Thara
We reply in a few minutes! ◡̈
Customer Care Team
Hi there
How can i help you today?
Start Whatsapp Chat
Locate your nearest vet with the new Oyen Vet Finder!
Find Vet Now

Did you know

With Oyen you can claim your vet bills up to RM8,000!? For as low as RM32 per month!

Find out more about it now
Join thousands of furparents who have done this quiz
Successfully Subscribed!

Interested to get a free pet insurance quote?

Get Quote
Sorry your pet may not be eligible for insurance currently 😞
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Senarai Makanan Bahaya untuk Kucing dan Mengapa

Table of content

Jujur sahaja, setiap kali anda melihat kucing kesayangan anda, semuanya akan kelihatan comel! Comel ketika mereka berselera makan, atau ketika mereka mengiau manja memujuk untuk memberikan makanan yang anda sedang makan.

Namun, sedar atau tidak, sebenarnya bukan semua makanan sesuai diberikan kepada kucing anda! Jika tersilap langkah, ia mungkin boleh membahayakan nyawa dan menjejaskan kesihatan kucing anda.

Dalam artikel kali ini, Oyen akan kongsikan kepada anda senarai makanan bahaya untuk kucing dan mengapa ia tidak sesuai. Jom kita bermula!

Source: myMetro
Source: PasarKeRumah

1. Bawang merah dan bawang putih

Ya, bawang merah dan bawang putih merupakan salah satu bahan utama masakan di dapur, namun ia sama sekali tidak boleh diberikan kepada kucing.  Ia mengandungi bahan yang boleh merosakkan sel darah merah kucing dan boleh menyebabkan anemia.
Makanan ini akan menjadi bahaya  dan beracun kepada kucing sekiranya dimakan dalam kuantiti yang banyak. Selain itu, ia juga boleh menjadi bahaya sekiranya kucing anda terdedah kepada dalam kuantiti yang pekak seperti serbuk bawang putih dan sebagainya.
Sekiranya kucing anda menunjukkan simptom selepas terdedah atau makan bahan ini  seperti lemah, kurang selera makan serta air kencing berwarna jingga dan merah gelap, segera bawa kucing anda berjumpa dengan pihak veterinar.

2. Telur mentah, daging mentah dan tulang

Sama seperti manusia, kucing yang makan sebarang daging mentah dan tulang juga berpotensi dijangkiti dengan Salmonella atau E.coli. Lebih membahayakan, bakteria ini juga boleh disebarkan kepada manusia.
Oleh itu, pastikan anda membasuh tangan dengan bersih selepas memasak dan jauhi kucing anda daripada memakan makanan mentah ini. Selain itu, telur mentah juga mengandungi sejenis enzim yang boleh mendatangkan masalah kepada kulit dan bulu kucing.
Bukan itu sahaja, makanan seperti tulang juga boleh menyebabkan kucing anda mengalami masalah tercekik atau tulang ikan yang tajam boleh mencederakan mulut dan gusi kucing. Malah, tulang yang tajam ini boleh mengganggu sistem penghadaman kucing.
Sekiranya kucing anda mengalami simptom seperti cirit-birit, muntah dan lemah badan, segera dapatkan rawatan veterinar yang berdekatan.

Source: Healthline

3. Coklat dan minuman berkafein

Mungkin anda sudah biasa mendengar coklat membahayakan bagi anjing, dan ia juga sama bagi kucing. Coklat dan minuman berkafein mengandungi sejenis bahan yang dikenali sebagai Methylxanthines yang berbahaya kepada kucing.
Apabila ia dimakan, ia akan menyebabkan simptom berikut kepada kucing anda iaitu:

 • Cirit-birit dan muntah
 • Suhu badan yang tinggi
 • Otot menggeletar
 • Tidak selesa pada abdomen
 • Haus
 • Sawan
Source: Peromil

4. Susu dan produk tenusu

Kucing anda mungkin gemarkan susu, namun ia tidak semestinya sesuai untuk mereka! Susu mengandungi laktosa yang tidak selesa bagi sistem penghadaman mereka. 
Biasanya, kucing hanya akan terdedah kepada laktosa sewaktu awal minggu kehidupan mereka daripada ibu kucing. Walaupun  ada kucing yang tidak mengalami sebarang masalah sewaktu meminum susu, ia masih perlu dielakkan bagi mengelakkan masalah penghadaman pada masa akan datang.
Bagi kucing yang mengalami masalah bagi menghadamkan makanan ini, ia akan menunjukkan tanda-tanda seperti sakit perut dan cirit-birit.

Source: TheSpruceEats
Source: Al Hijrah Global Sdn Bhd

5. Anggur dan kismis

Nampak berkhasiat dan comel, namun sebenarnya ia sangat bahaya bagi kucing. Walaupun dalam kuantiti yang kecil, ia boleh menyebabkan kucing anda mengalami kegagalan buah pinggang.
Hanya dalam masa 12 jam selepas termakan makanan ini, kucing anda boleh menunjukkan simptom seperti muntah. Dalam masa 24 jam seterusnya pula, kucing anda mungkin akan menunjukkan simptom yang lebih serius seperti  sakit pada abdomen, lemah badan dan cirit-birit.

6. Serangga liar

Adakah kucing anda aktif di luar rumah? Jika ya, anda perlu berhati-hati dan memerhatikan apa yang dimakan oleh mereka di luar rumah.
Di kawasan luar rumah, terdapat pelbagai jenis serangga dan haiwan liar yang mungkin beracun kepada kucing anda. Antara haiwan liar yang mungkin menjadi makanan ialah katak, tikus, burung dan cicak.
Nampak remeh, namun haiwan ini boleh menjadi toksik dan beracun sekiranya ditelan oleh kucing anda hingga membawa maut.

Source: NPR

7. Ubat-ubatan manusia

Percaya atau tidak, ada sesetengah kucing yang mudah tertarik dan menelan ubat-ubatan manusia. Tidak kira dalam bentuk cecair atau tablet, sekiranya ia dimakan dan dijilat oleh kucing, ia sangat bahaya dan boleh menjadi racun dalam masa yang singkat.
Yang paling memudaratkan, jangan sesekali sengaja memberikan ubat-ubatan manusia sekiranya kucing anda dalam keadaan sakit. 

Source: Land O lakes

8. Doh kuih yang mengandungi yis

Tidak kira anda sedang membakar kek atau membuat kuih, perhatikan sekiranya kucing anda ada berdekatan.  Yis yang ada di dalam doh boleh mengganggu sistem penghadaman kucing.
Yis ini juga boleh menyebabkan perut kucing menjadi kembung dan berbelit, yang boleh mengancam nyawa dan membawa maut. 

Source: myMetro

9. Bunga lili

Bagi penggemar bunga, anda perlu lebih berhati-hati ketika membeli atau menanam bunga lili. Walaupun cantik di mata, ia sangat tidak sesuai jika anda merupakan pemilik kucing. Setiap bahagian daripada bunga lili ini beracun bagi kucing dan boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang hanya dalam masa 3 hari.
Walaupun begitu, tahap toksik bunga lili ini sebenarnya bergantung kepada jenis dan spesies bunga lili. Namun begitu, pada tahap toksik ringan atau tinggi, ia tetap perlu dielakkan sama sekali.

