Thara
We reply in a few minutes! ◡̈
Customer Care Team
Hi there
How can i help you today?
Start Whatsapp Chat
Locate your nearest vet with the new Oyen Vet Finder!
Find Vet Now
Successfully Subscribed!

Interested to get a free pet insurance quote?

Get Quote
Sorry your pet may not be eligible for insurance currently 😞
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Panduan Vaksin Kucing: Apa Yang Anda Perlu Tahu

Table of content

Panduan Vaksin Kucing: Apa Yang Anda Perlu Tahu

Tidak kira sama ada kucing anda tinggal di dalam atau luar rumah, mereka tetap terdedah kepada pelbagai risiko penyakit  kucing yang boleh membawa maut. Malang tidak berbau, namun salah satu cara terbaik untuk melindungi mereka daripada jangkitan ini adalah mendapatkan vaksin bagi kucing anda sejak dari awal lagi. Oyen tahu, sebagai pemilik kucing yang bertanggungjawab, pastinya anda mencari panduan vaksin kucing yang terbaik. Dalam artikel ini, Oyen akan kongsikan kepada anda segalanya yang anda perlu tahu tentang vaksin kucing ini. Jom kita bermula!

Apa itu maksud vaksin kucing

Secara ringkasnya, vaksin merupakan virus yang telah dilemahkan. Ia akan disuntik ke dalam badan kucing ini bagi membantu badan dapat melawan serangan penyakit di masa akan datang. Sekiranya kucing anda terdedah kepada penyakit ini di masa akan datang, sekurang-kurangnya mereka sudah mempunyai antibodi badan yang mampu melawan jangkitan penyakit ini.

Penyakit Yang Dapat Dicegah Melalui Vaksin

Walaupun vaksin tidak menjamin sepenuhnya kucing anda tidak akan dijangkiti penyakit, namun ia dapat mencegah beberapa penyakit yang boleh membawa maut. Berikut merupakan beberapa penyakit yang boleh dicegah dengan pengambilan vaksin ini:

 • Fip kucing
 • Feline Viral Rhinotracheitis (Herpesvirus)
 • Feline panleukopenia (FPL)
 • Rabies
 • Calicivirus

Kebaikan vaksin kucing

Jika anda masih ragu sama ada kucing anda perlu divaksin atau tidak, jom Oyen kongsikan lagi kepada anda manfaat vaksin kucing ini seperti berikut:

 1. Menaikkan tahap imuniti badan kucing

Setelah berhenti menyusu dengan ibu kucing, semakin lama, tahap imuniti badan anak kucing akan makin berkurangan. Dengan bantuan vaksin sejak usia mereka 2 bulan, ini akan membantu membina semula imuniti di dalam badan anak kucing.

 1. Melindungi anda daripada kos rawatan yang tinggi sekiranya dijangkiti

Tidak dinafikan lagi, apabila kucing anda sakit  atau tua, mereka akan lebih mudah terdedah dengan risiko untuk dijangkiti penyakit berbahaya, ia pastinya akan menelan belanja dan kos rawatan yang mahal. Dengan melakukan langkah pencegahan dengan memberi vaksin kepada kucing anda sejak awal lagi, ia sekurang-kurangnya mampu mengurangkan risiko jangkitan penyakit ini.

3. Memberi perlindungan kepada pemilik kucing

Tahukah anda, terdapat penyakit yang boleh menjangkiti manusia yang boleh berpunca daripada kucing yang dijangkiti seperti Rabies? Dengan memberikan vaksin kepada kucing anda, ia akan mencegah jangkitan penyakit ini dan secara tidak langsung memberikan perlindungan kepada pemilik kucing itu sendiri.

Kenapa perlu vaksin untuk mandul kucing

Sebenarnya, sebelum anda memandulkan kucing kesayangan, mereka digalakkan mendapatkan vaksin secara lengkap terlebih dahulu. Berikut merupakan beberapa sebab mengapa perkara ini perlu dilakukan:

 • Semasa prosedur pemandulan dilakukan, kucing yang tidak divaksin akan lebih mudah terdedah dengan risiko jangkitan selepas pembedahan
 • Mudah terdedah kepada jangkitan penyakit lain yang mudah merebak seperti Parvovirus, FIV dan banyak lagi

Umur kucing vaksin

Secara umumnya, umur yang sesuai bagi kucing anda untuk menerima suntikan pertama ialah bermula umur 2 bulan bagi anak kucing. Suntikan vaksin ini akan diberikan sehingga anak kucing berusia 4 bulan. Setelah mencecah umur setahun atau mencapai umur kucing dewasa, vaksin akan diberikan secara tahunan atau 3 tahun sekali.
Bagaimana pula sekiranya anda membela kucing yang sudah dewasa atau tua? Cara yang terbaik ialah pergi ke veterinar dan membuat pemeriksaan. Kebiasaannya, pihak veterinar akan menasihatkan program vaksinasi lengkap yang akan diberikan secara temujanji mengikut kesesuaian.

Jenis vaksin kucing

Secara ringkasnya, vaksin terbahagi kepada dua kategori iaitu:

Vaksin asas (core vaccines)

Vaksin asas merupakan vaksin yang direkomenkan bagi semua kucing bagi melindungi mereka daripada penyakit yang berbahaya dan boleh membawa maut. Malah, vaksin asas ini juga akan melindungi pemilik kucing daripada penyakit berjangkit yang boleh menjangkiti manusia.
Biasanya, terdapat 4 jenis vaksin kucing dalam kategori ini seperti berikut:

1.Feline Panleucopaenia (FPL)

Salah satu vaksin yang popular ialah FPL bagi mencegah virus parvo. Biasanya, penyakit ini akan lebih mudah menjangkiti kucing yang tidak divaksin. Bukan itu sahaja, penyakit ini lebih mudah menyerang anak kucing yang masih muda. 
Sekiranya kucing anda sudah dijangkiti virus parvo ini,  rawatan yang diperlukan boleh mencecah ribuan ringgit.Malah, penyakit ini mudah berjangkit sesama kucing sekiranya anda membela dalam jumlah yang ramai.

Jadi, dapatkan pencegahan lebih awal bagi penyakit ini dengan mendapatkan vaksin parvo kucing ini bagi semua kucing anda.

2. Feline Calicivirus (FCV)

Seterusnya, vaksin bagi penyakit Feline Calicvirus (FCV) diperlukan bagi mencegah penyakit yang mencegah saluran pernafasan kucing. Jika dibiarkan, ia boleh menyebabkan penyakit pernafasan yang teruk kepada kucing.
Walaupun kucing anda boleh sembuh daripada virus ini, namun ia masih boleh menjadi penyebar virus ini dan menjangkiti kucing yang lain di rumah. 

3. Feline Viral Rhinotracheitis (FVR)

Selain itu, Feline Viral Rhinotracheitis (FVR) merupakan penyakit kucing yang sangat mudah berjangkit melalui air liur atau discaj daripada mata atau hidung. Malah, virus ini juga boleh menjangkiti kucing pada semua usia tidak kira muda atau tua.
Dengan mendapatkan vaksin ini, ia bukanlah termasuk kucing anda akan terselamat daripada jangkitan ini, namun ia boleh mengurangkan komplikasi penyakit ini serta memendekkan masa serangan jangkitan ini.

4. Rabies

Akhir sekali, penyakit Rabies bukan lagi penyakit yang diketahui boleh menjangkiti manusia. Ia boleh tersebar dengan gigitan oleh kucing yang dijangkiti virus ini atau luka terbuka yang terkena air liur kucing yang dijangkiti virus ini.
Apa yang menakutkan, virus Rabies ini boleh menyerang sistem saraf manusia sehingga menyebabkan kekeliruan dan perubahan sikap. Jadi, jangan ambil mudah kepentingan mendapatkan vaksin Rabies ini bagi kucing anda.

