1. Sebelum membersihkan luka kucing ini dengan menggunakan antiseptik, sekiranya ada bulu yang melekat pada luka ini, bersihkan ia terlebih dahulu. Anda mungkin perlu mencukur atau menggunting bulu yang melekat pada kesan luka ini.
 2. Jika ada cecair antiseptik di rumah, larutkannya di dalam air.  Anda juga boleh menggunakan iodin untuk luka kucing ini. Kemudian, dengan menggunakan syringe atau picagari, bersihkan kawasan kesan luka tersebut dengan cecair ini.

Cara merawat luka kucing 

Sebelum anda terus merawat luka kucing, anda perlu melihat terlebih dahulu keadaan luka kucing tersebut. Kami akan terangkan dengan lebih lanjut mengenai cara merawat jenis luka yang berbeza di bawah:

Cara merawat luka kucing yang ringan

 1. Lihat keadaan luka kucing. Sekiranya berdarah, beri tekanan di tempat luka bagi menghentikan pendarahan
 1. Bersihkan luka dengan menggunakan cecair antiseptik yang dilarutkan ke dalam air. Jangan menggunakan  alkohol atau hydrogen peroxide terus ke atas luka kerana ia boleh menyebabkan tisu mati
 2. Sekiranya luka tersebut merupakan luka ringan dan kecil, anda tidak perlu menggunakan sebarang balutan atau tampalan kerana ia akan lebih mudah sembuh
 3. Sekiranya perlu menggunakan balutan, gunakan kain yang bersih atau sterile gauze yang boleh didapati di mana-mana farmasi

Cara merawat luka kucing yang berulat

Seperti yang diketahui, penggunaan hydrogen peroxide secara terus pada luka boleh menyebabkan keadaan yang dipanggil fibrolast atau tisu akan mati. Namun, sekiranya ia digunakan secara minimum ia sebenarnya boleh membunuh ulat pada luka kucing.

Lakukannya di rumah hanya berdasarkan nasihat veterinar serta cara penggunaan yang betul. 

 1. Setelah itu, buang ulat yang telah mati pada kesan luka tersebut. Cuba buang sebanyak mungkin yang boleh bagi mengurangkan risiko jangkitan
 1. Cuci luka tersebut dengan cecair antiseptik. Sekiranya terdapat bulu yang melekat pada kesan luka tersebut, potong atau cukur kawasan tersebut.
 1. Sapukan krim luka dan balut kawasan tersebut bagi mengelakkan kucing menjilat kawasan luka tersebut
 1. Cuci luka dengan cecair antiseptik setiap hari dan perhatikan kesan luka. Sekiranya semakin teruk, segera rujuk ke klinik veterinar yang berdekatan

Cara merawat luka kucing berlubang

Bagaimana pula dengan luka kucing yang berlubang dan terdedah? Berikut merupakan langkah yang anda perlu lakukan.

 1. Perhatikan pendarahan pada luka tersebut. Biasanya, luka kucing yang berlubang akan mempunyai pendarahan yang banyak. Beri tekanan pada luka tersebut bagi menghentikan pendarahan terlebih dahulu.
 1. Biasanya, luka kucing yang berlubang ini perlu mendapatkan jahitan bagi menghentikan pendarahan tersebut.
 1. Setelah mendapatkan rawatan sama ada memerlukan jahitan atau tidak, ulangi langkah membersihkan luka dengan cecair antiseptik sehingga luka benar-benar sembuh
 1. Berdasarkan arahan veterinar, anda juga mungkin perlu menyapu krim antibiotik pada kesan luka tersebut

Disebabkan luka kucing memakan masa yang lama untuk sembuh dan pulih semula, pemilik kucing perlu peka dalam memerhatikan perkembangan pada luka kucing. Lihat tanda-tanda sama ada mereka semakin baik atau sekiranya semakin teruk, rujuk segera ke klinik veterinar.

Kos rawatan kucing luka

Walaupun nampak remeh, cara yang terbaik bagi mendapatkan rawatan luka yang segera ialah mendapatkan khidmat klinik veterinar. Pihak veterinar mempunyai kepakaran dan pengalaman yang terbaik bagi memberikan rawatan kepada kucing anda.

Walaubagaimanapun, kos bagi rawatan kucing luka ini bergantung kepada tahap luka pada kucing tersebut. Luka yang lebih besar dan berulat atau luka yang dalam dan berlubang yang memerlukan pembedahan kecil, ia mungkin akan memakan kos yang lebih besar.

Apa kata kali ini, anda dapatkan perlindungan yang terbaik bagi kucing anda. Pada masa yang sama,  anda tidak lagi perlu memikirkan lagi masalah mengeluarkan kos yang banyak sekaligus. 

Apa yang menarik,  Oyen menanggung sehingga 90% bayaran veterinari yang layak untuk sebarang kemalangan, penyakit, kecederaan dan kecemasan

Dengan mendapatkan Oyen Pet Insurance, ia akan melindungi segala kos rawatan dan surgeri sehingga RM8,000. Anda sudah tidak perlu lagi bimbang memikirkan kos rawatan yang perlu dihabiskan bagi si comel ini.

Semak kelayakan di sini.

Insight
- read

As humans, it's understandably terrible to go to the toilet every 20 minutes when we have the “runs”. When our dogs get diarrhea, they feel the same way, if not worse.

It's difficult to watch your dogs have diarrhea when you have no idea why. This article will share the factors behind dog diarrhea, how you can treat it, signs to look out for, and more.

How do I know if my dog has diarrhea and what to do?

Watery stools in your dog are a sure sign of diarrhea. However, if your dog has dry, hard stool, they are most likely constipated. The simplest way to tell if your dog has diarrhea is to look at their stool after they've done their business.

Type different types of dog poop

The consistency of a dog's poop is a crucial indicator of its health! The best stool is one that is firm but not too hard to pick up. It is typically log-shaped and slightly moist.

Dogs with diarrhea typically have soggy stools that lose shape when picked up. It then progresses to wet piles that are impossible to pick up.  Eventually, their stools are most likely in a large puddle at the last stage of diarrhea.

On the other hand, if you notice your dog straining to pass stool, they are most likely constipated. Constipation causes poop to be pebble-like and extremely dry.