Source: Wikipedia

10. Tomato yang belum masak


Walaupun tomato yang masak tidak memberikan kesan yang bahaya kepada kucing, lain pula ceritanya dengan tomato yang belum masak.  Ia mengandungi bahan tomatine yang boleh dijumpai di dalam tomato yang belum masak.
Jika dimakan, ia akan menyebabkan kucing anda mengalami gangguan sistem penghadaman yang teruk. Kucing anda boleh menjadi lemah, muntah-muntah dan cirit-birit.
Sekiranya anda mempunyai pokok tomato di kebun dan kucing anda menunjukkan simptom ini, jangan berlengah lagi untuk membawa kucing anda ke veterinar dengan segera.

Apa yang perlu lakukan sekiranya kucing anda tertelan makanan yang disyaki beracun dan berbahaya?

 Rawatan yang paling penting untuk dilakukan ialah mendapatkan rawatan segera ke pihak veterinar berdekatan. Jika dibiarkan buat masa yang lama sebelum mendapatkan rawatan, ia mungkin boleh mengancam nyawa dan tidak boleh diselamatkan lagi.

Kesimpulan

Walaupun nampak remeh, memberi makanan yang salah kepada kucing boleh menyebabkan kesihatan mereka terjejas. Walaupun makanan yang diberi tidak berbahaya kepada manusia, lain pula bagi kucing anda yang mempunyai sistem tubuh badan yang berbeza.
Bukan sahaja anda perlu melindungi kucing anda daripada makanan yang berbahaya, berikan juga mereka perlindungan kesihatan dari awal untuk kejadian yang tidak diingini di masa akan datang.
Dengan mendapatkan Oyen Pet Insurance, ia akan melindungi segala kos rawatan, surgeri dan segala cedera kemalangan sehingga RM8,000. 
Anda sudah tidak perlu lagi bimbang memikirkan kos rawatan yang perlu dihabiskan bagi si comel ini. Semak kelayakan di sini.

Read similar articles

🏥 Pet Health
- read

Sewaktu pandemik yang melanda pada tahun 2020, kita dikejutkan dengan Corona Virus yang menjangkiti manusia. Tahukah anda, sebenarnya kucing juga boleh dijangkiti Virus Corona ini yang boleh menyebabkan penyakit FIP.
Kali ini, Oyen kongsikan bersama anda pengalaman kucing kena FIP, oleh Ain, pemilik kepada Ollie. Jom baca perkongsian pengalaman Ain bersama kami.

Ollie peneman hati saya dan suami

Ollie merupakan kucing yang saya dan suami bela. Sewaktu suami saya sibuk bekerja di hospital, Ollie menjadi peneman saya bersama-sama di rumah.
Ollie merupakan kucing British Short Hair yang berusia lebih kurang dua tahun. Sewaktu dua tahun pertama membelanya, tidak ada masalah kesihatan atau sebarang perkara yang tidak normal pada Ollie.

Ollie mula kurang sihat

Sewaktu mencecah usia lebih kurang dua tahun, Ollie mula menunjukkan bahasa badan yang kurang selesa, tanda murung, kurang sihat seperti hilang selera makan dan muntah-muntah.
Saya dan suami ada membawa Ollie beberapa kali ke klinik veterinar, Ollie diberi rawatan biasa, Namun, keadaannya dari hari ke hari semakin stress, lemah dan tidak bertambah baik.

Ollie ditemui dalam keadaan tidak sedarkan diri

Sehinggalah suatu hari, saya dan suami saya baru sahaja pulang  dari bandar, kami menemui Ollie dalam keadaan tidak sedarkan diri di atas lantai. Kami mengunjungi klinik veterinar yang menawarkan perkhidmatan kecemasan.
Malam itu,  doktor mengesahkan Ollie  positif virus Corona.

Kesukaran mendapatkan rawatan klinik veterinar di bandar utama

Disebabkan saya dan suami tinggal di pekan kecil yang jauh dengan khidmat klinik veterinar yang  menawarkan perkhidmatan yang baik, kami perlu menempuh perjalanan yang jauh.
Bagi mendapatkan khidmat di klinik veterinar itu, saya dan suami terpaksa membawa Ollie dalam keadaan yang tidak sedarkan diri dengan masa perjalanan yang memakan masa 1 jam 30 minit.

Ollie diperiksa dengan lebih lanjut

Disebabkan keadaan Ollie yang sudah teruk, Ollie juga disyaki menghidap penyakit FIP
“Pada waktu kami bawa ke kecemasan itu, sebenarnya keadaan Ollie sudah teruk. Pada waktu itu, kami bawa pulang Ollie balik dan nak jaga yang terbaik.

Pandemik Covid-19 melanda dunia, Ollie makin kritikal

Olie ketika dalam keadaan yang sudah lemah dan tidak bermaya © Ain

“Sekali lagi, kami diuji dengan seluruh dunia dilanda pandemik Covid-19. Masa tu, ia menyukarkan lagi kami untuk beri rawatan disebabkan lockdown dan kawalan pergerakan.
Masa tu, susah sangat untuk dapatkan temujanji, saya dan suami juga perlu menumpukan perhatian kepada kerja saya dalam bidang kesihatan yang sangat diperlukan ketika itu,” Ain menerangkan.
Ollie juga mengalami kesukaran untuk melihat dan matanya sudah tidak nampak dengan jelas.

Vaksin hanya  sempat dos pertama

Bukan saya tak cuba, saya sebenarnya merancang untuk memberikan vaksin selengkapnya kepada Ollie, namun hanya setakat dos pertama. Saya tak sempat melengkapkannya apabila Ollie sudah jatuh sakit dan wabak Covid-19 melanda dunia.
Sehinggalah suatu hari,  Ollie menjadi sangat  lemah dan mengalami sawan dibawa sekali lagi ke veterinar dan akhirnya tidak dapat diselamatkan”, Ain mengakhiri perbualannya bersama kami.

Apa itu penyakit kucing FIP

FIP atau Feline Infectious Peritonitis sebenarnya merupakan penyakit daripada jangkitan Virus Corona yang bermutasi di dalam badan kucing.
Biasanya, kucing yang dijangkiti virus Corona hanya akan mengalami cirit-birit biasa. Namun, virus corona ini boleh bermutasi di dalam badan kucing yang menyebabkan jangkitan FIP.
Jangkitan virus FIP ini akan menyerang seluruh tubuh badan dan menyebabkan radang di bahagian tisu buah pinggang, abdomen dan juga otak.

Punca FIP kucing

Ada yang masih tertanya-tanya, adakah FIP kucing berjangkit? Sebenarnya, FIP bukan penyakit yang mudah berjangkit seperti penyakit sporo dan sebagainya.
Namun, jangkitan FIP  ini boleh disebabkan genetik imun badan yang sedia ada rendah, dan juga persekitaran yang mempunyai kucing yang banyak. Ia menyebabkan kucing-kucing ini akan lebih mudah terdedah dan dijangkiti Virus Corona.
Mana-mana kucing yang sudah dijangkiti Virus Corona ini akan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk dijangkiti penyakit FIP pula.

Jangka hayat kucing FIP

Sebenarnya, jangka hayat kucing yang sudah dijangkiti FIP bergantung kepada keadaan kucing tersebut.
Walaupun penyakit FIP kucing masih tiada penawar, rawatan boleh diberikan untuk melegakan simptom dan juga meberikan kualiti hidup yang terbaik.