Vaksin bukan asas ( Non core- vaccines)

Selain itu, terdapat beberapa jenis vaksin lain yang juga digalakkan untuk diberi kepada kucing anda. Walaupun ia hanya sekadar pilihan dan juga diberikan bergantung kepada gaya hidup kucing anda, ia juga tidak kurang pentingnya.
Dapatkan nasihat pihak veterinar anda tentang pilihan vaksin terbaik yang boleh diberikan kepada kucing anda. Berikut merupakan pilihan beberapa jenis vaksin yang ada:

 • FeLV 
 • Chlamydia felis
 • Bordetella 

Jadual vaksin kucing

Seterusnya, pastinya persoalan  seperti vaksin kucing umur berapa yang sesuai diberikan atau bagi vaksin kucing berapa kali ia perlu diberikan buat anda tertanya-tanya. Jangan bimbang, teruskan membaca dan Oyen akan kongsikan segala info yang anda perlu tahu:

©DogtorTeoh

Bagi klinik veterinar di Malaysia, biasanya jadual vaksin anak kucing akan diberikan seperti berikut:

 • Pada minggu ke-8 usia kucing
 • Pada minggu ke-12 usia kucing
 • Pada minggu usia ke-16 kucing

Bagi kucing yang berusia 16 minggu ke atas yang tidak diketahui sejarah vaksinasi, 2 kali suntikan vaksinasi akan diberikan dengan jarak masa antara 3-4 minggu

Syarat vaksin kucing

Sebelum anda membawa kucing bagi mendapatkan vaksin kucing, biasanya terdapat beberapa syarat yang dikenakan bagi mengelakkan sebarang masalah dan komplikasi iaitu:

 • Perlu berumur dua bulan ke atas
 • Sihat dan tidak demam sewaktu mengambil suntikan
 • Mempunyai berat badan yang mencukupi 

Kesan sampingan vaksin kucing

Sama seperti manusia sewaktu menerima vaksin, kucing anda boleh mengalami sebarang kesan sampingan atau tidak. Walaupun begitu, biasanya sebarang kesan sampingan ini tidak serius dan hanya buat tempoh masa yang pendek. 
Berikut merupakan beberapa kesan sampingan yang mungkin dialami oleh kucing anda setelah menerima vaksin:

 • Cirit-birit 
 • Muntah
 • Hilang selera makan
 • Bengkak pada tempat suntikan
 • Demam

Sekiranya tanda atau simptom ini semakin teruk, hubungi pihak veterinar anda bagi mendapatkan rawatan lanjut.

Kos vaksin kucing

Sebenarnya, harga vaksin kucing akan bergantung kepada harga semasa. Anda juga boleh memilih untuk mendapatkan vaksinasi di pihak veterinar kerajaan atau swasta. Secara puratanya, bagi perkhidmatan klinik swasta anda mungkin akan dikenakan caj sebanyak RM 40 - RM 80 bagi proses vaksinasi ini.

Pantang selepas vaksin

Selepas vaksin, apa yang perlu anda lakukan? Sebenarnya, tidak ada pantang selepas vaksin yang spesifik perlu diberikan, Namun, anda boleh melakukan beberapa langkah penjagaan seperti berikut:

 • Tempat suntikan mungkin akan menjadi sedikit sakit atau bengkak. Berikan masa untuk mereka berehat
 • Sediakan tempat yang selesa untuk mereka berehat serta makanan dan minuman yang cukup

Perhatikan tanda-tanda sekiranya kucing anda alergik terhadap vaksin

Sebenarnya, walaupun jarang berlaku, seperti manusia, kucing anda boleh mengalami alahan atau kesan alergik terhadap vaksin. Kucing anda akan menunjukkan tanda seperti berikut:

 • Kucing kerap bersin
 • Lihat sebarang tanda-tanda seperti lemah badan, cirit-birit atau muntah. Sekiranya ia berlarutan melebihi 24 jam, segera hubungi klinik veterinar anda bagi mendapatkan rawatan lanjut.

Imuniti selepas vaksin

Berapa hari selepas vaksin untuk dapat tindakbalas? Jawapannya, ia bergantung kepada jenis vaksin yang diberikan. Contohnya, bagi vaksin untuk panleukopenia sistem pertahanan kucing akan membina imuniti sepenuhnya dalam masa tiga hari.
Bagi mendapatkan jawapan yang lebih tepat, anda perlu merujuk kembali kepada jenis vaksin yang diberikan dan tahap kesihatan kucing itu sendiri.
Akhir sekali, jangan lupa untuk mendapatkan vaksin tahunan kucing atau vaksin booster sekiranya perlu. Ia boleh membantu mengekalkan kesihatan dan keberkesanan vaksin ini bagi kucing anda. 
Sekiranya anda masih mencari klinik veterinar berdekatan untuk mendapatkan vaksin bagi kucing kesayangan anda, dapatkan senarai klinik veterinar yang anda boleh kunjungi di sini!
Oyen juga ucapkan terima kasih kepada anda kerana telah menjadi pemilik yang bukan sahaja penyayang, tetapi bertanggungjawab kerana komited dan bersetuju memberikan vaksin kucing ini kepada si comel yang tersayang!
Tahukah anda, Oyen juga menawarkan Oyen Preventive Care Plan yang merangkumi pelan vaksinasi, ubat cacing dan juga rawatan rutin. 
Dengan mendapatkan pelan ini, ia akan membantu kucing anda menjalani kualiti hidup yang lebih baik dan pada masa yang sama mampu menjimatkan kos bagi anda sebagai pemilik!
Bukan itu sahaja, kami turut menawarkan Oyen Pet Insurance, yang akan melindungi segala kos rawatan dan surgeri sehingga RM8,000. 
Anda sudah tidak perlu lagi bimbang memikirkan kos rawatan yang perlu dihabiskan bagi si comel ini.
Semak kelayakan di sini.

Read similar articles

📚 Guide
- read

Bagi pemilik kucing, pasti anda ingin menyediakan segala yang terbaik bagi kucing kesayangan anda. Salah satu perkara penting yang perlu dititikberatkan ialah pemakanan yang betul dan sesuai dengan kucing.

Walaupun nampak mudah, pemilihan makanan yang sesuai dan betul mampu membantu kucing anda menjalani kehidupan yang lebih sihat dan berkualiti. Dalam perkongsian kali ini, Oyen akan kongsikan tentang panduan yang anda perlu tahu tentang makanan kucing. 

 1. Apakah nutrien makanan yang perlu ada dalam makanan kucing?

Sebelum kita pergi lebih lanjut, secara umumnya, terdapat beberapa komponen nutrien yang penting yang perlu ada dalam makanan kucing:

Protein 

Protein biasanya akan diperolehi daripada makanan kucing yang mengandungi protein daripada haiwan seperti lembu, ayam dan juga ikan. Protein penting bagi kucing untuk membina dan mengekalkan otot, bulu dan kulit yang sihat

Lemak

Kucing menggunakan lemak baik yang biasanya akan diperolehi melalui daging dan ikan bagi mengawal suhu badan mereka, menghasilkan tenada serta bagi menyerap vitamin penting. 

Antara jenis lemak baik yang hanya boleh diperoleh daripada makanan mereka ialah  Omega-3 dan Omega-6.

Karbohidrat

Walaupun karbohidrat hanya diperlukan dalam jumlah yang kecil, ia masih boleh menjadi sumber tenaga kucing serta mengekalkan fungsi sistem penghadaman.

Air

Bukan itu sahaja, air juga memainkan peranan yang penting dalam makanan kucing. Selain mendapatkan air daripada bekalan air yang bersih dan mencukupi, anda juga boleh memberikan makanan yang mengandungi kandungan air yang tinggi. 

Sebagai contoh, makanan basah kucing akan membantu memastikan mereka kekal terhidrasi sewaktu memakannya.

 1. Jenis makanan kucing

Seterusnya, jom kita belajar tentang jenis makanan kucing yang mudah dijumpai di pasaran,

Wet food ( Makanan basah)

Wet food atau makanan  basah merupakan salah satu pilihan makanan kucing yang popular di pasaran. Ia mengandungi  sekurang-kurangnya 65% kelembapan. Biasanya, ia akan dimasak dalam suhu yang tinggi bagi menjalani proses steril bagi menjadikannya lebih tahan lama.