If your dog's stool appears unusual and you cannot determine the consistency, you can always take a photo of it and show it to your veterinarian to have your dog diagnosed.

Here's a handy infographic to help you figure out if your dog has diarrhea:

Infographics showing type of dog poop

What should I do if my dog has diarrhea?

In most cases, a diarrhea episode can be resolved by simply feeding them bland foods like boiled chicken with cooked rice until their stools return to normal consistency.

Prolonged diarrhea can cause dehydration and other health problems. It is also vital to track whether your dog's diarrhea is accompanied by other symptoms such as vomiting, lethargy, or a lack of appetite. Ultimately, if your dog shows no signs of recovery after 48 hours, it's time to take them to the vet.

However, if your dog’s diarrhea is bloody or black, seek medical attention for them right away.

Bloody or black-coloured diarrhea? Here's what you should do.

Bloody diarrhoea can be caused by an issue with your dog's digestive tract (this can occur anywhere in the colon, intestines, stomach, or anal region).

When there is bright red blood in a dog's stool, this is referred to as "hematochezia." Because the blood, in this case, is coming from the lower part of the digestive system (anus or colon), it is bright red.

It is also bright red because it has not completed the entire digestive process and thus appears "fresh" when it exits the body, which implies intestinal bleeding.

On the other hand, blood from the upper part of the digestive tract (the small intestine or stomach) appears dark to almost black and tarry. This is referred to as "melena."

Any condition that affects the stomach or upper part of the intestine, such as ulcers or inflammations, can cause melena.

Even if your dog has bloody diarrhea but is otherwise acting normally, they may require immediate medical attention. While it may turn out to be nothing to be concerned about, it is always better to err on the side of caution and avoid taking the risk.

Why do dogs have diarrhea in the first place?

Why do dogs have diarrhea in the first place?

There are many reasons why dogs can have diarrhea. The common ones are:

 • Consuming spoiled food or garbage 
 • Anxiety or stress
 • Dietary changes or treats
 • Consuming foreign objects such as toys and bones
 • Medications (i.e. Antibiotics)
 • Parasites (i.e. hookworms, roundworms, Giardia, etc.)
 • Bacterial infections
 • IBD (Irritable Bowel Disease)

Introducing a new diet for your dogs

When introducing new foods into their diet, it is always best to do so in small batches to eliminate potential allergies or adverse reactions. It's also good to consult with your veterinarian about any new foods.

A clear sign of food allergy for dogs is itchy skin or most commonly known as hot spots. Hot spots are painful, red, irritated areas of infected skin that are sometimes raised.

These spots can appear quickly, usually with some hair loss, and grow significantly larger in a matter of days. If your dog suddenly has hot spots after eating new food, it’s time to eliminate that from their diet.

As Malaysians, we are fortunate to enjoy such a diverse range of cuisines. But keep in mind that while nasi lemak is delicious for humans, it is dangerous for your dogs. The oil and ingredients used to make our dishes are unsuitable for dogs, especially those with sensitive stomachs. This also applies to most other human food.

Consuming foreign objects

Dogs are naturally curious creatures, so it's not surprising that they try to eat almost everything they come into contact with. This could include spoiled food, garbage (particularly dogs who like to raid trash cans), toys, and even fabric. Dog owners should implement proper training and monitoring to combat this from happening.

Simple commands like “No” and “Stop” can help when you notice them putting something in their mouth that they’re not supposed to.

With training and monitoring, it is also important to be mindful of your surroundings when you have a pet. Bacterial infections, such as Salmonella, can occur when dogs consume raw chicken meat. If your dog enjoys accompanying you in the kitchen while you cook, be careful not to drop anything on the floor.Stress or anxiety diarrhea in dogs

Stress diarrhea in pets is a common reaction to stress or anxiety – that is, your dog's diarrhea could be caused by something they are concerned about. Examples of stressful situations that can cause digestive problems in dogs are numerous – and it all depends on what makes your dog particularly anxious.

You must be familiar with your dog's normal body language in order to distinguish stress signs from normal behaviour. Then you'll know whether he's pacing because he's anxious or because he wants to play fetch.

Dogs usually will have forward-facing ears, a soft mouth, and round eyes with evenly distributed weight across all four paws when relaxed. Distinguishing between normal and stress-related behaviour will allow you to quickly and effectively diffuse an unpleasant situation.
With our country entering an endemic phase, many pets who are used to having their owners home all the time may experience stress or anxiety. Keep an eye out for any behaviour change that may occur as a result of our new lifestyle.

Medications for dogs

If your dog has been prescribed new medications, it is critical to monitor for any side effects or allergies. Diarrhea, vomiting, and loss of appetite are the most common symptoms of medication (drug) allergies.

Other symptoms to look out for include difficulty breathing, lethargy, itchy skin, depression, and facial swelling.

It is also important to never miss your pet's deworming appointments with your veterinarian to avoid parasite attacks.

How to treat my dog’s diarrhea at home?

If your dog has had diarrhea for more than 48 hours, please take them to the nearest veterinarian for further evaluation. 

A 12- to 24-hour fast and small amounts of water can clear the stomach and allow the gastrointestinal tract to settle. Before fasting, make sure your dog is in good health. It's not recommended for puppies or senior dogs who need nutrients. Fasting may also be inadvisable for small dogs who lack physical strength.

A bland diet of rice water, plain white rice, boiled potatoes, and chicken can also help calm your dog's stomach.

Over-the-counter medications such as Imodium and Naturvet's Anti Diarrhea Liquid are also available. However, because your dogs are already in a vulnerable state, it is always best to consult with your veterinarian before administering the medication.

Conclusion

Diarrhea in dogs can be completely harmless or extremely dangerous. When this happens, it's best to be prepared. Pet insurance can help alleviate some of the stress in these instances.

Insight
- read

Sebagai pemilik kucing, ada masanya kita memerlukan sangkar kucing. Walaupun kucing anda terpelihara dan bersih di dalam rumah, ada beberapa keadaan yang memerlukan adanya sangkar kucing di rumah.

Adanya sangkar kucing tidak bermakna anda harus terus mengurung kucing dan tiada waktu untuknya bebas. Artikel ini akan menerangkan keadaan-keadaan di mana kita sebagai pemilik perlu mengurungnya.