Simptom kucing FIP

Bagi penyakit FIP, simptom yang akan ditunjukkan bergantung kepada dua jenis FIP iaitu:

Dry FIP

Jangkitan Dry FIP akan menyerang salur darah di sekitar tubuh badan kucing. Jangkitan ini akan tertumpu kepada kawasan hati, buah pinggang, kulit dan otak.
Kucing yang dijangkiti jangkitan jenis ini akan menunjukkan simtom seperti sawan atau bergerak dalam keadaan yang tidak stabil dan pergerakan yang tidak normal. Kucing juga akan menjadi kerap muntah, hilang berat badan dan juga kerap kencing

Wet FIP

Bagi jangkitan jenis ini, ia menyerang di bahagian dada dan abdomen kucing. Kucing akan kelihatan seperti busung dengan cecair yang bertakung di bahagian ini. Sebenarnya, ia terjadi disebabkan jangkitan ini menyebabkan salur darah rosak dan mengalami radang atau inflamasi.
Kucing yang dijangkiti FIP boleh menunjukkan simptom salah satu jangkitan ini dan juga daripada kedua-dua jenis jangkitan ini.

Jika si manja anda menunjukan simptom-simptom sedemikian, kami sarankan untuk ke veterinar terdekat dengan kadar segera. Rujuk pautan ini untuk klinik haiwan 24 jam di KL & Selangor.

Kepentingan vaksin dalam mencegah jangkitan

Walaupun masih tiada ubat yang boleh menyembuhkan penyakit FIP kucing, mengambil vaksin dalam dos yang lengkap mampu mengurangkan risiko jangkitan di masa akan datang.  Bak kata pepatah, mencegah lebih baik daripada merawat.
Jika kos yang membimbangkan anda,  pelan Oyen Preventive Care sesuai dengan harga yang mampu milik. Pelan ini bukan sahaja merangkumi vaksin, malah ia juga menawarkan rawatan rutin yang lain seperti pemeriksaan fizikal, rawatan cacing dan juga kutu.
Bukan itu sahaja, anda juga akan mendapat tawaran dan diskaun bagi pembelian makanan kucing, aksesori dan sebagainya. Dapatkannya di sini!

Insurans sebagai perlindungan di masa akan datang

Sekiranya anda ingin bersedia menghadapi perkara yang tidak dijangka  kepada kucing anda di masa akan datang, insurans akan memberikan perlindungan lebih untuk kucing anda, anda boleh mendapatkan Oyen Pet Insurance yang melindungi segala kos rawatan dan surgeri sehingga RM8,000. 


Anda boleh semak kelayakan kucing anda di sini. 

Related blogs you might want to read:

What is Cat Parvovirus? (The Cause, It's Symptoms, The Treatments & Preventing Infection)

Everything About FIV & Cats (Symptoms, Causes, Treatment & Costs)

What Is FIP In Cats And Is There A Cure?

11 Penyakit Kucing Yang Membawa Maut di Malaysia

2022 Guide: 11 Best Vet Clinics in KL and Selangor

🏥 Pet Health
- read

Attention to all fur parents! 

Just like me and you, we love our furry kids to the moon and back and want the best personal and health care for them! But how do you know which pet products are the best pet care in Malaysia? Be it in the form of food, fur shampoo, and other pet care products, there are just too many pet ingredients that we should be avoiding!

Likewise, this also applies to our daily (human) cosmetic care products, and we should be more alert and cautious when choosing the right personal care products for our furry kids (even for ourselves)! 

For some of us or our pets, we or they may have sensitive skin prone to allergies, inflammation, and other skin reactions. If this is a frequent issue you are currently facing, then you are on the right track.
In this article, we will be introducing PawPal – Malaysia’s best pet care products, which offer:

 • NATURAL AND PLANT-BASED INGREDIENTS ONLY 
 • ANIMAL CRUELTY-FREE
 • CONVENIENCE/ EASY-TO-USE INSTRUCTIONS
 • FREE FROM HARSH CHEMICALS 

PawPal No.1 Hot Selling Products– Cat & Dog Repellent Spray

Cats and dogs are affordable for all animal lovers out there, but they are also a handful! 
If you are a cat owner, you may be looking at a sad-looking couch in the living room or even scratched expensive leather (speaking from my own experience – ouch!). 

Dogs, on the other hand, are super active and require more training than cats. With a repellent spray, you can keep your furry kids away from the couch or certain areas of the kitchen to keep them safe and well-trained to avoid further accidents, especially when you have little humans around. 

Instead of bringing out your disciplinarian in you, using a repellent spray is a softer approach to discipline your pets whilst maintaining their well-being too!
On another note, if you are staying on a landed property, a repellent spray could also help keep strays away from your pets avoiding unnecessary stress for yourself and your pets. This also means a disease-free area safe for you and your family. 

PawPal’s Cat & Dog Repellent Spray is an effective way to repel and train on certain occasions. Made with a natural active ingredient, EGX-101 derived from a wild tomato plant, it is scientifically proven to do its job for up to 12 hours completely safe to use around animals, babies, and food. 

The easiest part? It takes only a few sprays at a designated spot where you want to keep pets away, so you can keep your worries at bay! In doing so, it smells great too with cedar wood fragrance! 

Reduce Your Time Cleaning Up After Your Furry Kids With PawPal’s Pet Area Hygiene Collection

Have a friend who’s planning to visit you but has allergies to furry pets?
PawPal’s Pet Allergen Control helps keep your personal environment at home clean, fresh, and free from allergens created by your pets. Allergens are typically found in furry areas as they are trapped in your pet’s fur. From pet dander, proteins in their saliva or urine, and dust and pollen, are common ways allergens are produced.

Simply spray around your home or office to help reduce common pet allergy symptoms among friends and family members. It also helps cats & dogs that have allergies themselves too! With that, you can have more quality time with your paw pals and with others who have difficulties with allergens from furs.  

Moreover, furs in general are found everywhere in your home such as T-shirts, pants, dresses, and kitchen clothes. With PawPal’s Laundry Pet Hair Remover, this organic and reusable product in the shape of a ball can help keep your laundry free from pet fur as much as possible. By creating friction, it helps to remove pet furs designed to be gentle on clothes keeping your personal environment clean and free from allergens. For how to use instructions, please refer to the link above. 

For a cleaner and fresher personal environment, you could also consider other PawPal’s spray products to help you remove stains and odours, sanitize and deodorise a pet area, and deodorising your cat litter(s) - scented and unscented available. 

Here are a few scenarios as to when you should use them:

 1. PawPal Pet Stain and Odor Remover Spray - Cooling Cucumber Scent - When stains and odours are found on hard and soft surfaces caused by urine and defecation. It also discourages your pet to re-soiling the same area. 
 1. PawPal Pet Area Sanitizer And Deodoriser Spray  - When you experience bad odours from cages, kennels, pet beds/bedding, toys, litter boxes, and more due to the build-up of nasty bacteria. It provides extra cleanliness and fast-acting sanitizer to kill harmful viruses, parasites, and bacteria.
 1. PawPal Bio-D Cat Litter Deodouriser Spray – Forever Fresh Scent – When foul odours from your cat’s litter box are lingering around in your home. A plant-based and pet-friendly natural green tea fragrance extract to eliminate and neutralize bacteria. 
 1. PawPal Cat Litter Deodouriser – Non-Scented Granules – When you need another efficient way to effectively absorb and remove bad odours while drawing moisture away from waste to help clump urine and prolong the period that you can use the litter before needing to replace it, which is suitable for all cat types. 

Can’t Stop Itching? Try Out PawPal’s Flea & Tick Control 

PawPal’s product range in flea and tick control comes in 3 different forms, which are liquid shampoo, powder, and spray powered by plant-based ingredients and easy-to-use instructions. 

Depending on individual preferences, if you are looking for an efficient way to protect your furry kids from fleas and ticks after a walk down in the park or from strays, a long-lasting repellent effect is crucial to prevent infestation from your beloved cats and dogs. 