Di pasaran, biasanya ia akan mudah didapati di dalam tin atau  bungkusan paket kecil. Terdapat beberapa kelebihan dan kekurangan  bagi makanan basah in kepada kucing iaitu:

Kelebihan

Mudah dikunyah

Disebabkan kandungan air yang tinggi, tekstur wet food atau makanan basah ini sangat mudah untuk dikunyah berbanding dengan dry food. Oleh itu, ia sesuai digunakan dalam diet pemakanan bagi anak kucing, kucing yang sudah tua dan juga kucing yang mengalami penyakit mulut atau gusi.

Membantu meningkatkan pengambilan air

Bagi kucing yang sakit atau yang sukar minum, wet food boleh membantu meningkatkan pengambilan air dalam kuantiti yang sedikit. Kucing anda tetap memerlukan bekalan air yang secukupnya dari air yang diminum.

Membantu beberapa masalah kesihatan

Seterusnya, diet pemakanan dalam bentuk makanan basah juga boleh membantu bagi beberapa masalah kesihatan. 

Sebagai contoh, bagi kucing yang mengalami masalah berat badan, wet food yang mengandungi kalori lebih rendah boleh membantu proses menurunkan berat badan.

Selain itu, bagi kucing yang mengalami masalah sembelit, wet food yang mengandungi kandungan air yang tinggi boleh membantu kucing anda.

Kekurangan

Harga yang lebih mahal

Biasanya, harga yang ditawarkan bagi wet food ini lebih mahal berbanding dengan dry food di pasaran.

Jangka hayat yang tidak lama selepas dibuka

Disebabkan kandungan kelembapan yang tinggi, makanan wet food tidak akan tahan lama setelah ia dibuka atau tidak ditutup dengan baik.

Dry food ( Makanan kering)

Dry food atau biasanya dipanggil kibble kucing, merupakan makanan kucing yang biasanya akdn dijumpai dalam bentuk seperti biskut. Berikut merupakan beberapa kelebihan dan kekurangan bagi dry food untuk kucing.

Murah 

Dry food atau kibbles biasanya akan dengan harga yang lebih murah berbanding makanan basah atau wet food dan dijual dalam kuantiti yang banyak.

Tahan lebih lama

Disebabkan kandungan kelembapan yang sangat rendah di dalam makanan ini, ia lebih tahan lama dan tidak cepat rosak.

Mudah untuk diberikan kepada kucing

Bagi makanan kibbles, ia mudah digunakan dan hanya perlu diletakkan di dalam bekas makanan kucing. 
Malah, ia juga boleh digunakan bersama food dispenser automatik yang sesuai digunakan sekiranya anda tidak berada di rumah.

Lebih banyak pilihan

Dry food atau kibbles lebih mudah dijumpai di pasaraya serta ditawarkan dalam pelbagai perisa. Malah, ada kibbles kucing yang dirumus khas dengan ramuan tersendiri bagi membantu masalah bulu gugur dan sebagainya.

Kekurangan

Kandungan air yang rendah

Disebabkan kandungan air yang rendah, kucing anda memerlukan bekalan air yang secukupnya di dalam kehidupan seharian mereka.

Tekstur yang keras dan lebih sukar untuk dikunyah

Disebabkan tekstur yang lebih keras, ia kurang sesuai diberikan kepada kucing tua atau anak kucing yang masih kecil.

 1. Apakah makanan kucing yang sesuai mengikut peringkat umur?

Secara umumnya, terdapat 4 peringkat umur bagi kucing yang memerlukan anda memberikan perhatian terhadap kandungan nutrien makanan yang diberikan ini.

Anak kucing

Bermula umur 4 minggu, anak kucing sudah boleh diperkenalkan dengan makanan pepejal selain susu ibu. Jika tekstur makanan masih lagi keras buat mereka, cuba lembutkan dengan membasahkan dengan sedikit air

 • Makanan kucing dalam saiz yang lebih kecil bagi memudahkan proses mengunyah dan juga penghadaman
 • Kandungan protein yang tinggi bagi membantu proses pembesaran dan juga membina otot
 • Kalsium tambahan bagi gigi dan tulang yang kuat serta sihat

Kucing dewasa

Setelah berusia 12 bulan, kucing anda sudah boleh diperkenalkan sepenuhnya kepada makanan kucing dewasa. Berikut merupakan beberapa ciri nutrien makanan yang boleh digunakan:

 • Makanan yang mengandungi sekurang-kurangnya 25%-30% protein
 • Makanan kucing yang dipilih juga perlu mengandungi khasiat yang seimbang seperti taurin yang boleh membantu menyokong jantung yang sihat

Kucing yang dimandulkan (neutered)

Sebenarnya, kucing yang telah dimandulkan memerlukan 20% kalori yang kurang daripada kucing yang tidak dimandulkan. Disebabkan kadar metabolism yang semakin menurun dan lebih mudah untuk naik berat badan.

Bukan sahaja dengan mengurangkan kuantiti makanan, kucing anda juga boleh mendapatkan formulasi makanan yang khusus dengan nutrien yang lengkap bagi kucing dimandulkan.

Jadual pemakanan kucing

Sebenarnya, jadual pemakanan kucing bergantung kepada beberapa faktor yang mempengaruhi jumlah dan kekerapan makanan perlu diberikan seperti:

 • Umur kucing
 • Masalah kesihatan (jika ada)
 • Saiz kucing

Berikut merupakan rujukan jumlah kalori yang boleh digunakan kepada kucing anda:

Sumber gambar: Be Chewy
 1. Di mana saya perlu memberi makanan kepada kucing?

Sebenarnya, ia bergantung kepada anda sebagai pemilik kucing untuk menyediakan yang selesa untuk memberikan makanan kepada kucing anda. Oyen kongsikan beberapa ciri tempat yang perlu ada bagi memastikan kucing anda selesa:

 • Jauh daripada kawasan pasir kucing atau tempat mereka membuang najis
 • Elakkan meletak bekas makanan di sudut bilik. Kucing biasanya ingin kawasan di mana mereka boleh berasa selamat dan memerhatikan keadaan sekeliling
 • Elakkan meletakkan bekas makanan di ruang rumah yang bising dan sentiasa dipenuhi orang
 • Jika anda mempunyai lebih dari seekor kucing yang kerap bergaduh sesama sendiri, asingkan tempat memberikan makanan
 1. Tips memilih bekas makanan kucing

Dengan lambakan bekas makanan kucing dengan pelbagai corak dan reka bentuk yang comel, pastinya anda boleh rambang mata untuk memilih. Bagi memilih bekas makanan yang sesuai untuk si comel ini, terdapat beberapa tips yang anda boleh cuba:

 • Gunakan bekas makanan yang cetek dan tidak dalam. Kucing suka melihat keadaan sekeliling sewaktu makan untuk lebih selesa dan memastikan misai kucing tidak menyentuh makanan.
 • Elakkan menggunakan bekas makanan yang diperbuat daripada plastik kerana ia boleh mengundang bau yang tidak menyenangkan. Kucing sangat sensitif kepada bau 
 • Gunakan puzzle feeder. Anda juga boleh menggunakan puzzle feeder, iaitu mainan kucing di mana kucing anda perlu berinteraksi dengan mainan tersebut sebelum mereka boleh mendapatkan makanan. Ia sangat sesuai bagi menggalakkan kucing anda menjadi  semakin aktif.

Kesimpulan

Walaupun nampak remeh dan mudah, makanan kucing merupakan salah satu faktor penting yang tetap perlu dititikberatkan oleh pemilik kucing. Bukan itu sahaja, perlindungan insurans dan perubatan juga sama pentingnya bagi kucing kesayangan anda.

Dengan mendapatkan Oyen Pet Insurance, ia akan melindungi segala kos rawatan, surgeri dan segala cedera kemalangan sehingga RM8,000. 