Anda boleh membeli atau menggunakan sangkar kucing buatan sendiri. Jika anda ingin membuat sendiri sangkar kucing, ikuti pengalaman pemilik yang membuatnya sendiri dengan mudah. Jika anda ingin menempah, kami juga ada maklumat untuk anda ikuti.

Keadaan-keadaan yang memerlukan penggunaan sangkar kucing

Berikut merupakan keadaan-keadaan yang memerlukan adanya sangkar kucing di rumah:

1. Semasa kehadiran tetamu

Ada tetamu yang alergik atau takut kucing pada kucing. Oleh itu, adalah wajar anda mengurung kucing dalam sangkar sebentar.

2. Semasa sedang membersihkan rumah

Anda tidak mahu kucing mengganggu proses pembersihan rumah. Jika tidak, rugi sahajalah rumah dibersihkan, kan?

3. Kehadiran kucing baharu

Hal ini penting kerana jika anda ada membawa kucing baharu, anda tidak boleh terus menggaulnya dengan kucing sedia ada. Hal ini boleh menyebabkan stres kepada kedua-dua pihak dan mereka mungkin tidak akan 'masuk' jika tidak dipisahkan dahulu.

Ciri-ciri sangkar kucing yang baik

Untuk mendapatkan sangkar yang sesuai dengan persekitaran dan kucing anda, fikirkan ciri-ciri di bawah:

1. Kucing tidak stress

Untuk memastikan kucing tidak stress, pastikan saiz sangkar tidak terlalu kecil. Elakkan mengurung kucing anda dalam ruangan yang terbatas terlalu lama. Bulunya boleh gugur akibat stress dan ia mungkin akan menjadi gelisah.

2. Kucing sihat

Pastikan kucing anda sihat setiap masa sebelum memasukkannya ke dalam sangkar. Jika ia tidak sihat, asingkan daripada kucing lain (jika ada) dan letak di bilik isolasi sehingga sihat.

3. Pergerakan kucing tidak terbatas

Jangan mengurung kucing anda dalam ruangan yang terbatas dan sempit. Ini akan membuatkan kucing bernafas laju kerana berasa tidak selesa dan selamat.

4. Kucing boleh tidur nyenyak

Jika kucing anda boleh tidur lena dalam sangkar yang anda sediakan, ini bererti ia selesa. Jangan ubah apa-apa kerana sebarang perubahan yang tidak selesa akan menjadika kucing stress.

5. Mudah dibersihkan

Untuk kemudahan anda, pastikan sangkar yang anda sediakan mudah dibersihkan. Jadikan rutin untuk membersihkan sangkar sekurang-kurangnya dua hari sekali.

6. Ukuran yang sesuai dengan saiz dan jumlah kucing

Pilih atau bina sangkar kucing yang sesuai dengan saiz dan bilangan kucing anda. Jika anda mempunyai banyak kucing, sediakan sangkar yang luas dan selesa untuknya.

Cara buat sangkar kucing

Berikut dinyatakan cara-cara membuat sangkar kucing diy di rumah sahaja. Cara-cara di bawah sesuai untuk anda yang ingin menjimatkan kos selain menyediakan sangkar kucing khusus berdasarkan keperluan rumah dan kucing anda.

Paip PVC merupakan bahan yang terkenal untuk membuat sangkar kucing kerana tahan lasak dan tidak karat. Namun, anda juga boleh menggunakan kayu dan besi sebagai bahan membuat rangka, bergantung kepada bajet dan kepakaran anda. 

Bahan-bahan yang disenaraikan di bawah boleh didapati di Mr DIY sahaja. Bahan dan harga yang tertera sesuai untuk membuat sangkar kucing 2 atau 3 tingkat. Mudah bukan?

Bahan-bahan:

 • Paip pvc dan penyambung (RM40)
 • Jaring plastik berwarna hitam atau hijau (RM70)
 • Cable tie (RM10)

Cara-cara:

1. Bina rangka yang anda inginkan. Boleh rujuk contoh sangkar yang ada di pasaran. Potong paip pvc dengan berhati-hati menggunakan pemotong. Berikut ialah contoh rangka oleh Badrulbacter.

2. Sambungkan paip pvc menggunakan penyambung.

3. Ukur jaring dan potong mengikut kesesuaian.

4. Pasangkan jaring menggunakan cable tie.

5. Pastikan tidak ada ruang yang boleh dibolosi kucing. Anda boleh menggunakan papan sebagai lantai.

Jenis sangkar kucing

Jika anda menghadapi masalah membuat keputusan untuk membina sangkar kucing, anda juga boleh merujuk senarai di bawah.

1. Setingkat 1.5 kaki

Sangkar kucing saiz ini sesuai untuk seekor kucing dewasa bersaiz biasa atau untuk 3-4 anak kucing.

2. 2 tingkat

Sangkar 2 tingkat sesuai untuk 1-2 kucing dewasa atau 5-6 anak kucing.

3. 3 tingkat

Sangkar 3 tingkat sesuai untuk 1-2 kucing dewasa bersaiz besar, 3-4 kucing dewasa bersaiz biasa, atau ibu kucing bersama 4-5 anak kucing.

4. Pagar grid

Sangkar jenis ini paling mudah kerana anda boleh membeli grid dan membina sangkar mengikut kehendak anda dan keperluan kucing. Anda boleh dapatkan inspirasi pagar grid di sini dan boleh beli di sini.

5. Mudah alih

Sangkar mudah alih sesuai untuk 1-2 kucing dewasa kerana ia biasanya sempit dan sesuai untuk perjalanan jauh.

6. Grid plastik lutsinar

Sangkar kucing grid plastik lutsinar sesuai untuk anak kucing kerana ia tidak tahan lama jika digunakan untuk kucing dewasa. Grid plastik lutsinar lazimnya berfungsi sebagai dinding pemisah antara kucing berlainan kelompok sebelum berkenalan dan bergaul.

7. 3 kaki platform dan tangga

Sangkar jenis ini boleh memuatkan 3 ekor kucing dewasa kerana ia ialah sangkar biasa yang digabungkan menjadi 3 tingkat. Sangkar 3 kaki platform lazimnya digunakan di hotel kucing.

8. Premium 2 tingkat

Sangkar jenis ini lebih tinggi dan diperbuat daripada besi berkualiti yang tahan lama. Anda boleh menempah sangkar jenis ini di sini.