With either of PawPal’s No Rinse Flea And Tick Pet Shampoo - Floral Fresh or Flea And Tick Control Powder  these products are designated to clean and keep your pet’s coat fresh and feeling smooth while also getting rid of bacteria without using any harsh chemicals such as alcohol or parabens. Simply massage it into your pet’s fur without the need for water or rinsing.

It is also a great way to prevent flea and tick infestation in your children, friends, and other family members nearby while eliminating problems for pets who dislike bath time! 

Pet Antibacterial And Organic Extracts To Calm Your Furry Kids During Their Bath Time

Last but not least, a good-to-great pet grooming experience for your furry kids is an alternative way to bond better with one another.
We feel you! It is never easy to have bath time in peace! 

Some cats or dogs dislike it simply because they don’t have the best experiences. That is why having the best pet grooming products made super easy to use with calming ingredients is a crucial step to having a fun and loving grooming experience. When they are having fun, you are having fun too!

The first step would be to introduce the PawPal Pet No-Rinse Shampoo And Conditioner - Pure Blossom Scent specially designed to hygienically clean, condition, detangle and moisturize both their fur and skin. It also helps to prevent dry and itchy skin with its antimicrobial formula. 

If your beloved cats or dogs have open wounds, fret not! PawPal’s Pet Antimicrobial Wound And Skin Care Spray - Nano Silver helps provide an effective way to eliminate harmful microbes and prevent microbial-induced skin conditions and wounds. With its soothing chamomile extract, it also helps to naturally relieve inflamed areas and prevent constant scratching from irritated areas of their skin potentially increasing their chances of skin infection and/or diseases. 

odorsTo finish off, either PawPal’s Pet Perfume – Floral Essence or Antibacterial Pet Freshener Spray - Pure Blossom Scent is a great way to end the entire pet grooming journey leaving you a clean and fresh coat of fur that you can purchase at an affordable price free from harmful chemicals. 
Want to have that extra cuddly feeling and snuggle up with your furry kids without any foul odors? Try PawPal Today!  

Bottomline

To summarize, any pet parents would want the best and most purr-fect personal care products for their furry kids! 

If you are looking for natural and plant-based ingredients free of harmful chemicals such as alcohol and parabens, which are both damaging ingredients to the fur and skin, PawPal products are one of the best choices up to date in Malaysia.  

After all, happy pets stem from happy owners who care for their pet’s health and well-being! 

🏥 Pet Health
- read

Complete guide: Choosing The Best Pet For You

Choosing a pet can be tough. What are the things to consider? What type of care do they need? 
Before taking a cat or a dog home, do your animal research. Consider your finances (adoption fees, food, and long-term needs like veterinary care), space (teeny-tiny city apartment or 2 acres to roam), time (will you be home enough to keep your furry friend healthy and happy), and commitment (can you envision this pet in your life for the next 10 years).
You’ll need to dig deeper into the needs of particular breeds and species, but here are some general starters when it comes to caring for the most common pet categories:

Pet type: Dog

Numerous dog breeds exist, each providing as much individuality and delight as the next. But which dog breeds are the most well-liked in Malaysia?
Here are the most common dog types in Malaysia. For this piece, we included information about the breed's history, the average price in Malaysia, weight, and longevity.

Labrador Retriever | Breed info and advice | zooplus Magazine
Source: Zooplus

1. Labrador

Labrador is an easy-going, devoted, and affectionate companion always eager to please. The sweet-faced Labrador Retriever is one of the most popular dogs among Malaysians. For a family searching for a medium-to-large dog, Labrador makes sociable, outgoing, and affectionate companions with plenty of love to go around. 
Depending on the sex, the robust, well-balanced Labrador Retriever can reach 21.5 to 24.5 inches tall at the shoulder and weigh 55 to 80 pounds. Labradors are known for being amiable. They get along well with the entire family and are amiable roommates. They also get along well with the canines and people in the neighborhood. 
The Labrador is an eager athlete that needs loads of activity, such as swimming and marathon games of fetch, to be physically and mentally fit, so don't mistake his laid-back demeanor for low energy.

 • Origin: Canada
 • Lifespan: 10 – 12 years
 • Weight: Male: 29–36 kg, Female: 25–32 kg
33 Labrador Mixed Breeds: Lovable Lab Mixes With Lifelong Loyalty
Source: K9 of Mine

2. Mixed/crossbreed

Dogs that are mixed breeds have ancestors from two or more distinct breeds. When the specific breeds that make up your dog remain a mystery, they are commonly referred to as mongrels or mutts. Do pups of mixed breeds make lovely pets? Absolutely! Mixed-breed dogs can be any size or shape, and their traits will vary depending on their ancestry.
Mixed-breed dogs make good adoption candidates since the shelter may have already trained them. Additionally, you may learn about their personalities from the proprietor of the shelter ahead, which makes it simpler to know what to anticipate.

 • Weight: Small breeds (~9 kg), medium breeds (10 – 60 kg), and large breeds (29 – 54 kg) 
 • Lifespan: Average of 14 years
Toy Poodle vs Miniature Poodle vs Teacup Poodle - AZ Animals
Source: az animals

3. Poodle

Poodles are one of the dog breeds that are among the easiest to recognize. Despite being primarily known for their trendy appearances, the agile, energetic, and clever Poodle has many more skills than just their fashionable appearance. 
You should offer them duties to do because they are extremely trainable and suitable for almost any job. If they aren't kept active and challenged intellectually, bored Poodles might become destructive. However, energetic owners who can provide for their dog's requirements will discover a devoted, intelligent, trainable, and affectionate family member.

 • Origin: France and Germany  
 • Weight: Males (20 – 30 kg) and females (20 – 27 kg)
 • Lifespan: 12 to 15 years 
 • Cost: RM 1800 – RM 2800
Golden Retriever Information & Characteristics | Daily Paws
Source: Daily Paws

4. Golden Retriever

Golden retrievers are excellent family pets because they are devoted and intelligent. They are regarded as one of the most well-liked breeds in Malaysia because of their kind disposition, glossy coats, and charming grins. Since golden retrievers are easy to train, it won't be difficult to get them to learn commands like "stay" or "fetch”.

 • Origin: United Kingdom, Scotland, and England 
 • Weight: Males (30 – 34 kg) and female (25 – 32 kg) 
 • Lifespan: 10 to 12 years 
 • Cost: RM 2800 – RM 3800
Pomeranian Dog Breed Information | Purina
Source: Purina

5. Pomeranian

It has been said that the little Pomeranian, a longtime favorite of both royalty and commoners, is the perfect companion. The magnificent coat, happy, foxy face, and vibrant nature of the Pomeranian have made it one of the most well-liked toy breeds in the world.
Pomeranians make excellent watchdogs and cheerful companions since they are alert, clever, and simple to train. They are happy in both the city and the suburbs since they are energetic yet may be exercised with indoor play and quick walks. They are adept at pranks and games, but their favourite thing to do is to make their particular person laugh and be with them.