Anda sudah tidak perlu lagi bimbang memikirkan kos rawatan yang perlu dihabiskan bagi si comel ini. Semak kelayakan di sini.

📚 Guide
- read

Bayangkan anda baru sahaja memasang perabot dan sofa baru,  tiba-tiba pada keesokan paginya, ia sudah penuh dengan tanda cakaran si comel ini! Anda rasa nak marah, tapi kena sabar! Tengok mata si comel memandang anda, tak sampai hati nak membebel pula. Jangan bimbang, jika anda tidak mahu perkara ini berulang kembali, Oyen kongsikan beberapa tips elak kucing cakar sofa dan perabot di rumah.

Jom kita bermula!

Kenapa kucing mencakar?

Pernahkah anda tertanya-tanya mengapakah si comel ini begitu gemar untuk mencakar perabot dan sofa yang baru? Jom kita lihat beberapa sebab mengapa kucing sebenarnya mencakar:

 • Melakukan regangan otot. Dengan mencakar, kucing boleh membuat regangan pada otot mereka
 • Menanda kawasan mereka. Di tapak kaki kucing, ada kelenjar bau tersendiri yang meninggalkan bau mereka pada kawasan tersebut. Jadi, jangan terkejut jika semua benda baru yang anda beli akan menjadi mangsa cakaran mereka.
 • Mengekalkan kesihatan kuku. Dengan mencakar, ia akan menanggalkan lapisan kuku lama mereka
 • Menghilangkan stress. Mencakar juga merupakan salah satu cara kucing melepaskan perasaan dan tekanan mereka.

Tips elak kucing cakar sofa dan perabot

Ayuh kita lihat beberapa tips dan cara yang boleh dicuba untuk elakkan kucing ini mencakar perabot kesayangan anda lagi:

 1. Sediakan tempat mencakar khas buat mereka

Jika anda tidak mahu sofa dan perabot anda menjadi mangsa, sediakan tempat mencakar khas buat mereka. Bagi cara ini, anda boleh membeli scratching post (tiang mencakar) atau scratching toys bagi kucing anda.

Tips membeli tempat mencakar kucing (scratching post)

 • Pastikan tempat mencakar kucing cukup tinggi untuk kucing meregangkan otot dan badan mereka (sekurang-kurangnya 31 inci)
 • Pastikan tempat mencakar ini kukuh dan tidak bergoyang dengan mudah. Jika tiang mencakar yang dibeli ini mudah jatuh, ia boleh jatuh menghempap kucing anda pula
 • Pilih tempat mencakar dengan jenis kain sisal atau sisal fabric. Ia lebih tahan lama  dan selesa bagi kucing mencakar
 • Sediakan tempat mencakar dalam bentuk melintang atau menegak. Ia memberikan lebih banyak pilihan bagi kucing untuk 

Tips Oyen: 

Jika anda masih belum mempunyai bajet untuk membeli tempat mencakar khas, gunakan tiang rumah yang berdekatan dengan ruang tamu sahaja. Anda boleh DIY dengan hanya membalut tiang rumah ini  dengan sisal rope dan anda sudah ada tempat mencakar untuk si kucing.

 1. Letak tempat mencakar kucing di tempat yang betul

Seterusnya, apabila anda telah memilih tempat mencakar kucing yang sesuai, jangan  lupa untuk meletakkannya di tempat yang sesuai. Jika tidak kena lokasi yang diletakkan, tidak mustahil kejadian perabot dan sofa dicakar akan berulang kembali.

Berikut merupakan beberapa tips yang anda boleh cuba bagi memilih lokasi yang sesuai:

 • Letakkan di lokasi mereka sering bermain dan berehat seperti di ruang tamu dan juga berdekatan dengan tingkap
 • Kucing suka mencakar selepas bangun daripada tidur, jadi anda boleh letakkan satu tempat mencakar kucing di tempat mereka sering tidur
 • Kenalpasti sofa dan perabot mana yang menjadi mangsa cakaran mereka. Sediakan satu tempat mencakar berdekatan dengan kawasan ini.
 1. Galakkan kucing untuk menggunakan  tempat mencakar yang disediakan

Pada mulanya, mungkin agak sukar untuk melatih dan menggalakkan kucing anda menggunakan tempat mencakar ini. Namun, ada beberapa tips yang anda boleh cuba:

 • Bermain bersama mereka berdekatan dengan tempat mencakar 
 • Letakkan catnip untuk menggalakkan mereka bermain dan tertarik kepada tempat mencakar tersebut
 • Setiap kali kucing anda berjaya menggunakan tempat mencakar ini, berikan mereka ganjaran snek dan pujian. Ini akan menggalakkan mereka membiasakan diri dengan tempat mencakar kucing ini.
 • Pada peringkat awal, anda mungkin perlu bereksperimen dengan pelbagai rekaan tempat mencakar untuk mengetahui mana satu yang menjadi pilihan kucing kesayangan ini.
 1. Jadikan sofa dan perabot sukar untuk dicakar oleh kucing

Pasti anda tertanya-tanya bagaimana untuk menjadikan tempat ini sukar dicakar oleh kucing.Jika dahulu sofa dan perabot ini selesa untuk dicakar, kali ini gunakan cara yang sedikit kreatif tetapi masih tidak berbahaya.

 • Balut kain yang tebal pada sofa atau kawasan perabot yang sering menjadi sasaran cakaran kucing
 • Balut sofa atau perabot dengan menggunakan aluminium foil atau pelekat double sided
 • Semburkan pewangi yang berunsurkan sitrus seperti lemon dan oren. Kucing dikatakan tidak gemar akan bau ini dan boleh menghalau mereka
 1. Sentiasa jaga kesihatan dan potong kuku kucing anda

Selain itu, anda juga perlu menjaga kesihatan dan memotong kuku kucing secara berkala. Bukan sahaja akan mengurangkan kesan  ‘kemusnahan’ akibat dicakar, kuku kucing yang dipotong secara berkala boleh mengelakkan jangkitan akibat kuku yang terlalu panjang.

Selain itu, memotong kucing secara berkala juga akan mengurangkan tragedi di mana kuku kucing ini boleh terlekat dan tercabut apabila mencakar. Pastinya sebagai pemilik kucing, anda pernah mengalami situasi di mana kucing anda mengiau meminta tolong kerana kukunya terlekat di sofa atau perabot.

 1. Gunakan vinyl guard atau furniture protector pada perabot dan sofa

Sebagai langkah berjaga-jaga, anda boleh menggunakan vinyl guard atau furniture protector pada kucing anda. Ia boleh memastikan sofa dan perabot berada dalam keadaan baik sementara menunggu kucing anda membiasakan diri dengan tempat mencakar mereka.

Antara contoh produk bagi perabot dan sofa yang boleh digunakan:

Sumber gambar: Shopee cattomy.os
 1. Cuba hilangkan bau di kawasan yang sering dicakar

Apabila kucing mencakar di sesuatu kawasan, mereka akan kembali mencakar kerana bau yang ditinggalkan oleh mereka untuk menanda kawasan. 

Bagi cara ini, anda boleh cuba untuk menghilangkan bau mereka pada tempat yang sering dicakar dengan cuba membersihkan perabot atau sofa yang sering menjadi mangsa cakaran.

 1. Bawa jumpa ke veterinar sekiranya perkara sama berulang

Katakan anda telah mencuba pelbagai cara yang Oyen cadangkan, namun masih tidak berjaya. Jika perkara ini masih berulang dengan semua langkah yang dilakukan ada baiknya anda bawa kucing untuk berjumpa dengan pihak veterinar.

Seperti yang telah diterangkan sebelum ini, mencakar merupakan salah satu cara untuk kucing melepaskan tekanan mereka, dan tidak mustahil kucing mencakar sekiranya mereka berada dalam keadaan sakit, tertekan atau mempunyai masalah kesihatan.

Dalam keadaan ini, bawa kucing anda ke pihak veterinar untuk mendapatkan pemeriksaan yang lebih lanjut.

Kesimpulan

Bukan sahaja perabot atau sofa yang perlu dilindungi, namun kesihatan kucing sebenarnya merupakan perkara yang paling penting untuk dilindungi!