9. Beg kapsul mudah alih

Jika anda sering membawa kucing anda bersama ke mana-mana sahaja, anda bolehlah mendapatkan beg kapsul mudah alih. Sangkar jenis ini hanya boleh memuatkan seekor sahaja kucing pada satu-satu masa untuk menjamin keselesaannya.

Senarai sangkar kucing terbaik di Malaysia

Jika anda ingin mendapatkan sangkar kucing terbaik di Malaysia tanpa perlu membinanya sendiri, anda boleh merujuk senarai kedai di bawah. Anda boleh menempah mengikut rekaan sedia ada yang anda gemari.

1. Sangkar kucing 1 tingkat

 • Ukuran: 60cm (P) x 40cm (L) x 50cm (T)
 • 1 pintu depan
 • 1 tangga lebar
 • 1 dulang lebar
 • 1 platform lebar
 • Muat seekor kucing dewasa

2. Sangkar kucing 3 kaki

 • Ukuran: 92cm (P) × 59cm (L) × 69cm (T)
 • 2 pintu: 1 pintu di bawah, 1 pintu di atas
 • Tiada tangga
 • 1 dulang lebar
 • 1 platform lebar
 • Beroda
 • Muat 2 kucing dewasa 

3. Sangkar kucing 2 tingkat

 • Ukuran: 62cm (P) x 43cm (L) x 99cm (T)
 • 2 pintu: 1 pintu di bawah, 1 pintu di atas
 • 3 tangga
 • 1 dulang lebar
 • 2 platform 
 • Beroda
 • Muat 1-3 kucing dewasa 

4. Sangkar kucing 2 tingkat Dr Cage

 • Ukuran: 555mm (P) × 160mm (L) × 790mm (T) 
 • 2 pintu: 1 pintu di bawah, 1 pintu di atas
 • 3 tangga
 • 1 dulang lebar
 • 2 platform 
 • Beroda
 • Muat 3 kucing dewasa

5. Sangkar kucing 3 tingkat

 • Ukuran: 90cm (P) x 59cm (L) x 134cm (T) 
 • 3 pintu
 • Tiada tangga
 • 1 dulang lebar
 • 3 platform 
 • Beroda
 • Muat 3-5 kucing dewasa

6. Sangkar kucing 4 tingkat

 • Ukuran: 91.4cm (P) x 58.5cm (L) x 137cm (T) 
 • 3 pintu
 • 4 tangga
 • 1 dulang lebar
 • 4 platform 
 • Beroda
 • Muat 5-6 kucing dewasa

7. Sangkar kucing 5 tingkat

 • Ukuran: 75cm (P) x 51cm (L) x 170cm (T) 
 • 3 pintu: 2 pintu depan 1 pintu tepi
 • 4 tangga
 • 1 dulang lebar
 • 5 platform: 3 saiz normal 2 saiz biasa
 • Beroda
 • Muat 8 kucing dewasa

Penutup

Kesimpulannya, anda digalakkan mempunyai sangkar kucing jika anda ingin mengurung kucing anda pada waktu-waktu dan situasi-situasi tertentu. Terdapat pelbagai jenis sangkar kucing yang ada di pasaran untuk memudahkan anda. Jika anda ingin lebih jimat, anda boleh buat sangkar kucing anda sendiri. 

Namun, jika anda mahukan perlindungan lebih untuk kucing anda selain sangkar kucing yang sesuai, anda boleh mendapatkan Oyen Pet Insurance yang melindungi segala kos rawatan dan surgeri sehingga RM8,000. 

Anda boleh semak kelayakan kucing anda di sini

Insight
- read

Bengal cats or "kucing Bengal" are among the most popular cat breeds worldwide. Bengal cats are a hybrid breed of Asian leopard cats, Felis bengalensis, and domestic felines.

Its lineage from Asian leopard cats contributes to its slender body, "leopard patterned coat," and also wild appearance.   

Kucing Bengals love water (just like Asian leopard cats!) and know how to swim. So you might even find them joining you for a swim in a smaller tub or at the beach.

Moreover, Bengal cats do not typically meow. have your typical meow. Instead, they make raspy noises that could sometimes sound more like a dog bark. 

We'll explore some of the most common characteristics and traits of Bengal cats and everything related to the cost, care, and maintenance of Bengal cats. 

Physical traits of Bengal cats 

Bengal cats can be characterized by small and round heads, large eyes, and striking facial marking. They commonly come in spotted or marbled coat patterns with black, grey, or brown outlines.

Despite their wild cat-like appearance, you'd be surprised by how friendly and domesticated these cats are. 

The typical lifespan of Bengals cats is 12 to 16 years. Apart from that, Bengal cats weigh an average of 3.6 to 6.8 kg, with up to 46 cm in height. Their hind legs are longer than their front legs, giving them the ability to pounce or stride powerfully.

As such, Bengal cats are somewhat athletic, and you'd often see them actively running, climbing, jumping, or romping. 

Characteristics of Bengal cats 

The natural traits of Bengal cats include being playful, energetic, and curious. When kept indoors, it's essential to prepare cat-friendly activities such as interactive games, cat toys, or puzzles for Bengal cats.

This will make sure they feel engaged and don't get into destructive behaviours (i.e., scratching the walls or knocking down the vase) out of boredom. 

As Bengal cats are naturally affectionate and sociable, they can quickly get along with families, children, and even dogs!

However, do keep in mind that Bengal cats have a high prey drive from smaller animals. So they're not suitable to be kept together with smaller pets such as fishes, rabbits, hamsters, or guinea pigs.

This hybrid feline is quite intelligent and vocal too. That being so, you will often find Bengal cats meowing at humans to express themselves. They also have quick learning skills, making it effortless to form memory patterns and adapt themselves to new environments.

This makes it easier to train Bengal cats and teach them new tricks. 

Are Bengal cats illegal in Malaysia?

No, Bengal cats are legal pets in Malaysia. This is because there are no restricted or banned cat breeds mentioned in the Laws of Malaysia. That being so, you can import Bengal cats so far you abide by the required legal protocols.

Are Bengal cats high maintenance?

Yes and no. In terms of grooming, Bengal cats are fairly easy to maintain. This is because Bengal cats only shed small amounts of fur. Their coat is also short and doesn't demand too much grooming.