 • Origin: Germany and Poland 
 • Weight: Males (2.8 – 5.2 kg) and females (2.1 – 3.3 kg) 
 • Lifespan: 12 – 16 years 
 • Cost: RM 2700 – RM 3700
6 Authentic Japanese Dog Breeds: Cuteness from Shiba Inu to Akita Inu! | LIVE JAPAN travel guide
Source: Live Japan

6. Shiba Inu

The Shiba Inu is a little but well-muscled dog of an ancient Japanese breed that was previously used for hunting. The Shiba is currently the most popular companion dog in Japan thanks to its enthusiasm and pleasant attitude. The flexible Shiba is at home in both the city and the countryside. Shibas, who was just recently introduced to America from Japan 60 years ago, is quickly gaining popularity in the West and are already the most well-liked breed in their own country. 
They resemble foxes in some ways because of their white markings, red, red sesame, or black and tan coloration, alert demeanor, and easy gait. They are strong, powerful canines with a brash, assured demeanor to match.

 • Origin: Japan 
 • Weight: Males (8 – 11 kg) and females (6.8 – 9 kg) 
 • Lifespan: 12 – 15 years 
 • Cost: RM 4800 – RM 9000
Welsh Corgi (Pembroke) Dog Breed Information | Purina
Source: Purina

7. Pembroke Welsh Corgis

The Welsh words "cor" (dwarf, or occasionally, to gather), and "ci" (dog), may have contributed to the name Corgi, while it might alternatively have come from the term for cur. The extremely intelligent Pembroke Welsh Corgi loves living with a human family and being a member of the "pack." Pembrokes are courageous, independent, and very flexible, which makes them excellent watchdogs. They are also devoted.
The Pembroke's large torso and small, stubby legs might be deceiving because these dogs are strong and diligent herding dogs. Despite being close to the ground, they are nonetheless incredibly nimble when doing daily duties.

 • Origin: Pembrokeshire in Welsh 
 • Weight: Males (10–14 kg) and female (10–13 kg) 
 • Lifespan: 12 – 15 years 
 • Cost: RM 4800 – RM 5800
Pug | Description, Weight, Temperament, & Facts | Britannica
Source: Britannica

8. Pug

Pugs are very low maintenance and have a major propensity to gain weight if their nutrition and activity are not regularly monitored. Due to their small muzzles, they struggle in hot, muggy conditions and need to be closely monitored for heatstroke. Due to their narrow muzzles, pugs do have a tendency to snore. Because of how readily they might be hurt, the prominent eyes must be kept moist. 
To help with their weight issues, pugs perform best when they exercise every day. Despite their heroic warning from years past, they are not often good watchdogs, preferring to greet visitors with a wagging tail. Pugs should be socialized to maintain their friendly nature; they get along well with other animals.

 • Origin: China Weight: 6.35 – 8.16 kg (for both males and females) 
 • Lifespan: 12 – 15 years 
 • Cost: RM 2500 – RM 3000

To discover the ideal match for you, your family, and your lifestyle, it's crucial to conduct research. It's not always simple to choose a breed because there are so many options available.
As much as you can, try to learn about the breeds that interest you. Learn about the benefits and drawbacks of owning any breed you are thinking about.
Learn more about types of dogs HERE.

Pet type: Cat

According to a survey, in Malaysia, there are 6 million dogs and 5 million cats as of 2019. However, only 398,000 dogs and 658,000 cats are owned, indicating that cats are more common to own in Malaysia. 
But which feline breeds are most favored in Malaysia? In this article, we provide a list of popular cat breeds and describe each one's traits.

Nak bela baka British Shorthair? Ketahui 6 fakta mengenainya! - I-suke | mStar
Source: mStar

1. British Shorthair

You will be surprised to know how common British Shorthair types of cats are in Malaysia despite the name being British. Anyway, the British Shorthair is a medium- to a large-sized cat with a great deal of strength. It has thick boning and a lot of muscle. It also appears to be heavy and rounded.
The British Shorthair is built with a wide chest, a robust neck, powerful jaws, and a well-proportioned snout. They are one of the most popular pet cats for beginners since they are simple to train and require low maintenance.

 • Origin: England, United Kingdom 
 • Weight: Males (4.1–7.7 kg) and females (3.2–5.4 kg)
 • Lifespan: 15 to 20 years 
 • Cost: RM 1500–2500
Sphynx Cat Breed Information | Purina
Source: Purina

2. Sphynx Cat

Sphynx cats are renowned for appearing (almost) naked, but there is so much more to these endearing, perceptive, and loving cats. Despite being referred to as "hairless cats", they are not always hairless. These cats have a thin down coat that is difficult to see but is instantly noticeable (i.e., incredibly soft) to the touch.
Sphynx cats are loyal, clever, and entertaining companions. They are an affectionate and sociable breed that longs for your company and love, especially the scritches that go along with it.

 • Origin: Toronto, Canada
 • Weight: 3.5 - 7kg
 • Lifespan: 8 to 14 years 
 • Cost: RM 2000-6000
What You Need to Know Before Bringing Home a Persian Cat | PetMD
Source: PetMD

3. Persian Cat

Now, let’s talk Persian. One of the most well-liked cat breeds is the Persian, which is elegant, refined, and yes, fluffy. 
Persian cats are medium-sized, averaging seven to twelve pounds in weight and standing between ten and fifteen inches tall. They feature large eyes, tiny, rounded ears, and a rounded skull. Additionally, they often have plump cheeks and a face that looks pulled in and flat. However, classic or doll-faced Persian cats resemble their progenitors by having more pointed features.
The Påersian cat is an exceptionally beautiful breed, with snub noses, round cheekbones, and long fur. They are often friendly and peaceful cats who prefer being held, but they are also content to simply lounge. They're the great purring lap warmer!

 • Origin: Ancient Persia (Iran) 
 • Weight: Males (3–4 kg) and females (2–3 kg)
 • Lifespan: 12 to 17 years
 • Cost: RM 1500–2000
Bengal Cat Breed Information & Characteristics | Daily Paws
Source: Daily Paws

4. Bengal Cat

The Bengal or ‘the mini tiger’ is a very clever and energetic animal. He might be challenging at times, but this makes him enjoyable to live with. The Bengal is a self-assured, chatty, sociable, and watchful cat. They notice everything. They enjoy playing games, like fetch, and is a pros at picking up new skills. It's a good thing he doesn't have opposable thumbs since his dexterous paws are almost as excellent as his hands because he would definitely dominate the world!
Despite their wild appearance, Bengal cats or mini tigers are actually quite affectionate with their hooman families. 

 • Origin: United States 
 • Weight: Male (4.9–7.7 kg) and females (3.1–5.4 kg)
 • Lifespan: 12 to 16 years
 • Cost: RM 900–1500
11 Fascinating Facts about the Munchkin Cats | Catastic
Source: Catastic

5. Munchkin

A small to a medium-sized cat called a munchkin (sometimes called a "sausage cat") is distinguished by its extremely short legs, which are typically 3 inches shorter than those of a typical cat. Since they are so popular, they are intentionally bred. A genetic abnormality that results in a deficiency in cartilage development is the cause of shorter legs. These social cats are energetic and like running, chasing, and exploring their surroundings.
Munchkin cats are vivacious, enthusiastic, and love to bond with anybody, including dogs, other cats, and people. Additionally, Munchkin cats are delicate, so they don't frequently leap to great heights.

 • Origin: Louisiana, United States 
 • Weight: Males (4–5 kg) and females (3–4 kg) 
 • Lifespan: 12 to 15 years 
 • Cost: RM 2300–4000
Feline breed profile: All about Maine Coon cats | ElleVet Sciences
Source: ElleVet Sciences

6. Maine Coon

The name of these amusing fluff balls comes from North America, particularly Maine. Due to their naturally thick coats, which protected them from the harsh New England winters, they were kept outside as farm cats.
Maine Coon, who is also known as the ‘gentle giant of cats’ are recognized for having a kitten-like demeanor. They are one of the largest cats, yet their voice is surprisingly small.
Maine Coons are excellent additions to big families, whether they be human or feline, as they like interacting with both people and other animals. This breed is ideal if you want a cat that will show you some love when you arrive home since they are highly friendly and enjoy playing.