Dengan mendapatkan Oyen Pet Insurance, ia akan melindungi segala kos rawatan, surgeri dan segala cedera kemalangan sehingga RM8,000. 

Anda sudah tidak perlu lagi bimbang memikirkan kos rawatan yang perlu dihabiskan bagi si comel ini. Semak kelayakan di sini.

📚 Guide
- read

Panduan Vaksin Kucing: Apa Yang Anda Perlu Tahu

Tidak kira sama ada kucing anda tinggal di dalam atau luar rumah, mereka tetap terdedah kepada pelbagai risiko penyakit  kucing yang boleh membawa maut. Malang tidak berbau, namun salah satu cara terbaik untuk melindungi mereka daripada jangkitan ini adalah mendapatkan vaksin bagi kucing anda sejak dari awal lagi. Oyen tahu, sebagai pemilik kucing yang bertanggungjawab, pastinya anda mencari panduan vaksin kucing yang terbaik. Dalam artikel ini, Oyen akan kongsikan kepada anda segalanya yang anda perlu tahu tentang vaksin kucing ini. Jom kita bermula!

Apa itu maksud vaksin kucing

Secara ringkasnya, vaksin merupakan virus yang telah dilemahkan. Ia akan disuntik ke dalam badan kucing ini bagi membantu badan dapat melawan serangan penyakit di masa akan datang. Sekiranya kucing anda terdedah kepada penyakit ini di masa akan datang, sekurang-kurangnya mereka sudah mempunyai antibodi badan yang mampu melawan jangkitan penyakit ini.

Penyakit Yang Dapat Dicegah Melalui Vaksin

Walaupun vaksin tidak menjamin sepenuhnya kucing anda tidak akan dijangkiti penyakit, namun ia dapat mencegah beberapa penyakit yang boleh membawa maut. Berikut merupakan beberapa penyakit yang boleh dicegah dengan pengambilan vaksin ini:

 • Fip kucing
 • Feline Viral Rhinotracheitis (Herpesvirus)
 • Feline panleukopenia (FPL)
 • Rabies
 • Calicivirus

Kebaikan vaksin kucing

Jika anda masih ragu sama ada kucing anda perlu divaksin atau tidak, jom Oyen kongsikan lagi kepada anda manfaat vaksin kucing ini seperti berikut:

 1. Menaikkan tahap imuniti badan kucing

Setelah berhenti menyusu dengan ibu kucing, semakin lama, tahap imuniti badan anak kucing akan makin berkurangan. Dengan bantuan vaksin sejak usia mereka 2 bulan, ini akan membantu membina semula imuniti di dalam badan anak kucing.

 1. Melindungi anda daripada kos rawatan yang tinggi sekiranya dijangkiti

Tidak dinafikan lagi, apabila kucing anda sakit  atau tua, mereka akan lebih mudah terdedah dengan risiko untuk dijangkiti penyakit berbahaya, ia pastinya akan menelan belanja dan kos rawatan yang mahal. Dengan melakukan langkah pencegahan dengan memberi vaksin kepada kucing anda sejak awal lagi, ia sekurang-kurangnya mampu mengurangkan risiko jangkitan penyakit ini.

3. Memberi perlindungan kepada pemilik kucing

Tahukah anda, terdapat penyakit yang boleh menjangkiti manusia yang boleh berpunca daripada kucing yang dijangkiti seperti Rabies? Dengan memberikan vaksin kepada kucing anda, ia akan mencegah jangkitan penyakit ini dan secara tidak langsung memberikan perlindungan kepada pemilik kucing itu sendiri.

Kenapa perlu vaksin untuk mandul kucing

Sebenarnya, sebelum anda memandulkan kucing kesayangan, mereka digalakkan mendapatkan vaksin secara lengkap terlebih dahulu. Berikut merupakan beberapa sebab mengapa perkara ini perlu dilakukan:

 • Semasa prosedur pemandulan dilakukan, kucing yang tidak divaksin akan lebih mudah terdedah dengan risiko jangkitan selepas pembedahan
 • Mudah terdedah kepada jangkitan penyakit lain yang mudah merebak seperti Parvovirus, FIV dan banyak lagi

Umur kucing vaksin

Secara umumnya, umur yang sesuai bagi kucing anda untuk menerima suntikan pertama ialah bermula umur 2 bulan bagi anak kucing. Suntikan vaksin ini akan diberikan sehingga anak kucing berusia 4 bulan. Setelah mencecah umur setahun atau mencapai umur kucing dewasa, vaksin akan diberikan secara tahunan atau 3 tahun sekali.
Bagaimana pula sekiranya anda membela kucing yang sudah dewasa atau tua? Cara yang terbaik ialah pergi ke veterinar dan membuat pemeriksaan. Kebiasaannya, pihak veterinar akan menasihatkan program vaksinasi lengkap yang akan diberikan secara temujanji mengikut kesesuaian.

Jenis vaksin kucing

Secara ringkasnya, vaksin terbahagi kepada dua kategori iaitu:

Vaksin asas (core vaccines)

Vaksin asas merupakan vaksin yang direkomenkan bagi semua kucing bagi melindungi mereka daripada penyakit yang berbahaya dan boleh membawa maut. Malah, vaksin asas ini juga akan melindungi pemilik kucing daripada penyakit berjangkit yang boleh menjangkiti manusia.
Biasanya, terdapat 4 jenis vaksin kucing dalam kategori ini seperti berikut:

1.Feline Panleucopaenia (FPL)

Salah satu vaksin yang popular ialah FPL bagi mencegah virus parvo. Biasanya, penyakit ini akan lebih mudah menjangkiti kucing yang tidak divaksin. Bukan itu sahaja, penyakit ini lebih mudah menyerang anak kucing yang masih muda. 
Sekiranya kucing anda sudah dijangkiti virus parvo ini,  rawatan yang diperlukan boleh mencecah ribuan ringgit.Malah, penyakit ini mudah berjangkit sesama kucing sekiranya anda membela dalam jumlah yang ramai.

Jadi, dapatkan pencegahan lebih awal bagi penyakit ini dengan mendapatkan vaksin parvo kucing ini bagi semua kucing anda.

2. Feline Calicivirus (FCV)

Seterusnya, vaksin bagi penyakit Feline Calicvirus (FCV) diperlukan bagi mencegah penyakit yang mencegah saluran pernafasan kucing. Jika dibiarkan, ia boleh menyebabkan penyakit pernafasan yang teruk kepada kucing.
Walaupun kucing anda boleh sembuh daripada virus ini, namun ia masih boleh menjadi penyebar virus ini dan menjangkiti kucing yang lain di rumah. 

3. Feline Viral Rhinotracheitis (FVR)

Selain itu, Feline Viral Rhinotracheitis (FVR) merupakan penyakit kucing yang sangat mudah berjangkit melalui air liur atau discaj daripada mata atau hidung. Malah, virus ini juga boleh menjangkiti kucing pada semua usia tidak kira muda atau tua.
Dengan mendapatkan vaksin ini, ia bukanlah termasuk kucing anda akan terselamat daripada jangkitan ini, namun ia boleh mengurangkan komplikasi penyakit ini serta memendekkan masa serangan jangkitan ini.

4. Rabies

Akhir sekali, penyakit Rabies bukan lagi penyakit yang diketahui boleh menjangkiti manusia. Ia boleh tersebar dengan gigitan oleh kucing yang dijangkiti virus ini atau luka terbuka yang terkena air liur kucing yang dijangkiti virus ini.
Apa yang menakutkan, virus Rabies ini boleh menyerang sistem saraf manusia sehingga menyebabkan kekeliruan dan perubahan sikap. Jadi, jangan ambil mudah kepentingan mendapatkan vaksin Rabies ini bagi kucing anda.