Nevertheless, it would be best to still brush, groom, and bathe them regularly (about 1 to 2 times a month). 

However, the kucing Bengal is very playful and energetic and hence requires a lot of attention. Unlike housecats, Bengal cats have a longer "social battery" and demand a large amount of stimulation from their environment. 

Additionally, some say that Bengals don't have a well-adapted gastrointestinal system. Their hybrid genetic make-up, by nature, is more adapted towards wild food, such as raw meat that’s high in protein.

This means that they might not tolerate certain processed cat foods containing additives and preservatives. Therefore, finding a suitable dietary regimen for a kucing Bengal could be a struggle for some owners, too.   

How much does a Bengal cat cost?

Bengal cats tend to be on the higher end of costs than other cat breeds. Generally, Bengal kittens cost anywhere from RM 900 to RM 1500. In some cases, female Bengals are more expensive than males. 

Bengal cats are expensive because it's challenging to "create" pure breeds. As Bengals do not originate locally, their parents have to be sourced elsewhere. This entire process is lengthy, and as a result, catteries require a lot of money to operate. 

Here are some catteries and adoption shelters where Bengal cats are available for sale in Malaysia. Do note this is not an exhaustive list and you should always do your own research before buying or adopting from them.

 1. Nusantra Bengals

Nusantra Bengals cattery offers a variety of Bengals for sale, including charcoal Bengal and silver Bengal. Their breeds originate from pure bloodline selections worldwide. They regularly post photos of available Bengal cats and customers can message them directly for any purchasing matters.

Contact: 013-280 3574

Socials: Facebook 

 1. Kittunkatz Bengals, Kelantan 

With over 26,000 followers on Instagram, Kittunkatz Bengal is one of Malaysia's most trusted and famous catteries. Their customers are guaranteed healthy Bengal kittens without congenital disabilities. Furthermore, they have the facility to ship Bengal kitten marble worldwide. 

Contact: 09-774 4610

Socials: Instagram // Website 

 1. Sultan Bengal, Kuala Lumpur  

The Sultan Bengal Cattery offers purebred pedigree Bengals. Their Bengal cat price covers neutering costs (only done when the kitten is four months old and above), vaccinations, and transportation to your home. Their website is regularly updated with the latest information on their cattery and a brief biodata of kucing Bengals that are up for sale.    

Contact: 016-998 4998

Socials: Instagram // Website 

 1. SPCA, Selangor

SPCA, established in 1958,  is a fantastic animal welfare organization. If you cannot afford the high price of kucing Bengal, adoption is the next best option. You can opt to check out this shelter, and if lucky, you'll get to adopt a Bengal cat. Or you might even find another cat breed that's just as adorable to bring back home. 

Contact: 03-4256 5312

Socials: Website 

Common health concerns for Bengal cats

Though Bengal cats are mostly a healthy breed, it's essential to acknowledge that they're susceptible to some health concerns throughout the course of their lives. Here are the most common health conditions amongst Bengal cats you should keep an eye on:

 • Distal neuropathy: a progressive nervous system disorder secondary to poorly controlled diabetes mellitus (Type 1 Diabetes). 
 • Degenerative eye disease: progressive degeneration of the retina or photoreceptors within the eye resulting in compromised vision 
 • Hip dysplasia: misaligned or loose hip joints causing limping and pain
 • Hypertrophic cardiomyopathy: a disease where the heart muscle thickens abnormally, resulting in reduced efficiency of the heart 

Bringing your Bengal cat for regular check-ups or follow-ups at the veterinarian's office is essential to spot any health concerns in the early stages. Take the first step in ensuring the well-being of your cat by investing in pet insurance. 

Check out Oyen Pet Insurance today to complete a quick questionnaire and get the best quote for your feline friend.

Conclusion 

Bengal cats are an interesting company to have around your house. Much of their characteristics are attributable to their wild ancestors. Though Bengal cats can live indoors, they must have access to the outdoors too. 

Like any pets, Bengal cats require regular treatment and follow-ups at the veterinarian's office. That being so, take the first step in ensuring the well-being of your cat by investing in pet insurance

Insight
- read

Veterinary care is an essential component of care when it comes to maintaining the well-being of your pets. Many veterinary clinics can provide top-notch health care for your pet.

However, every pet owner wants the best care for their pets, making the decision process for a vet clinic extremely daunting.  

But do not worry anymore because we’re here to lend you a helping hand. Here are our picks for the top veterinary clinics in Ipoh!

1. Ipoh Garden Animal Clinic

This veterinarian clinic is operated by four well-qualified veterinary surgeons. The offered services in this clinic include X-ray imaging, laboratory blood test screening, and surgical operations. The exceptional service and highly equipped medical facilities in this clinic have made it one of the most preferred animal clinics in Ipoh. 

Moreover, this clinic is open daily (even on public holidays!). And on most days, it's open till late evening. So if you're looking for an emergency check-up after office hours, Ipoh Garden Vet has your back.

Address: Ipoh Garden Animal Clinic 30, Pesara Ipoh Satu, Ipoh Garden, 31400 Ipoh, Perak

Opening hours: 9am-7pm (Mon-Wed and Fridays); 9am-1pm (Thursdays, Sundays and public holidays); 9am-6pm (Saturdays)

Contact: 05-540 5933

Social media: Facebook 

2. Jean Veterinary Center

Image source: Jean Veterinary Center Facebook

This Ipoh veterinary clinic has been operating successfully for the past 14 years. True to their slogan, "quality veterinary service with a personal touch," they've won the hearts of thousands of pets (and pet owners) thus far. 

Apart from basic animal care, other advanced services offered in this centre include:

 • Internal medicine diagnostic
 • Soft tissue and bone surgery 
 • Dentistry 
 • Radiography 
 • Ultrasound 

The service and hospitality in this Ipoh vet are also excellent, with staff and doctors here being friendly and welcoming. 

Address: 19, Jalan Medan Ipoh 4, Bandar Baru Medan, 31400 Ipoh, Perak

Opening hours: 9am-5:30pm (Mon-Fri); 9am-1pm (Saturdays); closed on Sundays

Contact: 05-540 5933

Social media: Facebook 

3. Midtown Falim Veterinary Clinic and Surgery

Image Source: Veterinary Essential Services website

Veterinary Essential Services is a group of Malaysian veterinary practices comprising a team of passionate veterinarians. Midtown Falim Veterinary Clinic is a vet clinic branch under this group, and it’s been running successfully for years. 