 • Origin: Maine, United States 
 • Weight: Males (5.9–8.2 kg) and females (3.6–5.4 kg) 
 • Lifespan: 9 to 15 years 
 • Cost: RM 2700–3300

To various individuals, owning a cat might signify different things. Others are content to live with a highly independent cat who spends much of its time outside and doesn't seek a lot of human connection. Some people want a cat to snuggle with them and sit on their laps.
It's crucial that you look for a cat that will engage with you if you ask it to. Since no two cats are exactly alike, how each one interacts with you will rely on its innate nature and its early experiences—or lack thereof—which may make it afraid or confident around humans and in general.
Learn more about types of cats HERE.

5 Most Common Diseases in Dogs and Cats

While owning a pet is rewarding, be mindful that pet ownership is also a huge responsibility. From allergic to thyroid issues, look at the most common disease that veterinarians treat in their canine and feline patients.

 1. Ringworm (Cat and Dog)

Contrary to its name, ringworm is a fungal infection of the top layers of the skin and hair, not a worm (or even anything caused by a worm). Dermatophytes are the several types of fungus that cause ringworm, and Microsporum canis is the most prevalent one in animals. While usually not harmful, ringworm is very infectious among people, especially among kids, the elderly, and those with weakened immune systems.

 1. Diabetes (Cat)

Like the human body, the cells in a cat’s body need sugar in the form of glucose for energy. However, glucose in the blood requires insulin, a hormone produced by the pancreas, to “unlock” the door to cells.

 1. Arthritis (Cat and Dog)

Both cats and dogs can get arthritis, however in certain cases the site of the disease changes between the two species. Dogs that have arthritis typically experience pain in their hips, shoulders, elbows, knees, wrists, ankles, and spine. Cats with arthritis typically experience pain in their shoulders, hips, elbows, knees, and ankles.

 1. Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD)

Cats' bladder and urethra are affected by a number of disorders together referred to as feline lower urinary tract disease (FLUTD). The most common symptoms of FLUTD in cats are blood in the urine, increased frequency of urination, and difficulty and pain during peeing. In addition to excessive self-licking, cats with FLUTD may also pee outside of the litter box, frequently on cool, smooth surfaces like a tile floor.

 1. Skin Infection

Your dog may have itching from bacterial and fungal diseases, and their skin may seem dry, flaking, crusty, or wet. Along with persistent health issues like yeast dermatitis or staph infections, redness, inflammation, and odour may also be a problem.

Bottom Line

While common issues such as ear infections and skin allergies are rarely life-threatening, they can be unexpected and expensive. The purpose of pet insurance is to shield you from unforeseen expenses like vet bills. Consider getting pet insurance for peace of mind.

🏥 Pet Health
- read

Jujur sahaja, setiap kali anda melihat kucing kesayangan anda, semuanya akan kelihatan comel! Comel ketika mereka berselera makan, atau ketika mereka mengiau manja memujuk untuk memberikan makanan yang anda sedang makan.

Namun, sedar atau tidak, sebenarnya bukan semua makanan sesuai diberikan kepada kucing anda! Jika tersilap langkah, ia mungkin boleh membahayakan nyawa dan menjejaskan kesihatan kucing anda.

Dalam artikel kali ini, Oyen akan kongsikan kepada anda senarai makanan bahaya untuk kucing dan mengapa ia tidak sesuai. Jom kita bermula!

Source: myMetro
Source: PasarKeRumah

1. Bawang merah dan bawang putih

Ya, bawang merah dan bawang putih merupakan salah satu bahan utama masakan di dapur, namun ia sama sekali tidak boleh diberikan kepada kucing.  Ia mengandungi bahan yang boleh merosakkan sel darah merah kucing dan boleh menyebabkan anemia.
Makanan ini akan menjadi bahaya  dan beracun kepada kucing sekiranya dimakan dalam kuantiti yang banyak. Selain itu, ia juga boleh menjadi bahaya sekiranya kucing anda terdedah kepada dalam kuantiti yang pekak seperti serbuk bawang putih dan sebagainya.
Sekiranya kucing anda menunjukkan simptom selepas terdedah atau makan bahan ini  seperti lemah, kurang selera makan serta air kencing berwarna jingga dan merah gelap, segera bawa kucing anda berjumpa dengan pihak veterinar.

2. Telur mentah, daging mentah dan tulang

Sama seperti manusia, kucing yang makan sebarang daging mentah dan tulang juga berpotensi dijangkiti dengan Salmonella atau E.coli. Lebih membahayakan, bakteria ini juga boleh disebarkan kepada manusia.
Oleh itu, pastikan anda membasuh tangan dengan bersih selepas memasak dan jauhi kucing anda daripada memakan makanan mentah ini. Selain itu, telur mentah juga mengandungi sejenis enzim yang boleh mendatangkan masalah kepada kulit dan bulu kucing.
Bukan itu sahaja, makanan seperti tulang juga boleh menyebabkan kucing anda mengalami masalah tercekik atau tulang ikan yang tajam boleh mencederakan mulut dan gusi kucing. Malah, tulang yang tajam ini boleh mengganggu sistem penghadaman kucing.
Sekiranya kucing anda mengalami simptom seperti cirit-birit, muntah dan lemah badan, segera dapatkan rawatan veterinar yang berdekatan.

Source: Healthline

3. Coklat dan minuman berkafein

Mungkin anda sudah biasa mendengar coklat membahayakan bagi anjing, dan ia juga sama bagi kucing. Coklat dan minuman berkafein mengandungi sejenis bahan yang dikenali sebagai Methylxanthines yang berbahaya kepada kucing.
Apabila ia dimakan, ia akan menyebabkan simptom berikut kepada kucing anda iaitu:

 • Cirit-birit dan muntah
 • Suhu badan yang tinggi
 • Otot menggeletar
 • Tidak selesa pada abdomen
 • Haus
 • Sawan
Source: Peromil

4. Susu dan produk tenusu

Kucing anda mungkin gemarkan susu, namun ia tidak semestinya sesuai untuk mereka! Susu mengandungi laktosa yang tidak selesa bagi sistem penghadaman mereka. 
Biasanya, kucing hanya akan terdedah kepada laktosa sewaktu awal minggu kehidupan mereka daripada ibu kucing. Walaupun  ada kucing yang tidak mengalami sebarang masalah sewaktu meminum susu, ia masih perlu dielakkan bagi mengelakkan masalah penghadaman pada masa akan datang.
Bagi kucing yang mengalami masalah bagi menghadamkan makanan ini, ia akan menunjukkan tanda-tanda seperti sakit perut dan cirit-birit.

Source: TheSpruceEats
Source: Al Hijrah Global Sdn Bhd

5. Anggur dan kismis

Nampak berkhasiat dan comel, namun sebenarnya ia sangat bahaya bagi kucing. Walaupun dalam kuantiti yang kecil, ia boleh menyebabkan kucing anda mengalami kegagalan buah pinggang.
Hanya dalam masa 12 jam selepas termakan makanan ini, kucing anda boleh menunjukkan simptom seperti muntah. Dalam masa 24 jam seterusnya pula, kucing anda mungkin akan menunjukkan simptom yang lebih serius seperti  sakit pada abdomen, lemah badan dan cirit-birit.