Vaksin bukan asas ( Non core- vaccines)

Selain itu, terdapat beberapa jenis vaksin lain yang juga digalakkan untuk diberi kepada kucing anda. Walaupun ia hanya sekadar pilihan dan juga diberikan bergantung kepada gaya hidup kucing anda, ia juga tidak kurang pentingnya.
Dapatkan nasihat pihak veterinar anda tentang pilihan vaksin terbaik yang boleh diberikan kepada kucing anda. Berikut merupakan pilihan beberapa jenis vaksin yang ada:

 • FeLV 
 • Chlamydia felis
 • Bordetella 

Jadual vaksin kucing

Seterusnya, pastinya persoalan  seperti vaksin kucing umur berapa yang sesuai diberikan atau bagi vaksin kucing berapa kali ia perlu diberikan buat anda tertanya-tanya. Jangan bimbang, teruskan membaca dan Oyen akan kongsikan segala info yang anda perlu tahu:

©DogtorTeoh

Bagi klinik veterinar di Malaysia, biasanya jadual vaksin anak kucing akan diberikan seperti berikut:

 • Pada minggu ke-8 usia kucing
 • Pada minggu ke-12 usia kucing
 • Pada minggu usia ke-16 kucing

Bagi kucing yang berusia 16 minggu ke atas yang tidak diketahui sejarah vaksinasi, 2 kali suntikan vaksinasi akan diberikan dengan jarak masa antara 3-4 minggu

Syarat vaksin kucing

Sebelum anda membawa kucing bagi mendapatkan vaksin kucing, biasanya terdapat beberapa syarat yang dikenakan bagi mengelakkan sebarang masalah dan komplikasi iaitu:

 • Perlu berumur dua bulan ke atas
 • Sihat dan tidak demam sewaktu mengambil suntikan
 • Mempunyai berat badan yang mencukupi 

Kesan sampingan vaksin kucing

Sama seperti manusia sewaktu menerima vaksin, kucing anda boleh mengalami sebarang kesan sampingan atau tidak. Walaupun begitu, biasanya sebarang kesan sampingan ini tidak serius dan hanya buat tempoh masa yang pendek. 
Berikut merupakan beberapa kesan sampingan yang mungkin dialami oleh kucing anda setelah menerima vaksin:

 • Cirit-birit 
 • Muntah
 • Hilang selera makan
 • Bengkak pada tempat suntikan
 • Demam

Sekiranya tanda atau simptom ini semakin teruk, hubungi pihak veterinar anda bagi mendapatkan rawatan lanjut.

Kos vaksin kucing

Sebenarnya, harga vaksin kucing akan bergantung kepada harga semasa. Anda juga boleh memilih untuk mendapatkan vaksinasi di pihak veterinar kerajaan atau swasta. Secara puratanya, bagi perkhidmatan klinik swasta anda mungkin akan dikenakan caj sebanyak RM 40 - RM 80 bagi proses vaksinasi ini.

Pantang selepas vaksin

Selepas vaksin, apa yang perlu anda lakukan? Sebenarnya, tidak ada pantang selepas vaksin yang spesifik perlu diberikan, Namun, anda boleh melakukan beberapa langkah penjagaan seperti berikut:

 • Tempat suntikan mungkin akan menjadi sedikit sakit atau bengkak. Berikan masa untuk mereka berehat
 • Sediakan tempat yang selesa untuk mereka berehat serta makanan dan minuman yang cukup

Perhatikan tanda-tanda sekiranya kucing anda alergik terhadap vaksin

Sebenarnya, walaupun jarang berlaku, seperti manusia, kucing anda boleh mengalami alahan atau kesan alergik terhadap vaksin. Kucing anda akan menunjukkan tanda seperti berikut:

 • Kucing kerap bersin
 • Lihat sebarang tanda-tanda seperti lemah badan, cirit-birit atau muntah. Sekiranya ia berlarutan melebihi 24 jam, segera hubungi klinik veterinar anda bagi mendapatkan rawatan lanjut.

Imuniti selepas vaksin

Berapa hari selepas vaksin untuk dapat tindakbalas? Jawapannya, ia bergantung kepada jenis vaksin yang diberikan. Contohnya, bagi vaksin untuk panleukopenia sistem pertahanan kucing akan membina imuniti sepenuhnya dalam masa tiga hari.
Bagi mendapatkan jawapan yang lebih tepat, anda perlu merujuk kembali kepada jenis vaksin yang diberikan dan tahap kesihatan kucing itu sendiri.
Akhir sekali, jangan lupa untuk mendapatkan vaksin tahunan kucing atau vaksin booster sekiranya perlu. Ia boleh membantu mengekalkan kesihatan dan keberkesanan vaksin ini bagi kucing anda. 
Sekiranya anda masih mencari klinik veterinar berdekatan untuk mendapatkan vaksin bagi kucing kesayangan anda, dapatkan senarai klinik veterinar yang anda boleh kunjungi di sini!
Oyen juga ucapkan terima kasih kepada anda kerana telah menjadi pemilik yang bukan sahaja penyayang, tetapi bertanggungjawab kerana komited dan bersetuju memberikan vaksin kucing ini kepada si comel yang tersayang!
Tahukah anda, Oyen juga menawarkan Oyen Preventive Care Plan yang merangkumi pelan vaksinasi, ubat cacing dan juga rawatan rutin. 
Dengan mendapatkan pelan ini, ia akan membantu kucing anda menjalani kualiti hidup yang lebih baik dan pada masa yang sama mampu menjimatkan kos bagi anda sebagai pemilik!
Bukan itu sahaja, kami turut menawarkan Oyen Pet Insurance, yang akan melindungi segala kos rawatan dan surgeri sehingga RM8,000. 
Anda sudah tidak perlu lagi bimbang memikirkan kos rawatan yang perlu dihabiskan bagi si comel ini.
Semak kelayakan di sini.

📚 Guide
- read

Pet Insurance: Is It Worth it?

Although pets do not have the same needs as people, as a pet parent, you want to ensure that your pets receive the same love and care as any other family member. However, even though you already cover the basic needs by taking your pet to the veterinarian for an annual checkup, there’s a high chance your beloved cat or dog to fall ill or get into an accident one day. 

You've probably heard that pet insurance can assist ease the financial load that might otherwise befall you in such scenarios. But is it worthwhile to purchase pet insurance? Before we get started on five main key points of why you need pet insurance, let’s get to know about common cat and dog injuries or diseases.

Top 5 Dog and Cat Injuries

The following are some of the most prevalent pet injuries to be aware of:

 1. Abscesses, Bites, and Punctures

Puncture and biting wounds in cats and dogs can also result in abscesses. Running into a broken stick or branch, treading on sharp items like a nail, and fighting with other animals can all result in puncture wounds. If, for whatever reason, there is a deep puncture in your pet's belly or chest, consider it a medical emergency that requires quick care.

 1. Feline Immunodeficiency Virus (FIV)

Feline immunodeficiency virus, often known as cat FIV, is a retrovirus infection that was initially detected in cats in the United States. Because it has a similar impact on cats, the virus is sometimes known as cat HIV or cat AIDS. FIV-positive cats may carry the virus in their system for years before symptoms appear.

 1. Chronic Kidney Disease (CKD)

With CKD, pets gradually lose kidney function over time. It can be caused by a variety of disorders that damage one or more renal processes. Acute kidney damage, on the other hand, has a quick start and can be caused by particular events or illnesses such as urinary tract obstruction, shock, congestive heart failure, bacterial infection, poisoning, Lyme disease, and leptospirosis. However, acute renal damage can lead to CKD.

 1. Diabetic

Diabetes in dogs and cats can arise at any age. Diabetic dogs, on the other hand, are typically between the ages of 4 and 14, with the majority being diagnosed between the ages of 7 and 10. The majority of diabetic cats are older than 6 years old. Diabetes affects female dogs twice as commonly as a male dogs.

 1. Skin Disease

There are several frequent indicators of skin disorders in dogs. These include extreme itching, scratching, or licking of the skin. You may also notice regions of hair loss, coat thinning, red or inflammatory skin, or the formation of pustules, ulcers, or scabby skin.

How Much Do Veterinary Services Cost in Malaysia?