This clinic only operates on an appointment basis unless it’s an emergency case. Besides that, veterinarians in this veterinary clinic Ipoh can perform specialized dental services such as dentistry scaling. 

Address: 7, Jalan Pusat Perniagaan Falim 5, Pusat Perniagaan Falim, 30200, Ipoh

Opening hours: 10am-6pm (Mon-Sat); 10am-2pm (on Sundays); closed on Fridays

Contact: 05-2850901 or 017-5360759

Social media: Facebook // Website

4. LittleFoot Animal Clinic

Image Source: LittleFoot Animal Clinic website

True to its name, LittleFoot Animal Clinic specializes in providing veterinarian services for small animals. Apart from puppies and kittens, you can also bring small or exotic animals such as chameleons, ducks, hedgehogs, parrots or geckos for treatment here. This clinic also has the facility to hospitalize your pet if necessary. 

Address: 98C, Jalan Kuala Kangsar, Taman Hock Aun, 30010 Ipoh

Opening hours: 10am-5pm (Mon-Fri); 10am-3pm (on Saturdays); closed on Sundays 

Contact: 05-506 0064

Social media: Facebook // Instagram // Website 

5. Silver Land Pets Care & Veterinary Surgery

This clinic is well-equipped for speciality care services such as major or minor surgeries and general health screening. The vets in this clinic are also qualified to provide nutritional advice for your pet. 

Additionally, this Ipoh vet also accepts exotic animals for treatments or consultation. Clients have frequently praised Silver Land Pets Care & Veterinary Surgery for the staff's and doctor's high-level professionalism, caring attitude, and efficiency.

Address: 117, Jalan Raja Perempuan Mazwin, Taman Rishah, 30100 Ipoh, Perak

Opening hours: 9:30am-6pm (closed on Mondays)

Contact: 05-525 0605

Social media: Facebook 

6. Klinik Haiwan Menglembu

This veterinary clinic in Ipoh stands out from most of its competitors because it offers cesarean delivery and puppy tail docking services. Despite the complexity of these services, vets in Klinik Haiwan Menglembu do a great job providing the best care for their clients. 

Furthermore, this Ipoh veterinary clinic retails Hills Science Plan Dry Food and Hills Prescription Diet. These are science-backed, clinically studied, and nutritious products for pets' growth and development. 

If you're concerned about your pet's food intake, body weight, or growth, you can consult the vet here and get recommendations for your pet's best dietary requirements. 

Address: 127, Persiaran Desa Rishah 1, Desa Rishah, 30100 Ipoh, Perak

Opening hours: 9am-12:30pm (closed on Tuesdays)

Contact: 017-545 8600

Social media: Facebook 

7. Klinik Haiwan Surgeri Ipoh Ville

Image Source: Klinik Haiwan Surgeri Ipoh Ville website

This vet clinic cares for cats and small animals such as birds. Services provided in this clinic facility includes general health check-up, vaccinations, neutering and soft tissue surgery. This clinic's consultation fee and prices are said to be more affordable than in other vet clinics.

In addition, you can also benefit from their house call services, in which you'll have a professional vet from Klinik Haiwan Surgeri Ipoh Ville examine your pet in the comfort of its home.

Address: 39, Jalan Ampang Baru 6a, Ampang Baru, 31350 Ipoh, Perak

Opening hours: 9am-6pm (Mon-Thurs); 9am-4pm (on Saturdays); 9am-1pm (on Sundays); closed on Fridays

Contact: 017-669 1132

Social media: Website // Facebook 

8. Maxwell Animal Clinic

Image Source: Pet Shops Malaysia website

Maxwell Animal Clinic is located in Taiping, Perak and is one of the most popular vet clinics in the area. Having garnered a bunch of positive reviews, this clinic has won the heart of many repeat clients who are well-pleased with the services provided at such affordable costs. 

Customers have said that the vets working at this clinic are very knowledgeable, patient, and skilful. Plus, the staff will handle your pets with utmost care. It's best to book an appointment before bringing your furbaby to this clinic, though they accept walk-ins as well. 

Address: Lorong Kilang 3a, Kawasan Perindustrian Ringan Tupai, 34000 Taiping, Perak

Opening hours: 10am-1pm, 2:30-6pm (Mon-Fri); 10am-1pm (Saturday), Closed on Sundays 

Contact: 05-8071669

Social media:Facebook

9. Animal Republic Veterinary Clinic

Image Source: Animal Republic Veterinary Clinic Facebook

This vet clinic has the facility to provide anything from basic consultations to comprehensive tests and procedures. If the stellar 4.5 stars rating doesn't convince you, here are some reviews from their clients to illustrate their quality of service: 

"The doctor is very friendly to patients and owners alike. [He] builds rapport with patients during treatment". 
"Their doctor and nurse are super caring and nice; even their receptionist is very friendly. They are always very helpful whenever I have questions and concerns about my dog".

You can also get vaccinations for your fur babies in this vet clinic. However, do note that this clinic operates on an appointment basis. So make sure to call them to confirm availability and book an appointment at least a day before.  

Address: 14, Jalan Bercham Bistari 1, Medan Bercham Bistari, 31400 Ipoh, Perak

Opening hours: 10am-5pm (closed on Wednesdays)

Contact: 013-528 0028

Social media: Facebook 

10. Vcare Animal Clinic

Located in Parit Buntar, Perak, Vcare Animal Clinic offers both medical and surgical treatment to pets in that area. Though the fees can be a little pricey, many customers are still satisfied with the services and treatment provided by this clinic. 

According to them, the clinic is clean and well-organised, and the doctors are very professional and knowledgeable. It can get a bit crowded, so if you'd like to skip the long waiting time, it's best to make an appointment before bringing your pet here. 

Address: 22, Jalan Wawasan 1, Taman Wawasan Jaya, 34200 Parit Buntar, Perak

Opening hours: 9:30am-1pm, 2:30-7pm (Sun-Wed); Closed on Thursdays and Fridays

Contact: 05-716 9595

Social media: Facebook

Conclusion 

We hope you found this listicle helpful. We wish your pet a healthy life and the best veterinary care because they deserve it. 