6. Serangga liar

Adakah kucing anda aktif di luar rumah? Jika ya, anda perlu berhati-hati dan memerhatikan apa yang dimakan oleh mereka di luar rumah.
Di kawasan luar rumah, terdapat pelbagai jenis serangga dan haiwan liar yang mungkin beracun kepada kucing anda. Antara haiwan liar yang mungkin menjadi makanan ialah katak, tikus, burung dan cicak.
Nampak remeh, namun haiwan ini boleh menjadi toksik dan beracun sekiranya ditelan oleh kucing anda hingga membawa maut.

Source: NPR

7. Ubat-ubatan manusia

Percaya atau tidak, ada sesetengah kucing yang mudah tertarik dan menelan ubat-ubatan manusia. Tidak kira dalam bentuk cecair atau tablet, sekiranya ia dimakan dan dijilat oleh kucing, ia sangat bahaya dan boleh menjadi racun dalam masa yang singkat.
Yang paling memudaratkan, jangan sesekali sengaja memberikan ubat-ubatan manusia sekiranya kucing anda dalam keadaan sakit. 

Source: Land O lakes

8. Doh kuih yang mengandungi yis

Tidak kira anda sedang membakar kek atau membuat kuih, perhatikan sekiranya kucing anda ada berdekatan.  Yis yang ada di dalam doh boleh mengganggu sistem penghadaman kucing.
Yis ini juga boleh menyebabkan perut kucing menjadi kembung dan berbelit, yang boleh mengancam nyawa dan membawa maut. 

Source: myMetro

9. Bunga lili

Bagi penggemar bunga, anda perlu lebih berhati-hati ketika membeli atau menanam bunga lili. Walaupun cantik di mata, ia sangat tidak sesuai jika anda merupakan pemilik kucing. Setiap bahagian daripada bunga lili ini beracun bagi kucing dan boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang hanya dalam masa 3 hari.
Walaupun begitu, tahap toksik bunga lili ini sebenarnya bergantung kepada jenis dan spesies bunga lili. Namun begitu, pada tahap toksik ringan atau tinggi, ia tetap perlu dielakkan sama sekali.

Source: Wikipedia

10. Tomato yang belum masak


Walaupun tomato yang masak tidak memberikan kesan yang bahaya kepada kucing, lain pula ceritanya dengan tomato yang belum masak.  Ia mengandungi bahan tomatine yang boleh dijumpai di dalam tomato yang belum masak.
Jika dimakan, ia akan menyebabkan kucing anda mengalami gangguan sistem penghadaman yang teruk. Kucing anda boleh menjadi lemah, muntah-muntah dan cirit-birit.
Sekiranya anda mempunyai pokok tomato di kebun dan kucing anda menunjukkan simptom ini, jangan berlengah lagi untuk membawa kucing anda ke veterinar dengan segera.

Apa yang perlu lakukan sekiranya kucing anda tertelan makanan yang disyaki beracun dan berbahaya?

 Rawatan yang paling penting untuk dilakukan ialah mendapatkan rawatan segera ke pihak veterinar berdekatan. Jika dibiarkan buat masa yang lama sebelum mendapatkan rawatan, ia mungkin boleh mengancam nyawa dan tidak boleh diselamatkan lagi.

Kesimpulan

Walaupun nampak remeh, memberi makanan yang salah kepada kucing boleh menyebabkan kesihatan mereka terjejas. Walaupun makanan yang diberi tidak berbahaya kepada manusia, lain pula bagi kucing anda yang mempunyai sistem tubuh badan yang berbeza.
Bukan sahaja anda perlu melindungi kucing anda daripada makanan yang berbahaya, berikan juga mereka perlindungan kesihatan dari awal untuk kejadian yang tidak diingini di masa akan datang.
Dengan mendapatkan Oyen Pet Insurance, ia akan melindungi segala kos rawatan, surgeri dan segala cedera kemalangan sehingga RM8,000. 
Anda sudah tidak perlu lagi bimbang memikirkan kos rawatan yang perlu dihabiskan bagi si comel ini. Semak kelayakan di sini.

🏥 Pet Health
- read

Cat Tail Language: Tails to be told

Felis catus, commonly known as lovable companions (cats) are domesticated carnivores of our family. While some cats live in cozy homes, ferals often secure their hidings in close proximity to human-populated areas.
In recent studies, cats have been found to be more agile than their extended family members such as tigers. They also possess better balance and hunting abilities compared to their longtime rival, dogs!
It is true that cats are often misunderstood as emotionless creatures.  However, stoic expressions are an ordinary trait of felines. While human beings project emotions through human connections and facial expressions, our meowing beans are descendants of wild cats that favour solitary life. This does not mean that cats feel zero emotion. Bodily movements become a way for them to express anger, fear, sadness, joy and happiness.
Although some may look for the pleasant sound of a cat’s purr to distinguish comfort, a cat’s tail has more purpose than we can imagine. Their tails are often used to aid balance, communicate, and express hidden emotions.
Below are ten cat tail signs you may have seen your cuties do! We are starting the list with an extreme end of the spectrum before finishing it up with the cutest tail signs.

10 Cat’s Tail Meanings

The duster: Threatened

Source: Getty Images

When a cat arches its back with its tail all puffed, this is an indication that it feels threatened. Puffed tails are especially apparent during cat fights and when cats come in contact with larger animals. Cats puff their tails to appear bigger and intimidating.

Tucked between back legs: Insecure submissive, fear

Just as humans naturally hunch when we feel inferior, submissive or in pain, cats tend to curl their tails between their back legs when feeling insecure, fearful or ill. If your cat positions its tail as such in the presence of no one, you may want to take it to the vet. If it is due to the presence of strangers, they would naturally curl their tails to appear smaller. Ultimately, hinting a sense of fear.

The whip & trash: Annoyed/aggravated

Source: All About Cats

Whipping or thrashing of the tail (to the ground or sideways) are signs of annoyance and aggravation. You may confuse this with friendliness but it’s best to remember that dog and cat’s tail languages are different. In other words, ignorance of this sign could cause one to be scratched, bitten or hissed at.

Keeping it low: Scared/anxious

Source: Live Long & Pawspurr

Have you seen your cats stick the lower half of their bodies to the ground, especially their tails when guests enter your home? This is a sign of anxiousness. Never attempt to pet cats if you observe this tail sign. Instead, play with them first to build trust.

Twitchy end: Hunting, playing, annoyed

Twitching of the tip of cats’ tails can mean multiple things. It truly depends on a cat’s surrounding and/or environment. While this tail sign can be triggered when playing or hunting, it can also mean that a cat is vexed. It is crucial to look at a cat’s surroundings to see if something is causing its tail to move in this manner and proceed to discard any discomfort.

Self hug: Self-comfort, to feel safe, unwell

Source: Media Storehouse

When a cat wraps its tail around itself while sitting, this demonstrates that he/she is either comforting himself/herself to feel safe or due to sickness. Some may find this tail action adorable but if your cat constantly wraps its tail around its body while sitting, you may want to determine the cause of this behaviour. Your cat is definitely feeling uncomfortable with his/her surroundings or is unwell.

The slow swing: Focused/ interested in something

Tail movements are often minismised when a cat is focused on or distracted by something. Slow swinging of the tail could mean that a cat’s attention is captured by other animals or toys. You may witness a sudden pounce right after!

The straight quivers: Excited, marking

If you have ever encountered a cat that has its tail straight up as it quivers, you are one lucky hooman! This means “I’m excited to see you” in cat language. However, it could also suggest that a cat has marked a place with its urine.