The prices of veterinary treatments vary substantially across hospitals and clinics. This is because prices are determined by the type of animal, the vet clinic itself, the equipment used, treatment plans, equipment used, and the veterinarian's experience.
Here's a fair idea of what to expect for your trip to the vet:

However, the cost of surgery can vary a huge amount depending on what type of surgery your cat is getting, how old is your cat, and even where your vet is located. A spay or neuter procedure can cost from RM90-RM200, depending on a wide range of factors. A dental extraction may cost you up to RM400. Here’s a view of what kind of medical procedure and its costs:

Here’s Why You Need Pet Insurance

Choosing whether or not to acquire pet insurance is a major choice. We hope this overview will help you in determining the best course of action for you.

Unplanned Vet Visits Cost

Veterinary care can be expensive, and if present trends continue, it will become considerably more expensive so in the coming years.
Because no one likes to think about their dogs becoming ill or being involved in an accident, we sometimes fail to plan for those costly medical expenditures. However, the best approach to offer long-term care for your pet and lessen your own concern over hefty medical expenditures is to plan ahead of time.

Peace of Mind

Having pet insurance enables you to select the finest medically appropriate treatments for your sick pet without being constrained by your financial situation. After deductibles, most pet insurance policies cover up to 80% of expenditures.

Freedom of Choosing The Veterinarian

Pet insurance policy allows you to receive care from the veterinarian of your choice, unlike human health insurance policies that may force you to choose a certain healthcare practitioner. You need just submit the veterinary bill to the insurance provider to be reimbursed for eligible costs.

Saving Your Emergency Fund

While an unforeseen illness can lead to mental anguish and stress, there is another side to dealing with health conditions that can leave you drained – the expenses. By buying a suitable pet insurance policy, you can better manage your medical expenditure without dipping into your savings. Your savings can be used for their intended plans, such as buying a home, your child's education, and retirement. 

Conclusion

If you have pet insurance, you may rest easy knowing that in case your dog or cat becomes sick or hurt, you will be financially covered. Without pet insurance, you run the danger of being struck with a hefty payment in the unfortunate event of the worst-case scenario due to the unpredictable expenses of veterinary appointments.

We hope this article has helped you discover some treats for your furry friend! The Oyen Pet Insurance covers everything from injuries or medical emergencies to accidental property damages. Get in touch with us today to discuss suitable insurance plans for your pet.

📚 Guide
- read

All you need to know about flying with your pet | Pet-friendly airline Malaysia

Thinking of traveling the world with your furbabies? Here’s what you need to do and prepare to travel with Malaysia Airlines – a pet-friendly airline. 

Pet Policy for Malaysia Airlines

Before flying, here are the rules and regulations that paw parents need to abide by.

 1. What kinds of transportation does Malaysia Airlines offer?

In a temperature- and pressure-controlled compartment of your flight as checked luggage.

 1. Can I check my pet in as checked baggage?

Pets that match the requirements below are allowed to travel as checked baggage:

 • There can only be domesticated animals, like cats, dogs, and fish.
 • The crate must meet all requirements 
 • Documents needed to travel to your destination
 1. What are the costs involved with transporting pets?

Fees are depending on weight and are comparable to excess baggage fees. Rates and tariffs for the import and export of animals are as below: 

 For further information, you may get in touch with Malaysia Airlines directly.

 1. What specifications apply to the crate?

The International Air Transport Association (IATA) and Malaysia Airlines demand that the crate meet the following criteria in addition to the size and weight limits:

 • Your pets must be able to stand, turn around, and lay comfortably inside the pet crate. For most airlines that allow brachycephalic breeds (snub-nosed dogs) to fly in cargo, they will need a size larger than usual. 
 • Fiberglass, metal, stiff plastics, welded metal mesh, solid wood, or plywood must be used to make the crate (note that not all airlines will accept crates made of wood, e.g. Air France and KLM)
 • On the long side of the crate, there must be handles or space bars for handling.
 • The door of the container must have a reliable, spring-loaded locking system that extends at least 1.6 cm (5/8 in) over the door's horizontal extrusions above and below. A pet cannot bend doors; they must be made of hard plastic, a metal that has been cast or welded, or both. To prevent your pet from suffering any harm, the door needs to be paw- and nose-proof.
 • Bowls for food and water both need to be fastened to the inside of the front door and refilled from the outside of the crate without opening the entrance. Filling water bowls is made simpler for airport personnel by little funnels that are cable-tied to the entrance. Food can be placed in a plastic bag and attached to the crate's top.
 • A minimum of two sides (domestic flights) and a maximum of four sides of the container must be ventilated (international flights). The apertures must be at least 1 inch (2.5 cm) in diameter and spaced 4 inches (10 cm) apart from center to center over the upper two-thirds of the opposing end and the remaining two sides.
 • The container must have directional stickers and LIVE ANIMAL STICKERS written on the top and sides in letters that are at least one inch tall. 
 • The name of the pet and the owner's contact information must be written on the container. The most effective way to do this is to use duct tape or other strong tapes to secure your pet's information to the outside of the crate.
 1. What documents are needed?
 • Medical Certificate
 1. All pets entering or departing Malaysia must have an original certificate from a private or government veterinarian confirming that "the pet is healthy and free from any contagious or infectious disease at the time of inspection." You should be aware that certification is only valid for seven days.
 • Import Permit
 1. Obtained from the Malaysian Department of Veterinary Services, and faxed over to the country of origin
 • Export Permit
 1. Obtained from the country of origin
 1. Pet Quarantine

If you are traveling to Malaysia, the government requires the pet to be quarantined. Unless your pet is traveling from Ireland, Brunei Darussalam, Japan, Singapore, New Zealand, or the United Kingdom, dogs and cats must stay in quarantine for at least seven days.
If no signs of illness are identified, your pet will be released from confinement. The quarantine period may be extended to six months if needed. Do take note that arrangements for quarantine must be made in advance.

 1. What are the breed restrictions?

The following pets will not be transported: 

 • Affenpinscher 
 • Akita
 • American Bulldog
 • Bordeaux Mastiff
 • Boston Terrier
 • Boxer
 • Brussels Griffon 
 • Bulldog 
 • Bull Mastiff 
 • Cane Corso 
 • Cavalier King Charles Spaniel 
 • Chihuahua 
 • Chow Chow 
 • Dogo Argentino 
 • English Mastiff
 • English Toy Spaniel 
 • Fila Brasileiro
 • French Bulldog
 • Japanese Chin
 • Lhasa Apso
 • Mastiff
 • Pekinese 
 • Pit Bull
 • Presa Canario 
 • Pug 
 • Shih Tzu
 • Spaniels 
 • Terriers 
 • Tosa

Pet Passport

Image from: Mingguan Wanita

Introduced in 2010, a pet passport is a small booklet that contains all the paperwork needed to bring a pet into Malaysia and back out again. This paperwork must be presented to customs officers in order for them to clear your pet when you travel. A pet passport essentially serves as proof that your pet is in good enough health to travel. 
With a Pet Passport for Malaysia, your pet won't often have to endure a protracted quarantine period. In general, the Director General of Veterinary Services or the Director of the State Veterinary Department will issue your pet with a microchip, rabies vaccination, parasite treatment, health certificate, and import license.
Learn more about pet passport guide here.

What To Prepare Before Flying?

Image from: Nerd Wallet

Traveling may be both enjoyable and stressful. Even for something as peaceful as a vacation, there is a lot to prepare and plan ahead of time. The pressure is even higher when you are traveling with your pet. It's more complicated than just packing an additional bag to fly with a pet. Prior to arriving at the airport, you need to make special preparations for a flight involving animals. It could cause a lot of worry for both you and your pet.
You can perform as much research as possible ahead of time so that you can feel comfortable that everything is in order. Here’s what you should know about traveling with your furry babies. 