As pet owners, we never want to be stuck in a spot, having to choose between our pet's health and finances. Vet bills can be very high, but buying pet insurance is a fantastic way to ensure your pet gets the best treatment at affordable costs. 

Did you know, the Oyen Pet Insurance plans offer coverage on vet bills costs from all registered veterinary clinics in Malaysia? Complete our 3-minute eligibility quiz to get a quote for your pet friend. 

Insight
- read

Where can you get a dog birthday cake in Malaysia? You are planning for your pup’s next birthday bash and want them to have the best birthday, so you will need a dog cake because it’s the centrepiece of every pup’s special day! 

Fret not as there are plenty of options for your furkid here in Malaysia. In this article, we will be sharing with you the top picks for dog-friendly birthday cakes available for order throughout the country.

Are dog cakes safe for dogs?

The number one question that pet parents have is whether these cakes are dog-friendly. Fortunately, dog birthday cakes or dog cakes are perfectly safe for your precious puppy to consume, as long as you:

 • Research dog-friendly cake ingredients; and
 • Make sure that your dog is not allergic to any of said ingredients

This is because an ordinary human cake contains an extremely high content of sugar and is made with a high gluten flour, which pets like cats and dogs are unable to digest in huge amounts. As a result, there has been a high demand for pet cakes for birthdays and pet-friendly desserts.

Do we have a cake bakery for dogs?

Search the term ‘dog cakes near me’ on Google and these are some of the pet bakery names that will appear. They are mostly home-based but are renowned for their artisan pet treats.

1. Blink Pets Bakery

Image Source: Blink Pets Bakery

Type in dog cakes near me and Blink will appear as a top result. It is a well-known pet bakery serving high-quality handmade treats for furkids of all shapes and sizes! This PJ-based bakery offers a selection of cakes, cookies and savoury treats for your beloved pets.

With 14 years of baking experience, testimonials from happy returning customers are proof of their expertise in their craft.

Prices:Pet Cake - from RM 17
Pet Treats and Cookies - from RM8
Meat Jerky - from RM 8

2. DogElicious Pets Bakery

Image Source: DogElicious Pets Bakery

DogElicious guarantees that only fresh and organic ingredients go into making sweet and savoury treats. This home-based baker in Kajang has been in the dog cakes and pupcakes business for over 10 years. cakes such as blueberry and banana and savoury treats like lamb, chicken or beef cake.

Make sure to order 10 days in advance for them to cater to your individual preferences.

3. Barkery Oven & Friends

Image Source: Barkery Oven & Friends

Founded in 2011, Barkery Oven is a pet bakery specialising in gluten-free and grain-free treats for pets. Their carefully crafted treats are high in nutrition and made from top-grade ingredients, making sure that your furkids benefit from healthy and delicious tasting meals every day.

As for dog barkday cake, you can inquire about the flavours available on offer.

Prices:

5” Round Shape Barkday Cake - from RM40
7” Bone Shape Barkday Cake - from RM85

4. Manja Pot

Image Source: Manja Pot

Manja Pot bakes their Korean-style pet cakes with clear ingredients and their very own tester to ensure all their products are satisfactory for fellow furry friends. Their pet cakes are a combination of a meat base of your choice and pet-friendly ingredients.

The best part? They deliver around Subang Jaya and Klang Valley.

Price (5” cake):Chicken base - from RM 70
Fish base - from RM 100
Beef base - from RM 130

5. Sugar Cloud Dream

Image Source: Sugar Cloud Dream

Sugar Cloud Dream is a home-based bakery in Kepong baking cakes for both pets and their owners.

There are plenty of cake designs to choose from which are both dreamy to look at and are equally appetising.Prices depend highly on the design and ingredients used, so get in touch with them for a special order of your dog’s birthday cake.

6. Pets Delectable

Image Source: Pets Delectable

Dog cakes are a speciality at Pets Delectable. Fruity, sweet or savoury, they will accommodate your pet cake requests as close to your preference as possible.

If you are interested in pet-friendly treats and snacks, they also offer several options ranging from healthy bak kwa to sweet and milky cookies.

7. Taffy Barkery

Image Source: Taffy Barkery

Contrary to a typical pet bakery, Taffy Barkery sells ready-made pupcake mixes so you can bake your own dog cakes at home! It comes in flavours such as cheese, fish, beef, pork and chicken.

On top of that, you can also check out the assorted freeze-dried treats, hearty snacks as well as their homemade paw shaker for extra flavouring and added nutrition for your precious pups.

Order conveniently from the comfort of your home, as they ship throughout West Malaysia and Singapore.

Prices:

Pupcake Mix - RM 12.90

Paw Shaker - from RM 13.90

Freeze-Dried Treats - from RM 16.90

8. Furry Treats

Image Source: Furry Treats

Furry Treats primarily focuses on producing healthy pet munchies and supplements, but also takes orders for their famous Paw-ty Meat Cake, a recipe whipped up specifically for celebrating your pet’s special day.

While they are home-based in Sri Petaling, the munchies and supplements are available to order from their website and you can order their cake via their Instagram.

9. Woof and Meow Delights

Image Source: Woof and Meow Delights

Homemade healthy treats are at the heart of Woof and Meow Delights operations.

Made from human-grade ingredients and free from artificial flavourings and preservatives, their dog treats are enjoyable for all dogs. This includes dogs with choosy appetites and particular health conditions.

Based in Setapak and Old Klang Road, they also cater to Singaporean pet parents with a penchant for dog cakes that look too good to be eaten. As cakes are mostly customisable, prices may vary according to your personal preference and instructions.

10. Woofylicious Pet Cake

Image Source: Woofylicious Pet Cake

If you live near Kota Damansara, Woofylicious is a home-based pet bakery in Emporis. Here, the pet cakes are simple in design but richer in flavour. Made from dog-friendly ingredients, your pups will enjoy their exclusively crafted cakes.

Since all orders are individually customised, you can reach out to them via Facebook or Instagram if you are interested.

11. Pawz Bakery - Sri Petaling

Image Source: Pawz Bakery - Sri Petaling

Pawz Bakery is another option for unique and personalised dog cakes. From cakes that look exactly like your pups to a cake of their favourite toy, they are one of the trusted pet bakeries in Malaysia, with over 10 years in the business.