The question mark: Affectionately happy

Source: Yummy Pets

No, this does not mean a cat is confused. The question mark is when a cat has its tail straight up as it curves towards the end. This is a sign of an extremely happy cat that appreciates your presence. If a cat frequently does this to you, you must radiate cat-hooman energy!

Upright!: Assured, confident, happy

Source: Keeping Pet

When kittens greet their mothers, their tails are always positioned (straight) upwards. This symbolises trust and confidence. A cat may also do the same when they encounter people or animals they feel safe and comfortable around.

Conclusion
Although cats’ tails can be very telling at times, never completely depend on them to determine every emotion a cat experiences. Instead, spend more time with your cats to ensure that their needs are met so they can live a healthy and content life.
To prepare for any cat stumbles in the future, consider getting you furkids insured with Oyen!

🏥 Pet Health
- read

9 Common Skin Diseases For Dogs In Malaysia (with pictures)

The skin is the largest organ, contributing up to 24% of a dog's body weight. As such, it's no wonder that dog skin is susceptible to a large number of skin diseases and problems. Let's discuss the most common skin disease in dogs, from the most to least common in Malaysia.

1. Allergic dermatitis
Allergies to the environment, food or other possible triggers often manifest as skin problems in dogs. Common symptoms of allergic dermatitis include dog skin itching or scratching, either on a particular area (i.e. armpits, feet or flank) or the whole body. Allergic dermatitis can also cause red rashes, hardened skin, and flaky dog skin.

Image source: Cen Nutrition

The most important way to treat allergic dermatitis is to identify the allergen and avoid future contact. Moreover, a veterinarian may prescribe anti-inflammatory and “anti-itch” medications for your dog to prevent the worsening of the condition.

2. Fleas and ticks
Fleas and ticks are the two most common parasites contributing to dog skin problems. Fleas usually infest the surface of dog skin, causing the dog to itch or scratch its body excessively. This would consequently lead to blood loss, bleeding, or hair loss when left untreated for a long time.

On the other hand, ticks are slightly larger compared to fleas. They carry harmful diseases that are highly contagious. When a dog gets a tick bite, it may start showing symptoms of tick-borne diseases such as fatigue, vomiting, and diarrhoea.

Image source: Blue Cross

Moreover, fleas and ticks are highly contagious and can be passed on to the pet parent. That being so, it’s crucial to treat flea or tick infestation on dogs promptly with a suitable medication regimen.

3. Scab
Scab in dogs describes a crusty, flaky skin layer that forms over bites, cuts, or grazes. Scab tissues are made of blood cells, proteins, skin cells, and collagen. It acts as a “natural band-aid” to prevent dogs from excessive blood loss or bacterial infection after an injury.

The common areas where dog scabs can appear include the back, ears, nose, and sides of the body. If your dog has an isolated scab, it will usually heal on its own over a few weeks without any medical treatments.

Image source: Dogscatspets.org

However, if the scab is widespread and non-healing, the scabs may be secondary to an underlying disease. That being so, you should bring your dog to the veterinarian as soon as possible.  

4. Yeast infection

Image source: The Spruce Pets

Yeasts are single-celled microorganisms naturally found on dog's skin and ears. Yeast infections occur when the imbalance in yeast proportion in the ears or skin surfaces. Symptoms of dog yeast infection are redness, itchiness, and a sweet or musty odour. You can prevent yeast infections in dogs by keeping your pup’s skin and ears dry and clean at all times.

5. Mange

Mange is a dog skin problem that’s caused by mites. This dog skin disease's hallmark symptoms are intense itching, red skin, sores, and noticeable hair loss. Mange in dogs comes in two main categories: sarcoptic mange and demodectic mange.

Image source: Merck Manual

Sarcoptic mange, also known as canine scabies, is highly contagious and can spread amongst or even to humans. On the other hand, demodectic mange is not contagious and non-transmissible. Mange often affects the ears, face, and legs of dogs.  

6. Oral papilloma
Oral papilloma, also known as viral papilloma, is a small tumour-like growth in the dog's mouth caused by papilloma viruses. This dog skin problem commonly affects young puppies (2 to 3 months of age) or older dogs with low immunity. Symptoms of viral papilloma in dogs include bad breath, soreness around the mouth, and difficulty eating.

Image source: Pet Coach

Most oral papillomas will resolve themselves within a few months. Nonetheless, if the tumour-like growth begins bleeding or becomes bigger, it's best to consult a veterinarian for further investigations.    

7. Impetigo
Impetigo is a bacterial infection characterized by pus-filled blisters on hairless areas of the abdomen. Impetigo lesions may break when scratched, resulting in the formation of scabs on the skin.

Image source: Veterinary Practice

Antibiotics and medicated shampoos may sometimes be indicated for treating impetigo infection. In more severe cases, a veterinarian would take a bacterial culture and X-rays to identify if there are any underlying causes of impetigo.

8. Ringworm
Ringworms are the most common dog skin fungus infection, affecting up to 65% of dogs worldwide. This dog skin disease appears in crusty, circular patches at the head, paws, ears, or front of dog's legs.

Image source: Bestie Paws

Ringworms are highly contagious to both humans and other animals. Appropriate anti-fungal treatment is indicated for the treatment of ringworms.

9. Folliculitis
Folliculitis is a dog skin disease that’s caused by the inflammation of the hair follicles secondary to a bacterial or fungal infection. This condition causes symptoms such as bumps and sores on the affected skin area.

Image source: Dogscatspets.org

Moreover, folliculitis tends to form on skin surfaces that are hairless and hard to spot, like the inner thighs or paws. You may visit a veterinarian to get a prescription for medicated shampoos, oral antibiotics, and ointments to help treat folliculitis and soothe the associated infection.

Frequently Asked Questions

Are skin diseases curable for dogs?
Yes. Although finding out your dog has a skin problem can be challenging, the process of treating it is comparatively straightforward. Most dog skin diseases are treatable with appropriate medical treatment and care.  
The treatment modalities for dog skin diseases mainly depend on the type and severity of the skin condition. You may often find veterinarians prescribing antibiotics, antifungal creams, anti-inflammatory medications, or medicated shampoos for dog skin problems. Additionally, your veterinarian may also recommend nutritional supplements to prevent the recurrence of dog skin diseases.

How do you treat skin disease in dogs?
Treating skin diseases in dogs requires consistency and patience. Remember to give any prescribed medication to your dog as advised by a professional veterinarian.
You should also monitor for improvement or worsening of the skin symptoms. In cases of worsening symptoms, you must follow up with the veterinarian to identify if there’s a more insidious cause behind the skin condition.

When should I take my dog to the vet for skin problems?
Ideally, you should consult a veterinarian as soon as you notice changes in the colour, texture, or odour of your dog's skin. You must also pay close attention to changes in your dog's behavior, diet, or environment. These are pertinent information that may help veterinarians to identify and diagnose your dog's skin condition correctly.

Bottomline

Nothing is more worrisome than seeing your dog in distress or pain. Therefore, you must take great care of your dog's health—both inside and outside.
Skin conditions can be expensive to treat. But as pet parents, we'd want only the best care and treatment for our fur kids. One solution to this is to get pet insurance for your pets! This protects them and ensures you don't have to deal with unexpected, high vet bills.
Get in touch with us in Oyen Pet Insurance to discuss the best insurance plan for your pet!

Get your furkid a pawrfect plan today!

Get started by taking our eligibility quiz within 5 minutes and we’ll get your furkid the pawrfect plan.

Get quote now