 1. Schedule a visit to your vet

When traveling with a pet, the first thing to do is make a vet appointment. You should make sure your pet is healthy enough to fly. Make a second appointment not far from your departure date if your veterinarian gives you the all-clear to go. 
To find out what paperwork you'll need, consult the airline and state veterinarian where you're going. Airlines frequently demand a health certificate that was issued at most 10 days prior to your journey.
Planning your vet visits well in advance of your travel will help ensure that the necessary documentation and immunizations are completed, which may need many trips.
Immunizations, Certificates, and Tests: Some nations may need bloodwork, rabies certificates, and particular vaccinations up to 6 months before departure. Because authorities may need to quarantine your pet upon arrival, breaking these guidelines could result in separation from your pet in your destination country.
Medicine and flea prevention: If your pet has to be on any medication, special food, or flea and tick prevention, be sure to receive enough from your veterinarian to last the duration of the trip and a few weeks after.
Stress Reduction: In addition to any necessary blood tests, vaccines, medications, and paperwork, your veterinarian can also provide you with information on therapies that may lessen the stress of traveling with your pet. For instance, having your pet's microchip implanted may allay worries about leaving home and losing your pet. If your pet is prone to anxiety, it may also be a good idea to consult your veterinarian about sedative options during the journey.
Learn more about microchipping here.

 1. Book in advance

Booking early will ensure that you receive the trip of your choice because airlines only allow a certain number of dogs per flight. Make your bookings well in advance, especially if you plan to travel overseas or with your pet in cargo since the necessary preparations might take months.

 1. Rehearse with your pet

If your pet has never traveled a large distance, start off by taking them on small drives and gradually extending the distance. To help them get acclimated to it more quickly, make sure to always put them in their carrier. Take them for a stroll around the airport to familiarise them with the sights, sounds, and scents of the airport. Reward your pet for good conduct and speak to them in a soothing manner.

 1. Buy the right crate

Make sure the shipping crate you purchase for your pet has IATA approval. Your pet should be able to sit, stand, and turn around comfortably in any crate or carrier. It must be stable enough to stay put as the car or plane accelerates or decelerates.

 1. Make the crate comfy

Flying can be unpleasant for your pet due to crowded airports, pressurized planes, and unexpected noises. What can you do is provide some of your pet's favorite items, such as a blanket, a cherished toy, a miniature bed or pillow, and a shirt bearing your smell, to help him unwind. Additionally, make the carrier look as lovely as you can before you depart. Many animals flee and hide when they see their carrier emerge. Pawrents must make them feel at ease and encourage them to view it as a small getaway where they may unwind.

Learn about the pet policy of your airline

Image from: Daily Paws

The different airlines have different pet policies. Hence, it is very crucial for pawrents who wish to fly with their pets to study and learn about pet policy for the chosen airline. 
The majority of airlines have separate websites that outline their pet regulations and how to book an in-cabin or cargo shipment. Here are some links to pages with particular airline information about taking dogs along for the ride:

Is Pet Insurance required for traveling?

Image from: Somerset County Gazette

Pet insurance is not required if you wish to travel with your pet. However, at Oyen Pet Insurance, we'll provide your pet with a complimentary microchip service if you purchase our Dog Plus or Dog Champion insurance plan. As the microchipping of your pet is a necessity for the application, this can be useful to you as you go through the process of applying for a pet passport.

📚 Guide
- read

Having a furbaby can be a joyful thing. But just like humans, they require additional care and attention, especially when they are carrying a litter of their mini versions. Before we all freak out, let’s just go through this article to make sure you do the right thing for your soon-to-be-mamas.

At what age can a dog get pregnant? Before the first heat?

Female canines can get pregnant as soon as they have their first heat cycle. Their first heat cycle could begin as young as 6 months to 1 year. However, a very important thing to note, they are still not considered adults during their first heat. Because of this, oftentimes dog mamas who gave birth during their first heat cycle might have a really difficult motherhood experience. 

How long are dogs pregnant?

On average, pregnancy in dogs will take around 9 weeks, approximately 63-65 days. Their pregnancies are usually divided into 3 trimesters. 

First Trimester

During the first trimester, there are not many changes, except she might gain a few kilos.

Second Trimester

This is the time when your dog will look pregnant. Her mammary glands will swell and her belly will grow bigger.

Third Trimester

During the last trimester, this is the time when you can bring your dog to the vet for an X-ray of the puppies. You will also know how many puppies and if the delivery will be a smooth process.

How do I know my dog is pregnant?

During the early stage of your dog’s pregnancy, you might not notice a lot of changes. However, gradually, you will notice that the dog mama is starting to gain weight and her mammary glands are becoming more prominent. They might seem tired, eat lesser than usual, and even vomit. Those symptoms could also be present in dogs with normal hormonal changes. 

Ultrasound and Abdominal X-Rays

So, to make sure that your dog is indeed pregnant, you can bring her to a dog pregnancy ultrasound. This should be done around day 25-28 of the pregnancy. Abdominal X-Rays can be done on the 45th day.

How to stop my dog from getting pregnant?

I am going to be straightforward. There is no other way to prevent pregnancies in your furry friends other than spaying or neutering them. Multiple pregnancies can take a toll on your dog’s body and the costs will build up.
Small-breed dogs can be spayed at a younger age because they tend to go into heat earlier than larger-breed canines.

Can dogs be spayed while pregnant?

This is a very common question and oftentimes, we get very different answers. The answer is YES, you can spay your dog if she is pregnant.
How does this work? Well, usually the vets will perform the procedure and terminate the pregnancy entirely. The procedure involves the complete removal of their ovaries and uterus, which means there won’t be a place for the pups to grow.
You will probably think that this must be a really difficult surgery. Surprisingly, it is not. If there are no complications, your dog will have a speedy and successful recovery.

Dietary needs for a pregnant dog 

Just like humans, pregnant doggo mamas need more food during pregnancy. They should be fed a high-calorie, commercial diet labelled for pregnancy and lactation. For those pet owners who like to feed raw diets, please do not feed your pregnant dog raw diets. This is because raw diets have a high probability of infections that could cause abortion.

Can I feed my pregnant dog bananas?

Yes, you absolutely can! Bananas are a great source of essential vitamins and nutrients for your dog. They are packed with fibre and are low in cholesterol, which is always better than the usually packaged treats that might contain a high level of fats and preservatives. 

Supplements/vitamins for pregnant dogs

Feeding your pregnant dogs high-quality food is definitely something you should do. However, if you want to give her more love and care, you should consider giving the soon-to-be-mamas supplements or vitamins
You could choose supplements that contain a lot of different ranges of probiotics, antioxidants, fish oil and vitamins/minerals. Other than that, look out for supplements with folic acid, iodine, iron and vitamins A, D, E, K, C and B. 
Though it is recommended to give them supplements, do not ever over-supplement! Always, always check with your vet first before giving them anything.

Things to take note of if your dog is pregnant

1. Vaginal Discharge

Small amounts of vaginal discharge for up to 8 weeks after the puppies are born is actually normal. This discharge contains old blood, so it is usually reddish-black in colour. However, the issue arises if the discharge is overly bloody, looks like pus or smells bad. If you notice this, please bring your dog to the vet immediately for a checkup so it can get treated accordingly.

2. Metritis

Metritis or inflamed uterus happens when the placenta is left in the body after birth or there was trauma during delivery. Some of the common symptoms are lack of appetite, lack of interest in the puppies, fever, and odorous vaginal discharge.

3. Eclampsia

This complication usually happens during whelping and a few weeks after giving birth. One of the major reasons is that the mothers’ bodies are unable to keep up with the calcium demand of lactation. Hence they will show abnormal mothering behaviors, restlessness, stiff gait and muscle spasms. The biggest takeaway is to NEVER supplement calcium to your dog during pregnancy because this will cause your dog to suffer from this complication. 

Pregnancy might be complex but it does not have to be difficult. Always check with your vet so you can help your dog to have a smooth pregnancy.

While taking care of your dog, why don't you let us take care of your vet bills? Check out Oyen’s insurance today and I promise you will not regret it!

Get your furkid a pawrfect plan today!

Get started by taking our eligibility quiz within 5 minutes and we’ll get your furkid the pawrfect plan.

Get quote now