As usual, the price for their puppy cakes depends on your desired design and customisation of the cake. Make sure to place your order at least a week in advance.

Operation hours: Monday to Saturday, 10 am to 7 pm

12. Relish The Moment

Image Source: Relish The Moment

Located next to the picturesque Melaka River, Relish The Moment is a cafe that doubles as a backpacker hostel.

It is a charming spot for dogs and pet owners alike.In addition, they also have dog cakes on a made-to-order basis. Check out their Instagram for dog birthday cake ideas.

13. Pets Recipe

Image Source: Pets Recipe

Searching for wholesome pet cakes and snacks? Pets Recipe has an extensive range that you can choose from. Their pet cakes are available in three sizes of 4 inches, 5 inches and 6 inches with multiple flavour options of meat and vegetables. Did we mention that they only use natural flavourings and colourings?

As for the pet snacks, you can browse from treats of different shapes and sizes. You can easily place an order through their social media pages or Shopee.

Price: Cakes from RM 78.90 to RM 159

14. Oh My Dog Pet Bakery - Johor

Oh My Dog is a Skudai-based pet bakery, offering a variety of sweet and savoury fillings and toppings with their bone-shaped or round cake of your choosing. Additional customisation for dog birthday cakes is also available.

If you are looking for a different kind of dog-friendly dessert, their dog brownie is also a big hit. This unique treat is made from beef liver which is rich in protein and essential vitamins, all good nutrients for your dog.

Prices:

Round Cake - from RM 45
Bone-Shaped Cake - from RM 50

15. Me Treats

Image Source: Me Treats

Ipoh pawrents and pups, there is an amazing pet bakery in town. Home-based Me Treats sells healthy treats and customised dog cakes, perfect for all pups.

Slide into their DMs to order your dog’s next birthday cake.

16. Kiroro Pet Food Worker

Image Source: Kiroro Pet Food Worker

Home-based in Puchong, Kiroro accepts orders for pet cakes, cookies and special pet-friendly treats like their sakura-shaped doughnuts. Order 2 days in advance if you want your precious pups to try their dog cakes.

Check out their Instagram to browse the doggy delights and puppy cakes on offer.

17. Furball Bakery

Image Source: Furball Bakery

Sabahan pet parents, we have good news for you! Furball Bakery opened its doors to catering for your pup’s special day. Their dog birthday cakes are made from wholesome ingredients such as coconut flour, pumpkin and chicken meat.

Feel free to contact them for dog cakes customisation or to survey their extensive menu.

What cakes are allowed for dogs?

When looking for dog birthday cakes or puppy cakes, safety is every pet parent´s top priority. So, what makes a pet cake or dog cake ‘safe’?

The key to a dog-friendly cake lies in its building blocks, the ingredients

Safe ingredients for dog birthday cakes

Some of the ingredients that you can incorporate into a dog cake include (are not limited to) the following:

 • Grain-free flours (eg. Chickpea flour, almond flour and coconut flour)
 • Carrots
 • Pumpkin
 • Strawberries
 • Potatoes
 • Goat milk powder
 • Bananas

Avoid using toxic ingredients such as chocolate, grapes, coffee and nutmeg when baking a dog cake as these ingredients are harmful to your dog’s digestion and overall health.

Allergen ingredients to look out for

Similar to humans, dogs can also be allergic to certain ingredients. So while every care is taken in preparing a puppy cake, you may need to keep an eye out for these ingredients:

 • Soy
 • Eggs
 • Wheat (Gluten)
 • Beef

Unsure which ingredient your pup is allergic to? Discuss with a local expert and make an appointment at your nearest vet clinic for a checkup. While it may seem trivial, being on top of your pet’s health is highly convenient in the long run.

A lot of pet owners tend to overlook the need for a checkup as they are routine, which can amount to a costly bill. This is when having pet insurance can come in handy. Looking after your dog’s health has never been easier!

Oyen Pet Insurance offers fuss-free, easy-to-claim insurance packages which are doggie-friendly and are also easy on your pocket.

How to DIY a dog cake?

If you want to give pet baking a go, here are some delectable recipes for a dog cake to try over a weekend. They are easy to follow and are made from accessible ingredients you can get from your local supermarket.

1. Peanut Butter and Applesauce Pupcake
This straightforward recipe courtesy of Crazy for Crust makes a 6-inch cake, and it uses less than 10 ingredients! It’s the perfect recipe if you are baking a pupcake for the first time as it only takes 30 minutes from prepping to baking. Your dog will definitely enjoy the whipping cream frosting.

2. Meat Lover’s Dog Cake
This savoury meat cake by Personal Creations will have every dog coming back for second helpings. It has a similar texture to meatloaf and is made from nutrient-rich ground beef, carrots and peas. Overall, the ingredients make this an easy on the pocket recipe.

3. No-Bake Pet Cake
Short for time? This no-bake cake from Created by Diane is a quick and effortless recipe you can whip up at home. It is suitable for both cats and dogs, depending on whether you use cat or dog food as its base, with peanut butter and pumpkin puree to secure the structure.

4. Mug Pupcake
Want an even quicker recipe? Try Bitz & Giggles take on this pup-friendly mug cake. A simple mixture of flour, peanut butter, water and vanilla extract, 90 seconds in the microwave and a layer of frosting later and voila! You have made an easy and delicious dog mug cake.

5. Grain-Free Zucchini Pupcake
For more health-conscious pet parents, this dog cake recipe by Kol’s Notes hits the flavour notes just right. Made from grain-free flour, zucchini, feta cheese and sundried tomato, your furkid will enjoy this tasty treat.

Conclusion

In summary, there are plenty of options for buying dog cakes and treats, whether you are based in KL, Selangor or even East Malaysia. Although a traditional pet bakery is still a rarity in Malaysia, these home bakers have certainly established their pet cake baking prowess. With options ranging from sweet to savoury, different cake shapes and a mixture of flavours, there are plenty of dog cake options to fulfil every dog’s appetite. 

Get your furkid a pawrfect plan today!

Get started by taking our eligibility quiz within 5 minutes and we’ll get your furkid the pawrfect plan.

Get quote now